Huuhkajien laitapelaaja Ilmari Niskanen siirtyi viime kaudeksi Skotlantiin Dundee Unitedin riveihin. Ensimmäinen kausi Skotlannissa oli vähintäänkin kohtalainen. Ennen kaikkea Niskanen löysi peli-ilon rosoisesta skotlantilaisesta jalkapallosta.

Erinomainen esimerkki siitä, että Niskanen nauttii skotlantilaisesta futiksesta, nähtiin helmikuussa, kun Dundee United haki nihkeän 1-0-voiton sarjatasoa alempana pelaavasta Partick Thistlestä Skotlannin cupissa.

– Kairasimme sieltä 1-0-voiton. Oli hyvin haastavat olosuhteet ja hyvin haastava vastustaja, Niskanen taustoitti SuomiFutis-sivustolle.

Kenttä muistutti enempi mutaista suota kuin nurmikenttää, mutta Niskanen pelasi yhden kauden parhaista peleistään. Ottelusta jäi elämään myös kuva, jossa Niskanen on kentän pinnassa yltä päältä mudassa, mutta hymy paistoi aina katsomoon asti.

Jos et näe alla olevaa kuvaa, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Dundee United FC

@dundeeunitedfc
We've got a feeling the kit man won't be able to get the stains out of Immi's shirt 🧼

#UnitedTogether | #ScottishCup

SuomiFutis näytti kuvan Niskaselle, joka muisti tilanteen hyvin.

– Oli mennyt oma peli tosi hyvin. Minut taklattiin ja sen jälkeen paita ja housut olivat aivan mudassa. Minulla on vahva suhde kannattajiemme kanssa ja he alkoivat sitten heti laulamaan minulle. Siinä oli väkisinkin hyvä fiilis.

Mutaiset kentät ja tietynlainen rosoisuus sopivat erinomaisesti Niskaselle. Puhumattakaan suoraviivaisesta pelityylistä.

– Tykkään kyllä kaikin puolin skottifutiksesta tosi paljon. Intohimo kentällä ja katsomossa on niin mahtavaa.

– Mielellään olisin hyvä pallonhallintajalkapallossa, mutta se ei ole ehkä niitä omia vahvuuksiani. Olen hyvin suoraviivainen etenijä, ja se on hyvin skottityylistä ja sitä siellä arvostetaan. Olen myös tosi kova tekemään töitä, ja se on varmasti yksi syy, miksi minusta tykätään siellä ihan älyttömästi, Niskanen kertoi.

Niskasella oli allaan vaikea kausi Saksan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Ingolstadtin riveissä ennen siirtoaan Skotlantiin. Ingolstadt nousi 2. Bundesliigaan viime kaudeksi, mutta Niskanen löysi uuden kotinsa Dundeesta.

Dundeessa Niskanen nousi heti ensimmäisellä kaudellaan kannattajien suosikiksi.

– Se tuntuu älyttömän hyvältä. Kannattajat ovat kuitenkin niin iso asia minulle ja ylipäätään jalkapallossa. Arvostus vain nousi kauden mittaan. Voin vain kuvitella, mitä se on ensi kaudella, kun toivottavasti teen enemmän maaleja ja syöttöjä.

Vahva murre toi alkuun pieniä haasteita kommunikaatiossa, mutta ensimmäisen kauden aikana Niskanen ehti jo ihastumaan skottien omaan murteeseen.

– Nyt se taipuu jo ilman ongelmia, mutta kyllä alkuun oli todella haastavaa, kun pukukopissakin monella kaverilla murre on niin voimakasta. Kyllä siinä sai moneen kertaan kysyä, että mitä. Neljännellä kerralla ei enää viitsinyt kysyä ja sitten sanoin vain ”yes, yes”.

Dundee Unitedin skotlantilainen manageri Tam Courts puhuu myös vahvalla murteella. Alkuun Niskasella oli omien sanojensa mukaan haasteita kuunnella päävalmentajansa ohjeita.

– Jos hän pelin aikana huusi minulle jotain, käytännössä se meni aina ihan ohi. Nyt kun siihen on tottunut, niin pidän siitä murteesta paljon. Se on todella hauskan kuuloista.

