France Football julkaisi perjantaina ehdokkaansa tämän vuoden Ballon d’Or -gaalaan. Tilaisuudessa jaetaan Kultaisten pallojen lisäksi Kopa Trophy – ja Yashin Trophy -palkinnot. Kopa Trophyn saa päättyneen kauden paras nuori pelaaja ja Yashin Trophyn paras maalivahti. Selvyyden saamiseksi ääniä on kerätty toimittajilta ympäri maailman.

Vaikka Kultainen pallo lienee jalkapallomaailman arvostetuin yksilöpalkinto, se on osa lajin viihdebisnespuolta ja sitä tulee lähestyä kevyellä asenteella. Vuosien aikana on moni tuloksista raivostunut ja niille piruillut, jos ei nauranut.

Tänäkin vuonna saatiin taas yksi todistus palkinnon lukuisista valuvioista. Kun jalkapallon hymypoikapatsas Lionel Messi nimettiin Kultaisen pallon voittajaksi vuoden 2021 päätteeksi, palkinto annettiin hänen suorituksistaan koko kalenterivuoden aikana. Täksi vuodeksi kriteerit muuttuivat siten, että äänestyksessä tulisi ottaa huomioon kausi 2021–22, ei vuosi 2022.

Messi ei 30 ehdokkaan joukkoon nyt päässyt. Ei, vaikka teknisesti ottaen näiden kahden palkinnon kattamat ajanjaksot menevät puoliksi päällekkäin.

Lue myös: Tästä kolmikosta UEFA nimeää vuoden parhaan miespelaajan – kestomenestyjä lähtee kisaan altavastaajana

Karim Benzema on suvereeni suosikki Kultaisen pallon voittajaksi. Tavattoman hyvän kauden pelannut ranskalainen viimeisteli 46 otteluun 44 maalia Real Madridissa ja voitti Mestarien liigan. Listalla on mukana myös 18:tta kertaa portugalilainen Cristiano Ronaldo, jonka arvostuksen tuoma sädekehä häikäisi piiloon kaksijakoisen kauden valioliigaseura Manchester Unitedissa.

Naisten puolella Barcelonan kapteeni Alexia Putellas saattaa uusia Kultaisen pallon voittonsa viime vuodelta, vaikka kesän EM-kilpailut jäivätkin väliin loukkaantumisen takia. Euroopan-mestaruuden voittaneista pelaajista Lucy Bronze, Beth Mead ja Millie Bright voivat myös elätellä toiveita.

Voittajat julkistetaan 17. lokakuuta palkintoseremoniassa.

Miesten Ballon d’Or -ehdokkaat: Thibaut Courtois, Rafael Leao, Christopher Nkunku, Mohamed Salah, Joshua Kimmich, Trent Alexander-Arnold, Vinicius Junior, Bernardo Silva, Luis Diaz, Robert Lewandowski, Riyad Mahrez, Casemiro, Son Heung-min, Fabinho, Benzema, Mike Maignan, Harry Kane, Darwin Nunez, Phil Foden, Sadio Mané, Sébastien Haller, Luka Modric, Antonio Rüdiger, Ronaldo, Kevin De Bruyne, Dusan Vlahovic, Virgil van Dijk, João Cancelo, Kylian Mbappé ja Erling Håland.

Naisten Ballon d’Or -ehdokkaat: Selma Bacha, Fridolina Rolfo, Vivianne Miedema, Bronze, Sam Kerr, Christiane Endler, Lena Oberdorf, Kadidiatou Diani, Catarina Macario, Putellas, Alexandra Popp, Aitana Bonmati, Wendie Renard, Alex Morgan, Mead, Asisat Oshoala, Marie-Antoinette Katoto, Bright, Trinity Rodman ja Ada Hegerberg.

Kopa Trophy -ehdokkaat: Karim Adeyemi (Borussia Dortmund), Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Eduardo Camavinga (Real Madrid), Gavi (Barcelona), Ryan Gravenberch (Bayern München), Nuno Mendes (PSG), Jamal Musiala (Bayern München), Josko Gvardiol (RB Leipzig), Bukayo Saka (Arsenal) ja Florian Wirtz (Bayer Leverkusen).

Yashin Trophy -ehdokkaat: Yassine Bounou (Sevilla), Alisson Becker (Liverpool), Thibaut Courtois (Real Madrid), Ederson (Manchester City), Mike Maignan (AC Milan), Edouard Mendy (Chelsea), Manuel Neuer (Bayern München), Jan Oblak (Atlético Madrid), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt) ja Hugo Lloris (Tottenham).