Suomen Cupin todellinen Daavid ja Goljat: Urallaan myös HIFK:ta edustanut alasarjaseuran tähti Lassi Hurskainen haluaa kaataa entisen seuransa: ”Me voitamme sen”

Suomen Cupissa nähdään torstaina todellinen Daavid ja Goljat -asetelma, kun Kolmosen kärkiseura SexyPöxyt isännöi Veikkausliigan jumbona majailevaa HIFK:ta. Urallaan myös IFK:ta edustanut SexyPöxyjen maalivahti Lassi Hurskainen odottaa cup-ottelua vesi kielellä.

Alasarjaseuralle liigaseuran kohtaaminen on valtava asia. Monelle pelaajalle kyseessä on ainutlaatuinen kokemus siitä, minkälaista jalkapallo on Suomen huipulla. Suomen Cupissa Hurskainen on aiemminkin päässyt mittaamaan tasoaan maan huippuja vastaan.

– Joensuussa on vieläkin kovin yleisömäärä, kun JIPPO kohtasi Tampere Unitedin cupissa vuonna 2007. Ne on niin isoja juttuja ja tapahtumia. Sellaiset pelit muistaa ikuisesti, Hurskainen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Hurskaisen mukaan torstain IFK-ottelu nousee uran ikimuistoisimpien pelien joukkoon.

– Yli kymmenen vuotta on varmaan mennyt, kun olen viimeksi päässyt liigajengiä vastaan pelaamaan. Muistan yhä sen tunteen ennen matsia. Varsinkin nuoremmilla pelaajilla. Itsekin olin silloin vielä aika nuori pelaaja. Ehkä nyt 35-vuotiaana sitä suhtautuu vähän eri tavalla.

Hurskainen on pelannut korkeimmillaan Ykköstä, joten kikkavideoista tunnetuksi tulleella maalivahdilla on jonkinlainen käsitys siitä, mitä tuleman pitää.

– Se tilannenopeus tulee olemaan ihan järisyttävä. Ei me olla oikein tuollaista harjoiteltukaan, että miten nopeasti joku on iholla, kun ottaa pallon haltuun. Joka tapauksessa suhtaudun peliin todella positiivisesti. Mitä ikinä sieltä tuleekaan, niin tuo on niin hieno voitto seuralle pelata IFK:n kaltaista joukkuetta vastaan, Hurskainen toteaa.

SexyPöxyt Kolmosen kärjessä

SexyPöxyt johtaa tällä hetkellä omaa Kolmosen lohkoaan. Keskittyminen sarjapeleihin on kuitenkin ollut koetuksella viime aikoina.

– Kopissa on puhuttu kahden viikon ajan, että koitetaan nyt keskittyä näihin sarjapeleihin, ettei koko ajan mietittäisi sitä cup-matsia. Intoa on melkoisesti, Hurskainen kertoo nauraen.

SexyPöxyillä on tavoitteena nousta Kakkoseen. Joukkue harjoittelee säännöllisesti 3-4 kertaa viikossa, minkä päälle tulee vielä sarjapelit. Hurskaisen mukaan joukkueessa on hyvä tekemisen meininki, vaikka Kolmosen lainalaisuudet puskevat ajoittain pintaan.

– Ei siinä hirveän montaa välipäivää ole. Ja jos on, niin itselläni on tapana laittaa ne täyteen sitten töitä.

– Kausi on kuitenkin pitkä, kaikilla on vähän omiakin menoja, niin kokoonpano saattaa vaihdella aika paljonkin pelien välillä. Sellaista tasaista avausta on hankala saada, kuten varmaan kaikilla muillakin Kolmosen jengeillä.

Hurskaisen mukaan Kolmosessa korostuu tietynlainen epätasaisuus otteissa. Paljon pelataan ristiin ja yksilöt erottuvat edukseen, mutta monella joukkueella huippupelin jälkeen saattaa tulla heti totaalinen romahdus.

– Joinain iltoina saattaa heti pelin alusta nähdä, että tänään tulee todella pitkä ilta. Eikä sillä ole oikeastaan mitään väliä, kuka siellä on vastassa. Ehkä se kiteytyy vähän siihen, että kaikki vähän tasapainoilevat sen kanssa, että otetaanko tämä tosissaan vai ei. Itsekin olen sen kanssa kamppaillut. Sitten kun mennään korkeammalle tasolle, niin kaikki ottavat pelaamisen tosissaan tai eivät ole mukana ollenkaan, Hurskainen avaa Kolmosen eroa ylempiin sarajatasoihin.

