Naisten EM-kisaennakko, lohko B: Helmarit kuolemanlohkossa jättimäisen haasteen edessä

© Kuva: Juha Tamminen

Naisten EM-kisat pääsevät vihdoin vauhtiin 6. heinäkuuta. Englannissa pelattavat kisat piti pelata alun perin kesällä 2021, mutta niitä siirrettiin, koska koronapandemia siirsi miesten EM-kisat ja Tokion olympialaiset viime vuodelle.

SuomiFutis käy läpi kunkin alkulohkon ennakkoasetelmia ja luo pikavilkaisun kisajoukkueisiin. Samalla esittelemme koko kisojen suurimmat suosikitkin. Nyt käsittelyyn pääsee lohko B, jossa pelit alkavat 8.7. Lohko on kivikova kuolemanlohko, jossa päivänselvässä haastajan roolissa on Suomi.

Saksa

11. EM-kisat, 2017 puolivälierissä, kahdeksan mestaruutta (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013)

Saksa on EM-kisojen historian menestynein maa ja aina yksi suosikeista. Karsintalohkossaan se voitti kaikki kahdeksan peliään yhteismaalein 46-1, mutta viime vuodet ovat osoittaneet lievää laskusuhdannetta. Ei tosin mitään vakavaa. Saksan nykyinen FIFA-rankingsijoitus (viides) on kuitenkin sen kautta aikain kehnoin.

Saksan keskikentältä puuttuu kaksi ehdotonta avainpelaajaa, yksi harmillisesta ja toinen iloisemmasta syystä. Lyonin tähtipelaaja Dzsenifer Maroszan on sivussa polven ristisidevamman vuoksi, kun Chelsean Melanie Leupolz odottaa ensimmäistä vauvaansa.

Laatua joukkueessa on silti valtavasti. Huippupelaajia löytyy paljon kentän joka osa-alueelta. Kokenut kapteeni Alexandra Popp ohjaa peliä keskikentällä, ja hyökkäyksessä maaleja janoavat muun muassa Bundesliigan maalitilaston voittanut Lea Schüller (Bayern München) ja Wolfsburgin Tabea Waßmuth. Mielenkiintoinen seurattava on myös vasta 20-vuotias keskikentän nouseva tähti Lena Oberdorf.

Saksa ei ole suurin voittajasuosikki, mutta yksi suosikeista kuitenkin. Kovasta arpaonnesta johtuen alkulohkossa pitää olla alusta lähtien hereillä. EM-kisavire tuntuu joka tapauksessa olevan kohdillaan, sillä Saksa rökitti kesäkuun lopussa pelatussa harjoitusottelussa Sveitsiä jopa maalein 7-0.

Lena Oberdorf on EM-kisojen kiinnostavimpia nuoria pelaajia. Tulevaisuuden supertähti? Kuva: Getty Images

Espanja

4. EM-kisat, puolivälierissä 2017, paras saavutus välieräpaikka (1997)

Espanja on noussut maajoukkuefutiksessa koko ajan kovemmaksi luuksi aivan kuten Barcelona nousi Mestarien liigan voittajaksi viime vuonna. EM-kisat ovat sille vasta neljännet, mutta se alkaa lukeutua jo vähintään mustaksi hevoseksi, ellei jopa yhdeksi suosikeista. Kisapaikka varmistui saldolla 7-1-0 ja maalierolla 48-1.

Espanjan johtotähti on viime vuoden Ballon d’Or -voittaja Alexia Putellas. Putellasin lisäksi tällä kaudella triplamestaruuden voittaneesta Barcelonasta on Espanjan joukkueessa mukana peräti yhdeksän pelaajaa. Yksi erittäin tärkeä pelaaja on kuitenkin poissa, sillä Barcelonan maalitykki Jenni Hermoso sai kesäkuun puolivälissä kisamatkan estävän polvivamman. Kyseessä on Espanjalle todella paha menetys. Hermoso oli Ballon d’Or-äänestyksessä Putellasin jälkeen kakkonen.

