Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueella on perjantaina edessään valtavan iso peli. Pikkuhuuhkajilla on vasta toisen kerran EM-karsintahistoriassaan mahdollisuus lopputurnaukseen vielä karsintalohkon viimeisellä kierroksella.

Sauma suoraan kisapaikkaan on jo mennyt, mutta jatkokarsintapaikka on omissa käsissä. Se sinetöityy, jos Suomi voittaa Turussa kello 18 alkavassa ottelussa Norjan. Mahdolliset jatkokarsinnat pelattaisiin syyskuussa.

SuomiFutis haastatteli ottelun alla puhelimitse Pikkuhuuhkajissa ison roolin ottanutta laitahyökkääjää Daniel Håkansia. Håkansinkin tunnelmat olivat ymmärrettävästi korkealla.

– Me ollaan pelattu tosi hyvin ja saatu hyviä tuloksia. Nyt päästään pelaamaan jatkokarsintapaikasta, joten tosi hyvät fiilikset on, Håkans kertoi.

Itseluottamus ja joukkuehenki nousujohdanteen takana

Suomi aloitti EM-karsinnat suhteellisen vaisusti, sillä ensimmäisistä viidestä ottelusta kertyi vain seitsemän pistettä. Tuolloin, karsintojen puolivälissä kärkimaat näyttivät jo pääsevän karkuun. Sen jälkeen Suomi on voittanut neljä karsintapeliä peräkkäin (Viro, Kroatia, Itävalta, Azerbaidzhan) ja noussut ryminällä takaisin mukaan kisaan. Håkans uskoo, että Suomen tärkein ase Norjaakin vastaan on joukkueen kohentunut itseluottamus ja rautainen joukkuehenki.

– Meidän pitää vain luottaa itseemme, sillä me tiedetään olevamme tosi hyvä jengi. Me olemme jo osoittaneet, että voimme voittaa kenet tahansa.

– Me pelattiin karsintojen alussakin pari peliä ihan hyvin, mutta ei saatu niitä tuloksia kaivettua. Nyt joukkuehenki on kasvanut jokaisessa kokoontumisessa ja mennyt vaan parempaan ja parempaan suuntaan.

– Tuntuu siltä, että me pelataan joukkueena ja käytetään jokaisen pelaajan vahvuuksia tosi hyvin. Sitä kautta me ollaan tosi vaikea vastustaja. Me olemme henkisesti vahva joukkue, 21-vuotias Håkans kuvailee.

Henkisestä kantista tuoretta näyttöä

Håkans korostaa haastattelun aikana useaan otteeseen Pikkuhuuhkajien loistavaa joukkuehenkeä, joka on hänen mielestään tärkein asia voittoputken takana. Tästä taistelutahdosta ja itseluottamuksesta saatiin kesäkuun aiemmissa peleissä hyvää näyttöä. Ensin Suomi nousi kahdesti Itävaltaa vastaan tappioasemasta tasoihin ja lopulta voittoon. Kotipelissä Azerbaidzhania vastaan Suomi ei puolestaan järkkynyt, vaikka vieraat saivat 0-0-tilanteessa rankkarin.

Pilkkutuomio oli kenties pikemminkin herätys, ja kaikeksi onneksi Suomen loistava kapteeni Viljami Sinisalo torjui komeasti vedon. Torjuttu rankkari oli Sinisalolle jo karsintojen toinen. Toinen avainpelaaja otteluissa Kroatiaa, Itävaltaa ja Azerbaidzhania vastaan on ollut Naatan Skyttä, joka on tehnyt näissä kolmessa pelissä neljä maalia ja syöttänyt kaksi.

– Molemmat on tosi hyviä ja tärkeitä pelaajia. Se rankkari, jonka Viljami otti Azerbaidzhania vastaan, oli tosi tärkeä. Muuten oltaisiin oltu taas tappiolla.

– Kaikki tietää, että ”Naatti” (Naatan Skyttä) on tosi hyvä, taitava ja fiksu pelaaja. Hän on tosi tärkeä pelaaja meille ja tekee tärkeitä maaleja.

Daniel Håkansista on kehittynyt EM-karsintojen aikana Suomelle todella tärkeä pelaaja. Kuva: Jimi Soinila

Suomea vastaan on karsintojen yhdeksässä pelissä vihelletty kaikkiaan viisi rankkaria. Yhdestä näistä Norja teki Suomea vastaan maalin marraskuussa. Rankkariherkkyyteen on kiinnitettävä Håkansinkin mielestä huomiota.