Hurskainen kuitenkin kehuu yleisesti Kolmosen tasoa varsinkin pääkaupunkiseudulla.

– Maakunnissa Kolmosen taso saattaa vaihdella tosi paljon. Pääkaupunkiseudulla Kolmonen on kova sarja ja siellä on todella kovakuntoisia pelaajia.

Innolla Stadin Kingien eteen

Hurskainen pelasi torstain vastustajan, HIFK:n, riveissä kaudella 2014. Tilastoihin merkattiin kyseisellä kaudella 16 Ykkösen ottelua ja kauden päätteeksi HIFK nousi Veikkausliigaan.

– Se oli haastava kausi, mutta lopulta tuli liiganousu. Sen myötä moni asia HIFK:ssa muuttui ja mentiin selkeästi ammattimaisempaan suuntaan.

Samaan aikaan, kun Hurskainen taisteli HIFK:n kanssa liiganoususta, hän teki Elixir-tv-ohjelmaa, Youtube-videoita ja työskenteli sosiaalisen median parissa. Täysipäiväisestä jalkapalloilijasta ei voinut siis puhua.

– En minä pystynyt täysipainoisesti keskittymään vain futikseen, koska pääasiallinen toimeentuloni tuli ihan muualta. Minulla oli aika paljon töitä silloin ja Ykkösessä se oli vielä mahdollista.

Ura IFK:ssa jäi lopulta vain kauden mittaiseksi liiganousun myötä, mutta yksi asia jäi ikuisiksi ajoiksi muistoihin. Ja sitä Hurskainen odottaa innolla myös torstaina.

– Kingien (HIFK:n kannattajat) edessä pelaaminen oli upeaa. En ollut sellaista ikinä missään kokenut. Mietin juuri, että vitsi kun voittaisi (torstaina) teikkauksen ja pääsisi Kingien eteen heti alusta alkaen, Hurskainen fiilistelee.

Tavoitteena päästä rankkareille

Hurskainen korostaa, että pelin kannalta tärkeää olisi pitää tilanne tasaisena mahdollisimman pitkään. Toiveissa on myös, että HIFK hieman lepuuttaisi parhaita pelaajiaan, sillä pelasihan joukkue maanantaina liigassa KuPSia vastaan.

Tavoitteena on viedä peli rangaistuspotkuille, jolloin SexyPöxyjen mahdollisuudet paranevat huomattavasti. Hurskainen napsi cupin toisella kierroksella peräti kolme rankkaria kiinni Töölön Taistoa vastaan, yhden varsinaisella peliajalla ja kaksi rankkarikisassa.

– Itseluottamus on hyvällä tasolla tällä hetkellä sen suhteen. Monen pelaajan kohdalla jo ensimmäisistä askeleista pystyy aika hyvin lukemaan, mihin se kaveri yrittää laukoa. Mielestäni rankkareissa veskarilla on etulyöntiasema.

Vaikka Hurskainen toivoo, että IFK ei aivan ykkösmiehistöllä pelaisikaan, haluaa hän nähdä yhden miehen kentän toisessa päässä. HIFK:n ykkösveskari Beton, joka on juhlinut upealla kansainvälisellä urallaan neljästi Eurooppa-liigan voittoa.

– No on siellä kaverillakin aika kova veskari torjumaan pilkkuja. Kyllä minä sitä Beton kohtaamista odotan suurella innolla. Kaveri on pelannut kuitenkin La Ligassa ja vaikka missä.

– Jotenkin pelityyliltään hän on juuri sellainen, mitä olen aina ihaillut. Ei mikään pisin kaveri, mutta tuossa iässä ihan mielettömän nopea kaveri ja torjunnat todella näyttäviä, Hurskainen kehuu.

Miten itse pelissä käy?

– Varsinaisen peliajan jälkeen tulos on tasan, joko 0-0 tai 1-1. Sitten mennään pilkuille ja me voitamme sen, Hurskainen sanoo ääni värähtämättä.

Suomen Cupin viidennen kierroksen ottelu SexyPöxyt – HIFK pelataan helatorstaina 26.5. kello 13 Bolt Arenalla. SuomiFutis.com on ottelun yhteistyökumppani.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.