Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue on taistellut vuosikausien ajan tasa-arvoisten palkkioiden puolesta. Välillä on jopa lakkoiltu asian vuoksi. Vuonna 2016 viisi USA:n naismaajoukkueen tähtipelaajaa – Hope Solo, Carli Lloyd, Alex Morgan, Megan Rapinoe ja Becky Sauerbrunn – tekivät virallisen valituksen maan jalkapalloliitosta syrjinnän vuoksi.

Vuonna 2017 naisten maajoukkueen palkkioita nostettiin, mutta ei kuitenkaan samalle tasolle miesten A-maajoukkueen kanssa. Vuonna 2019 koko naisten maajoukkue haastoikin USA:n jalkapalloliiton oikeuteen, syyttäen sitä ”institutionaalisesta sukupuolisesta syrjinnästä”. Oikeusprosessista tuli pitkä ja monivaiheinen, mutta tänään 18.5.2022 Yhdysvaltain jalkapalloliitto on tiedottanut historiallisesta ratkaisusta.

Tiedotteen mukaan USA:n jalkapalloliitto sekä miesten ja naisten maajoukkueiden pelaajayhdistykset ovat sopineet historiallisesta sopimuksesta, joka takaa samat tulot molempien maajoukkueiden pelaajille. Päätöksen kuvaillaan ”asettavan globaalin standardin kansainvälisessä jalkapallossa”.

Uudet palkkiosopimukset ovat voimassa vuoteen 2028. Niiden myötä USA:n miesten ja naisten maajoukkuepelaajat saavat jatkossa identtiset korvaukset niin MM-kilpailuista kuin muistakin kilpailuista, harjoitusottelut mukaan lukien. Korvaukset ovat jatkossakin yksiä maailman suurimmista.

Tiedotteen mukaan USA on ensimmäinen maa maailmassa, joka maksaa MM-kisoissa pelaamisesta yhtä suuret palkkiot miehille ja naisille.

– Tämä on todella historiallinen hetki. Nämä sopimukset muuttavat lajia pysyvästi täällä Yhdysvalloissa ja niillä on potentiaalia muuttaa lajia ympäri maailman, USA:n jalkapalloliiton puheenjohtaja Cindy Parlow Cone kommentoi.

Harjoitusotteluiden osalta pelaajille maksettavat palkkiot riippuvat ottelun tuloksesta ja vastustajan rankingista, mutta laskutapa on sama miehille ja naisille. MM-kisoista miehet ja naiset saavat yhtä suuren osuuden yhteenlasketuista rahasummista, jotka FIFA maksaa USA:n jalkapalloliitolle miesten vuoden 2022 MM-kisoista ja naisten vuoden 2023 MM-kisoista. Sama koskee myös neljä vuotta myöhemmin pelattavia turnauksia.

Erittäin merkittävä on myös päätös jakaa naisten ja miesten kesken tasan 50-50 myös tulot, jotka USA:n jalkapalloliitto saa TV-tuloista sekä yhteistyö- ja sponsorikumppaneiltaan.

Tasa-arvo eteni myös muilla saroilla. USA:n jalkapalloliitto on tarjonnut naisjoukkueen pelaajille mahdollisuuden lastenhoitoon yli 25 vuoden ajan harjoitusleirien ja otteluiden aikana. Jatkossa sama mahdollisuus on tarjolla myös miesten maajoukkueen pelaajille. Molempien maajoukkueiden pelaajille laadittiin myös eläkeohjelma.

Naispelaajat ovat kiinnittäneet huomiota myös harjoitteluolosuhteisiin ja taustatiimin muodostamiseen. Pelaajat ovat vastustaneet keinonurmella pelaamaan joutumista, kun miehet ovat pelanneet poikkeuksetta luonnonnurmella. Jatkossa joukkueille luvataan ”yhtenäisen laadukkaat kenttäolosuhteet”. Tasa-arvoiset budjetit luvataan naisten ja miesten joukkueille myös hotellimajoituksia varten. Myös taustatiimien koko ja tilauslennot huomioidaan sopimuksissa tasavertaisina.

Vaikka valtaosa sopimusten kohdista koskee samalla tavoin naisten ja miesten maajoukkueita, on naisten maajoukkueelle kirjattu muutamia lisäetuja. Nämä koskevat sairaus- ja hammashoitovakuutusta, vanhempainvapaata sekä korvausta lyhytaikaisten loukkaantumisten ja jalkapalloon liittyvien mielenterveysongelmien saralla. Jatkossa raskaana oleva, vauvan synnyttänyt tai adoptoinut naisten maajoukkuepelaaja voi pitää korkeintaan kuuden kuukauden pituisen palkallisen vanhempainvapaan.

Yhdysvaltain naisten maajoukkue on maailman menestynein naisten jalkapallomaajoukkue ja myös FIFA:n tämänhetkisen maailmanrankingin ykkönen. USA on voittanut maailmanmestaruuden neljä kertaa – edelliset kerrat kaksissa viime MM-kisoissa 2015 ja 2019 – ja sijoittanut kaikissa kahdeksassa MM-turnauksessa kolmen parhaan joukkoon. Seitsemästä naisten olympiaturnauksesta USA on palannut kotiin kuuden mitalisijan ja neljien kultamitalien kanssa.

USA:n miehet voittivat pronssia ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1930, mutta eivät ole sijoittuneet sen koommin neljän parhaan joukkoon. Paras sijoitus on ollut puolivälieräpaikka vuonna 2002. Pohjois- ja Keski-Amerikan mestaruusturnauksen Gold Cupin USA on voittanut seitsemän kertaa.

Carli Lloyd

@CarliLloyd
🙌🏼🙌🏼

U.S. Soccer

@ussoccer
In a historic accomplishment, U.S. Soccer, @USMNT and @USWNT have come together to agree to new collective bargaining agreements that will run through 2028 and achieve true equal pay – including equalization of World Cup prize money.