– Vähän liikaa se on. Pitää olla vähän huolellisempi siellä omassa boksissa. Ei noin paljon rankkareita saa tulla. Toivottavasti seuraavassa pelissä ei tule rankkaria meitä vastaan.

Yhteispeli Naatan Skytän kanssa toimii hienosti

Daniel Håkans on omaankin panokseensa karsintaprojektissa tyytyväinen. Hän on Suomen syöttötilaston ykkönen kolmella maalisyötöllään, vaikka on pelannut vain kuudessa pelissä (ja näissä keskimäärin 62 minuuttia/peli).

Håkans juhli maalia jo lokakuun vieraspelissä Azerbaidzhanissa, mutta silloin maali merkittiin lopulta Azerbaidzhanin omaksi maaliksi. Itävaltaa vastaan hän teki kuitenkin komean maalin, jonka tekijästä ei jäänyt mitään epäselvyyttä. Maali oli Håkansin ensimmäinen maali Suomen pelipaidassa ja syntyi hyvän pystyynjuoksun päätteeksi. Puolustaja vipuun, ja tarkka laukaus taka-alanurkkaan.

– Se oli tosi tärkeä 1-1-maali ja tuntui tosi hyvältä. Oli kivaa tehdä eka maali ja auttaa joukkuetta.

– Minulla oli jo kuvio mielessäni, kun sain pallon. Se oli hieno läpisyöttö ja tiesin heti, minne vedän, Håkans kertoi maalistaan.

Håkans on muodostanut tehokkaan tutkaparin etenkin Naatan Skytän kanssa. Hänen kaikki kolme syöttömerkintäänsä ovat tulleet Skytän tekemiin maaleihin, ja vastavuoroisesti Skyttä tarjoili syötön Håkansin tekemään maaliin.

– Hän on hyvä ja fiksu pelaaja, ja hänen kanssaan on helppo pelata. Minun mielestäni me ollaan pelattu myös rakenteluvaiheessa hyvin ja luotu paljon maalipaikkoja. Hyvin on toiminut, Håkans kertoo yhteistyöstä.

Daniel Håkans on syöttänyt puolet Naatan Skytän karsinnoissa tekemistä kolmesta maalista. Kuva: Jimi Soinila

Håkans huilasi Helsingissä pelatun Azerbaidzhan-pelin, jottei kuormitus kasva liian korkeaksi. Peluutuksesta oli suunniteltu jo ennen Itävalta-peliä, ja päävalmentaja Juha Malinenkin kertoi julkisesti, että rotaatiota tullaan tekemään.

Hyökkäyspään nuoremman ikäluokan tulokkaat Kai Meriluoto, Agon Sadiku ja Topi Keskinen antoivat hyviä näyttöjä osaamisestaan ja tehoilivat heti, mutta Håkans vakuuttaa, että kilpailua peliminuuteista käydään ehdottoman hyvässä hengessä. Edellämainitun kolmikon onnistumiset kertovat hänen mukaansa ennen kaikkea siitä, että myös joukkueen tulevaisuus on hyvissä kantimissa.

Pikkuhuuhkajissa mieluisimmalla pelipaikalla

Daniel Håkans ei nuoremmissa maajoukkueikäluokissa ollut pelannut, vaan nousi Suomen paitaan näissä alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa. Kahdella ensimmäisellä kierroksella Viroa ja Kroatiaa vastaan Håkans tuli vaihdosta sisään, mutta nyt hän on ollut Pikkuhuuhkajien avauskokoonpanossa jo neljästi. Håkans on päävalmentaja Juha Maliselle kiitollinen paitsi saamastaan luottamuksesta, niin myös siitä, että on saanut pelata mieluisimmalla pelipaikallaan vasempana laitahyökkääjänä.

– Totta kai se on hyvä, että olen saanut paljon peliaikaa, olen pystynyt auttamaan joukkuetta ja tekemään noin paljon tehoja. Se on tosi kiva juttu ja tuntuu hyvältä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen pelannut omalla parhaalla pelipaikallani. Seurajoukkueessa olen pelannut vähän missä vain, joten olen totta kai tosi kiitollinen siitä, että saan näyttää täällä osaamistani parhaalla pelipaikallani ja pelata siellä, jossa voin käyttää omia vahvuuksiani parhaiten, Håkans kiittelee.