Espanjan muita avainpelaajia ovat muun muassa maalivahti Sandra Paños, puolustuksen kapteeni Irene Paredes ja keskikenttäpelaaja Patricia Guijarro. Hyökkäyspäässä minuutteja janoavat myös Sanni Franssin kanssa Real Sociedadin menestyksestä vastanneet nuoret Nerea Eizagirre, 22, ja Amaiur Sarriegi, 21.

Kiinnostavia tulevaisuuden lupauksia joukkueessa on enemmänkin. Mainittakoon myös Manchester Unitedin 23-vuotias laitapuolustaja Ona Batlle ja Real Madridin laitahyökkääjä Athenea del Castillo. Espanjalle voi olla kasvamassa todella kova tulevaisuuden joukkue, joka voi olla yllätysvalmis jo näissä kisoissa.

Tanska

10. EM-kisat, 2017 hopealla, paras saavutus hopea (2017)

Viime kisojen hopeamitalisti Tanska oli arvonnoissa kolmoskorissa, ja aiheutti sen, että B-lohkosta muodostui todellinen kuolemanlohko. Yksi todella kova joukkue jää ulos pudotuspeleistä, ja kaksikin, jos altavastaaja Suomi venyy suuriin urotekoihin.

Tanskan johtotähti ja kapteeni on Chelsean maalitykki Pernille Harder, yksi maailman parhaista hyökkääjistä. Harderia komppaa kokenut Nadia Nadim, joka toipui kuntoon talven pilanneen polven ristisidevamman jäljiltä. Nadim pelaa tätä nykyä Yhdysvalloissa Naisten Superliigassa.

Loukkaantumisten vuoksi kisoista ulos jäivät West Hamin Emma Snerle ja Evertonin Nicoline Sørensen. Real Madridin laitahyökkääjä Caroline Møller ei mahtunut mukaan. Saksan ja Espanjan tavoin Tanskakin päästi EM-karsinnoissa vain yhden maalin. Yllätysvalmis ryhmä, jonka pitäisi kuitenkin kellistää yksi todella kovista päästäkseen nytkin pudotuspeleihin.

Suomi

4. EM-kisat, viimeksi mukana 2013, paras saavutus välierä (2005)

Suomi päästi EM-karsinnoissa vain kaksi maalia, mutta sekin oli tuplasti enemmän kuin kaikki lohkon muut maat päästivät. Helmarit pelasi EM-karsinnoissa varsin hyvin ja ansaitsi kisapaikan kurinalaisuudellaan ja hyvällä, tiivillä joukkuepuolustamisellaan sekä loppuun asti pelaamisellaan.

Arpa oli Suomelle kuitenkin armoton. Ykköskorista oli toki tarjolla pelkkää eliittiä, mutta kun kakkos- ja kolmoskoreista tulivat käytännössä kovimmat mahdolliset maat, vaatii jatkopaikka aivan täydellistä onnistumista – eikä sekään välttämättä riitä.

Helmarit on altavastaaja ”kuolemanlohkon” jokaisessa ottelussa, ja yksikin voitto kisoissa voisi olla jo sen luokan menestys, johon voisi olla tyytyväinen. Toki joukkueen on jatkopaikkaa tavoiteltava, mutta tavoite on kivikova ja vähän epärealistinenkin.

Suomen onneksi pahoja loukkaantumisia joukkueella ei ole, ja Anna Signeul pääsi valitsemaan ryhmänsä käytännössä parhaasta mahdollisesta materiaalista. Pelitapa on pelaajistolla erinomaisesti hallussa, ja joukkuehenki huippuluokkaa.

Suomen suurimpia tähtipelaajia ovat Portland Thornsin Natalia Kuikka ja Brightonin laitapuolustaja Emma Koivisto. Maalivahti Tinja-Riikka Korpela sekä puolustajat Tuija Hyyrynen ja Anna Westerlund pelaavat jo kolmannet EM-kisansa.

Anna Signeulin valmentama Suomi lähtee altavastaajana lohkonsa jokaiseen peliin. Kuva: Juha Tamminen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.