Sodan runteleman Ukrainan toive pelaamisesta Qatarin MM-kisoissa marras-joulukuussa pysyi hengissä, kun se voitti keskiviikkona Skotlannin Glasgow’ssa maalein 3-1. Ukraina pelaa sunnuntaina Cardiffissa MM-kisapaikasta playoffien finaalivaiheessa Walesia vastaan.

Ottelusta tuli odotetusti ukrainalaisille tunteikas. Ukrainan joukkue marssi kentälle maan liput harteillaan, ja kansallishymni kajahti katsomosta todella äänekkäästi. Paikan päällä oli tiettävästi noin 3 500 Ukrainan kannattajaa.

Sen merkityksen myös kansainvälisestä jalkapalloilusta toistaiseksi ulos suljetulle Venäjälle aisti siitä, että ilmahälytykset soivat ympäri Ukrainaa ottelun aikana, ja ohjuksia laukaistiin jälleen Ukrainaan. Niinpä miljoonat ukrainalaiset seurasivat ottelua pommisuojissa.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Olga Tokariuk

@olgatokariuk
Watching football game Scotland vs Ukraine in a basement because Russia just launched 8 missiles on Ukraine and there is an air raid alert all across the country. A unique experience. Despite everything, Ukraine is winning!

UkraineWorld

@ukraine_world
Ukrainian national team and fans sing the national anthem in Glasgow, at Hampden park. Incredible feeling of solidarity

source: youtube.com/watch?v=O-jnpc…

Skotlannin kapteeni Andy Robertson oli joukkueensa esitykseen pettynyt.

– Putoaminen oli valtava pettymys, sillä olimme odottaneet tätä ottelua pitkään. Aiemmat esityksemme olivat todella hyviä, mutta totta puhuen nyt emme oikein saapuneet paikalle, Liverpoolin laitapuolustaja totesi Sky Sportsille.

– Ukraina sopeutui otteluun paljon meitä nopeammin. Tiesimme, että he luultavasti väsyisivät, ja niin kävikin, mutta meillä oli liikaa takaa-ajettavaa.

Manchester Cityn Oleksandr Zinchenko pelasi loistavan pelin ja hänet valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Zinchenko oli luonnollisesti iloinen, että unelma pysyi elossa.

– Kaikki tietävät Ukrainan tilanteesta. Jokainen peli on meille kuin finaali. Meidän joukkueemme unelma on päästä MM-kisoihin, Zinchenko sanoi pelin jälkeen.

– Meillä on jäljellä vielä yksi peli, vielä yksi finaali, ja se meidän pitää voittaa. Muuten tällä ottelulla ei ollut mitään merkitystä.

– Skotlanti on mahtava joukkue ja sillä on uskomattomia pelaajia jokaisessa linjassa. Me kuitenkin pelasimme hyvin. Teimme kolme maalia, ja olisimme voineet tehdä enemmänkin. Wales-pelistä tulee meille valtava ottelu. Meidän täytyy pelata elämiemme peli ja katsoa, mitä tapahtuu.

Ukraina katkaisi keskiviikkona Skotlannin 12 tappiottoman kotipelin putkeen, maan pisimmän sitten vuoden 1978. Saavutus oli komea siksikin, että Ukrainan avauskokoonpanossa pelasi kuusi pelaajaa, joille peli oli vuoden 2022 ensimmäinen virallinen ottelu.

– Ilta oli meille pettymys. Rehellisesti sanottuna paras joukkue voitti. Onnittelut Ukrainalle. Toivotamme heille onnea Cardiffissa, mutta toivotamme onnea myös Walesille. Siitä pitäisi tulla mahtava peli, Skotlannin päävalmentaja Steve Clarke totesi.

Skotlannin suurimpiin pelaajalegendoihin lukeutuva maajoukkueen entinen kapteeni Graeme Souness analysoi ottelua Sky Sportsille ja korosti sitä, kuinka ansaittu Ukrainan voitto oli.

– Ukrainan maalivahti (Georgi Bushchan) ei vaikuttanut kuuluvan tälle tasolle, mutta muuten me (Skotlanti) soitimme suurimman osan pelistä kakkosviulua. Ukrainalle on annettava tunnustusta siitä, kuinka he onnistuivat leijonan luolassa, Souness totesi.

– Zinchenko pyöritti show’ta, enkä usko kukaan yllättyneen siitä. Hän on todella hyvä pelaaja keskikentällä ja ansio Ukrainan pallonhallinnasta oli pitkälti hänen. Vaikka hän pelaa Man Cityssä paljon laitapakkina, hän pelasi kuin kokenut keskikenttäpelaaja.

– En haluaisi olla ankara Skotlantia kohtaan, mutta emme pystyneet vastaamaan Ukrainan laatuun ratkaisevilla alueilla. Minua surettaa sanoa näin, mutta emme vain olleet tarpeeksi hyviä.

Ennen ottelua Souness oli todennut TV-kameroille, että hänen mielestään FIFA:n pitäisi lähettää Ukraina MM-kisoihin, kävipä karsintapeleissä miten kävi.

[readmore from=Ukraina]

– Ukrainassa tapahtuu jalkapalloa isompia asioita. Siellä on kyse elämästä ja kuolemasta. Näemme sellaisia kuvia, joita minä en ole eläessäni nähnyt, 69-vuotias Souness sanoi.

– Meidän täytyy tukea Ukrainaa niin paljon kuin voimme. Mielestäni FIFA:n pitäisi sanoa, että ihan sama, mitä tänään tapahtuu, Ukrainan pitäisi pelata MM-kisoissa. Tehkööt vaikka yhden viiden maan lohkon.

– Me tulemme immuuneiksi televisiossa päivittäin näytettäville kauhutarinoille. Meidän täytyy tehdä Kremlille selväksi, että maailma ei hyväksy sitä, mitä he tekevät. Jalkapallolla on tässä osansa. Ukrainan pitäisi päästä MM-kisoihin, jotta se pysyy kaikkien mielessä ja Venäjä tiedostaa tekevänsä väärin.

Lähde: Sky Sports