– Vasen laita on ehdottomasti se pelipaikka, jossa parhaiten viihdyn.

Håkans toteaa, että olisi toivonut etenkin seurajoukkue SJK:ssa tulevan enemmänkin maaleja ja maalisyöttöjä. Siinä hänellä on mielestään eniten kehitettävää. Omat vahvuutensa hän listaa helposti.

– Vahvuuksiani ovat nopeus, kuljettaminen ja yksi yhtä vastaan -pelaaminen. Mielestäni olen tosi vaarallinen pelaaja, kun pelaan laiturina ja luon maalipaikkoja joukkueelle.

– Enemmän minun pitää kehittyä siinä, että saisin laukaukset irti ja että pääsisin tilanteisiin, joissa voisin tehdä enemmän maaleja. Joskus kuljetan vähän liikaa enkä saa laukausta loppuun.

SJK:lla hankala alkukausi

Seurajoukkue SJK:ssa Håkans on noussut tällä kaudella Pikkuhuuhkajien tavoin avauksen pelaajaksi. Hän on pelannut nyt jo enemmän veikkausliigaminuutteja kuin koko viime kaudella yhteensä. Osaselityksenä tähän hän kertoo viime kaudella häirinneet pikkurillin ja varpaan murtumat, mutta yhtä kaikki saamaansa vastuuseen hän on tyytyväinen.

Håkans lisää silti, että on odottanut itseltään paljon suurempiakin tehoja, sillä toistaiseksi tämän kauden kymmenen veikkausliigapeliä ovat tuoneet yhden maalin ja kolme maalisyöttöä – siis samat tehot kuin kuudessa EM-karsintapelissäkin. SJK:n joukkueen suoritustasoon hän ei lainkaan tyytyväinen ole.

– Meillä ei ole kulkenut sen paremmin tuloksellisesti kuin pelillisestikään. Aika heikkoa on viime aikoina ollut.

– Uskon, että me tästä vielä noustaan. Alku on ollut tosi heikko eikä tuloksellisesti voida missään nimessä olla tyytyväisiä. Eikä me olla pelillisestikään oltu missään siellä, missä me halutaan olla. Katsotaan sitten maaottelutauon jälkeen. Nyt on täysi fokus seuraavassa Norja-pelissä ja maajoukkueessa.

Jos on Pikkuhuuhkajilla ollut hieno kevät ja alkukesä, niin ihan samaa Daniel Håkans ei voi sanoa seurajoukkueestaan SJK:sta. Kuva: Juha Tamminen

Omaan rauhalliseen pelaajapolkuunsa Håkans on tyytyväinen. Hän pelasi ensimmäisen täyden kauden miesten pelejä Kakkosessa jo kaudella 2018, VIFK:n paidassa. Sieltä hän siirtyi kaudeksi 2019 SJK:n organisaatioon. Ensimmäisen vuotensa aikana hän sai harjoitella edustusjoukkueen mukana, mutta pelasi vielä Kakkosta SJK Akatemiassa. Hiljalleen tie vei Ykkösen kautta Veikkausliigaan, jossa pelejä on nyt takana yhteensä 39.

– Tosi hyvä paikka SJK on ollut kasvaa pelaajana henkisesti ja fyysisesti, ja persoonana myös. SJK:ssa on nuorelle pelaajalle tosi hyvät mahdollisuudet, ruotsia äidinkielenään puhuva Håkans kiittelee.

Seuravalinta oli Håkansille talvella 2018-2019 helppo, sillä tarjouksen hän sai vain SJK:sta, eikä esimerkiksi Vaasan suurimmasta seurasta VPS:stä yhteydessä oltu. Pitkän tähtäimen tavoite Lionel Messin suurimmaksi esikuvakseen ilmoittavalla Håkansilla ovat kuitenkin ulkomailla.

– Totta kai jokainen suomalainen nuori futaaja haluaa pelata joskus ulkomailla, ja sinne minäkin haluan päästä. Hirveästi en sitä ole vielä ajatellut, mutta toivottavasti se joskus tulevaisuudessa toteutuisi.

Norjan kookas kärkimies pelotteena

Daniel Håkans oli 8-vuotias, kun Pikkuhuuhkajat pelasi EM-kisoissa edellisen ja toistaiseksi ainoan kerran vuonna 2009. Håkans ei kuitenkaan muista Suomen pelejä katselleensa, sillä hän aloitti jalkapalloilun vasta 8-vuotiaana. Ura alkoi vaasalaisessa BK-48:ssa, josta hän siirtyi VIFK:hon 11-12-vuotiaana.

Suomen edellisessä Norjan kohtaamisessa marraskuussa Håkans ei ollut mukana, sillä hänen takareiteensä tuli pieni repeämä juuri ennen maaottelutaukoa. Peli oli tapahtumiltaan tasainen, mutta Norja rankaisi muutamista Suomen virheistä ja voitti pelin 3-1. Håkansin mukaan Suomen joukkuepalavereissa on kiinnitetty huomiota etenkin Norjan isokokoisiin kärkimiehiin.

– Norjahan on fyysisesti tosi kova joukkue. Heillä on isoja target-pelaajia ja hyviä yksilöitä. Tulee varmasti olemaan kova peli, niin kuin pelit Itävaltaa ja Kroatiaakin vastaan ovat olleet.

– Ainakin ne kaksi isoa hyökkääjää on tosi vaarallisia, varsinkin boksissa. Hyviä target-pelaajia niiltä löytyy, joten heidän kanssaan pitää olla tarkkana.

Håkansin tarkoittamat hyökkääjät ovat hollantilaisessa Groningenissa pelaava Jørgen Strand Larsen sekä Erik Botheim. 193-senttinen Strand Larsen teki Eredivisiessä tällä kaudella 14 maalia. 185-senttinen Botheim on puolestaan ollut viime kuukaudet pelaamatta. Hän siirtyi venäläiseen Krasnodariin talvella, mutta sopimus purettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Strand Larsen on tehnyt karsinnoissa viisi maalia, joista kaksi Suomea vastaan. Hän taistelee kuusi maalia tehneen Naatan Skytän tavoin myös lohkon maalikuninkuudesta. Kolmella pelaajalla on maaleja kasassa seitsemän, mutta kellään heistä ei enää pelejä ole jäljellä.

Daniel Håkans odottaa innolla perjantai-illan trilleriä Norjaa vastaan. Kuva: Jimi Soinila

”Molemmat joukkueet haluavat voittaa pelin”

Norja pelaa viimeisen ottelunsa Azerbaidzhania vastaan vasta ensi keskiviikkona. Suomi ei varmasti halua asettaa toivoaan Azerbaidzhanin yllätyksen varaan, joten tasapeliin ei ole tyytyminen, vaan voittoa on haettava. Norja puolestaan voi yltää jopa lohkovoittoon, jos se saa kahdesta viimeisestä pelistään kuusi pistettä. Neljälläkin pisteellä on mahdollisuus, jos Azerbaidzhan kaatuu vähintään kolmella maalilla.

– Molemmat joukkueet haluavat voittaa pelin. Norja haluaa varmaan päästä suoraan kisoihin. Siitä tulee mielenkiintoinen peli, sillä molemmat tarvitsevat voittoa, Håkans luonnehti ennakkoasetelmia.

– Se on ihan huikea fiilis, että me voidaan tehdä historiaa ja yrittää päästä jatkokarsintoihin. Toivotaan, että katsomoon tulee mahdollisimman paljon väkeä kannustamaan meitä. Iso peli on tulossa.

Nimi Håkans on tietenkin turkulaiselle jalkapalloyleisölle ja Veritas Stadionille säännöllisesti saapuville kannattajille tuttu juttu, sillä Veikkausliigan Inter Turku on yrittäjä Stefan Håkansin vuonna 1990 perustama seura, jonka johdossa on aina ollut Håkansin suvun jäseniä. Nimi Håkans on aina komistanut myös Interin pelipaitojen rintamusta. Daniel Håkans kuitenkin kertoo olevansa Turun Håkanseille vain kaukaista sukua.

– Tosi kauas historiaan pitää mennä, jotta sukulaissuhde löytyy.

Ottelu Suomi-Norja alkaa Turussa kello 18.00. Sitä voi seurata myös Yle Areenasta.