Vielä ei Niskanen itse puhu murretta, mutta vähän se on jo alkanut tarttua.

– En voi vielä sanoa, että puhuisin (murretta). Kyllähän se varmasti tarttuu, mitä pidempään siellä olen. Olisi kyllä todella tyylikästä puhua englantia skotlantilaisella murteella, Niskanen sanoi.

Plusmerkkinen kausi Dundeessa

Dundee United sijoittui lopulta sarjassa neljänneksi. Se tarkoittaa, että Niskanen pääsee pelaamaan Konferenssiliigan karsintoja elokuun alkupuolella. Dundee United aloittaa Konferenssiliigan karsinnat kolmannelta karsintakierrokselta. Skotlannin valioliiga käynnistyy jo 30. heinäkuuta.

– Pistemäärä oli suhteellisen pieni, mutta sijoitus oli erinomainen. Europelit ovat ihan mahtava homma.

Niskanen pelasi Skotlannin pääsarjassa yhteensä 33 ottelussa. Tehot jäivät kuitenkin pettymykseksi. Niskanen teki yhden maalin ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä.

Ilmari Niskanen pelasi vahvan ottelun Montenegroa vastaan viikko sitten. Kuva: Juha Tamminen.

– Oma kausi meni ihan ok. Sain pelata tosi paljon. Oli se vähän kaksijakoista, välillä oli hyvien pelien ja välillä huonojen pelien putki. Ennen kaikkea oli tärkeää, että sain pelata paljon. Maajoukkueen kannalta oli myös tärkeää, että toisen puolen kaudesta pelasin wingbackina, joten sain siitä paljon kokemusta.

– Tietysti täytyy se sanoa, että rakastan tehdä maaleja ja antaa syöttöjä, että kyllä niitä haluaisin tehdä paljon enemmän. Nyt tehot olivat hyvin maltilliset. Ei se ole tarpeeksi hyvä missään nimessä. Sitä haluan ehdottomasti kehittää ensi kaudella, Niskanen analysoi.

Niskanen on pelannut urallaan paljon oikealla puolella ja nimenomaan hyökkäävässä laiturin roolissa. Viime kaudella tutuksi tuli myös vasen puoli ja wingbackina pelaaminen. Hyppäys laidalta toiselle puolustavampaan rooliin voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta sitä se ei ole.

– On siinä eroa. Se vaihdos on suuri. Jos menisi pelistä toiseen oikealta vasemmalle, olisi se hyvin hankalaa. Sitten kun saa tatsin esimerkiksi oikealla laidalla pelaamiseen, se helpottaa. Liikesuunnat, pallon haltuunotot ja havainnot muuttuvat automaattisiksi, kun pääsee pelaamaan pitkään samalla laidalla. Sopeutuminen vie aikansa. Ei se ole niin helppoa, mitä ehkä monet luulevat.

Wingbackin roolissa on ymmärrettävästi huomattavasti suurempi puolustusvastuu kuin puhtaana laiturina pelaamisessa. Niskanen on joutunutkin työstämään paljon puolustustaitojaan.

– Puolustuspelaamista on joutunut aika paljon petraamaan. Vaikka laiturinakin olen aina ollut hyvin kurinalainen pelaaja, eivät ne vahvuudet missään nimessä ole olleet puolustuspäässä.

[readmore from=huuhkajat]

– Sijoittuminen esimerkiksi niissä ensimmäisissä maaotteluissa wingbackin paikalla tuotti ongelmia. Nyt kun on saanut paljon toistoja alle, puolustuspelikin on muuttunut koko ajan helpommaksi.

Wingbackina hyökkäyspeli ei sen sijaan ole kovinkaan erilaista verrattuna laiturina pelaamiseen.

– Se on tosi hyvä minulle, että saan wingbackina pysyä leveydessä. En ole kovin hyvä pelaamaan taskuissa. Koen, että pystyn vielä paljon myös kehittymään wingbackina, Niskanen sanoi.

Niskanen kärkkyy peliaikaa, kun Suomi kohtaa kesäkuun viimeisessä Nations Leaguen ottelussa Bosnia ja Hertsegovinan tiistaina kello 21.45. Ottelua voi seurata Yle TV2 -kanavalta ja Yle Areenasta.

LUE MYÖS: