Kevään 2022 Mestarien liigan finaali tullaan muistamaan maalivahti Thibaut Courtois’n näytöksenä ja Real Madridin 14. Euroopan Cupin tai Mestarien liigan voitosta. Niin valitettavaa kuin se onkin, jatkuu puheenaiheena silti pidempään pahoin epäonnistuneet tapahtumajärjestelyt Pariisin Parc des Princesillä.

Ottelun alku viivästyi lähes 40 minuuttia, koska katsojat eivät olleet päässeet paikoilleen ajoissa. Lipun ostaneet fanit jonottivat stadionin ulkopuolella ja turvallisuudesta vastanneet järjestyksenvalvojat käyttivät kyynelkaasua ja pippurisumutetta heitä kohtaan (lue turvallisuusongelmista lisää täältä).

Stadionilla oli luonnollisesti myös suuri määrä kansainvälisiä jalkapallotoimittajia. Heistä yksi oli Sky Sportsin Kaveh Solhekol, joka kertoi saaneensa itsekin osansa pippurisumutteesta.

Pariisissa pidettiin maanantaiaamuna neuvonpito, jossa olivat paikalla Ranskan urheilu- ja sisäministerit, Pariisin poliisivoimien päällikkö, stadionviranomaisia ja UEFA:n edustajia, muttei Liverpoolin eikä Real Madridin tai näiden kannattajaryhmien edustajia. Solhekol kertoi Sky Sportsin haastattelussa, ettei poliisivoimien versio tapahtumien kulusta vastaa sitä, mitä hän itse omin silmin stadionilla ja stadionin edustalla näki.

Solhekol uskoo, että poliisipäälliköltä on vaadittu selitystä. Ranskassa järjestetään tänä vuonna rugbyn MM-kisat ja vuonna 2024 kesäolympialaiset, ja kansainväliset uutisotsikot ja finaalin kaaos ovat maan maineelle häpeäksi.

– Minä luulen, että poliisipäällikkö päätti sysätä syyn tapahtuneesta ensin Liverpoolin kannattajien niskoille, ja nyt he yrittävät syyttää väärennettyjä lippuja, Solhekol totesi.

– Varmasti joitain väärennettyjä lippuja olikin. Niitä on aina suurten finaalien yhteydessä. Minä en kuitenkaan nähnyt mitään, joka olisi viitannut teolliseen, massiiviseen petosoperaatioon.

– Liverpoolin kannattajia ei tullut luokseni valittamaan siitä, että he olivat ostaneet isolla rahalla väärennettyjä lippuja. He tulivat valittamaan siitä, että heidän päälleen suihkutettiin kyynelkaasua ja pippurisumutetta, heitä runneltiin ja heitä kohdeltiin kuin eläimiä.

Solhekolin mielestä vastuu tapahtuneesta kuuluu täysin UEFA:lle, stadionin viranomaisille ja Ranskan poliisille. Organisaatiokyky petti.

– 20 000 Liverpoolin kannattajaa saapui stadionille ajoissa, 2-5 tuntia ennen ottelun alkua. Heitä pyydettiin odottamaan suljetussa, ahtaassa tilassa. Siitä pääsi läpi yksi ihminen kerrallaan, ja odottajia oli 20 000. Heille ei kerrottu mitään tietoa, eikä mitään kylttejä ollut. Kaikki oli täyttä sekasortoa, Solhekol kuvaili.

– En usko, että kukaan ottelussa ollut hyväksyy selitykseksi väärennettyjä lippuja. Suhtautuisin hyvin kriittisesti siihen, mitä lehdistötilaisuudessa kerrottiin aamuisen palaverin tuloksista, sillä Liverpoolin tai Real Madridin edustajia ei kutsuttu palaveriin.

Viranomaiset ovat esittäneet väitteen, että lipuista jopa 70 prosenttia olisi ollut väärennettyjä. Solhekol ei kuitenkaan nähnyt ainuttakaan väärennettyä pääsylippua eikä yksikään kannattaja sellaisesta hänelle kertonut.

– Näin vain kannattajia, jotka olivat hyvin pettyneitä siihen, kuinka kamalasti Ranskan poliisi heitä kohteli. Näin itkeviä naisia ja lapsia, ja naisia ja lapsia, jotka olivat saaneet silmiinsä kyynelkaasua.

Lehdistötilaisuudessa esitetyn arvion perusteella 97 prosenttia Real Madridin kannattajista olivat paikoillaan katsomossa, kun pelin piti alkaa Suomen aikaa kello 22, mutta Liverpoolin kannattajista vain puolet. Solhekol itse oli myös Real Madridin fanipäädyssä, ja hänen mukaansa mittavia turvallisuusongelmia oli sielläkin.

– Etenkin somessa näkee narratiivia, että miksi ongelmia oli vain Liverpoolin päädyssä, kun kaikki oli samaan aikaan rauhallista Real Madridin päädyssä. Se ei pidä paikkaansa. Minua pippurisumutettiin Real Madridin päädyssä, Solhekol kertoo.

– Sielläkin oli massiivisia ongelmia. Siellä oli todella paljon paikallisia ranskalaisia nuoria. Ottelun jälkeen monia Real Madridin faneja ryöstettiin tai heidän kimppuunsa käytiin.

[readmore from=Mestarien-liiga]

– Molemmissa päädyissä oli valtavia stadionviranomaisten, poliisin ja UEFA:n aiheuttamia ongelmia. Kyse ei ollut massiivisesta petosoperaatiosta tai olemattomista väärennetyistä lipuista, eikä liioin myöhään paikalle saapuneista tai liputta sisään yrittäneistä Liverpoolin kannattajista. Näin omin silmin, kuinka esimerkillisesti Liverpoolin kannattajat käyttäytyivät.

– Jos siellä olisi ollut tuhansia väärennettyjä pääsylippuja, me (toimittajat) olisimme tienneet siitä. Me olimme siellä Liverpoolin kannattajien seurassa. He eivät valittaneet väärennetyistä pääsylipuista, vaan UEFA:sta ja Ranskan poliisista, Solhekol päätti.