Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA on ryvettynyt historiansa aikana useissa skandaaleissa. Koskaan aikaisemmin se ei kuitenkaan ole tehnyt niin säännönmukaisesti huonoja päätöksiä kuin nyt, kirjoittaa Juuso Sallinen.

Kun FIFA siirtyi alkuvuodesta 2016 Sepp Blatterin ajasta Gianni Infantinon valtakaudelle, oli ilmassa toivon tuoksu. Kenties uuden puheenjohtajan alaisuudessa korruptioskandaaleissa ryvettyneen katto-organisaation toimintaan saataisiin lopulta jotain järkeä, edes jonkinlaista läpinäkyvyyttä.

Toisin on käynyt. Infantinon aikakaudella FIFA on, jos mahdollista, vain kiihdyttänyt tahtiaan tehdä sellaisia päätöksiä, jotka ovat ilmiselvässä ristiriidassa liiton tärkeimpien sidosryhmien, fanien ja pelaajien, tarpeiden kanssa.

MM-kisojen myöntäminen Qatariin, Pirkanmaan kokoiseen maahan, jossa perustavanlaatuiset ihmisoikeudet eivät toteudu tai jossa ei vielä vuonna 2010 ollut jalkapallokulttuuria tai -infraa ollenkaan, aiheutti jo alun perinkin merkittävästi kritiikkiä. Vuosien varrella kritiikin määrä ei suinkaan ole vähentynyt, kun on selvinnyt, miten valtio kohtelee lähes orjien kaltaisissa oloissa asuvia siirtotyöläisiä.

Infantino ei ole missään vaiheessa ottanut pienintäkään kantaa siihen, että Qatarissa on kuollut vähintään 6500 siirtotyöläistä MM-kisojen rakennusprojektin aikana. Sen sijaan FIFA:n puheenjohtaja on jatkuvasti toistellut samaa mantraa siitä, kuinka Qatarin MM-kisat ovat historian parhaiten järjestetyt MM-kisat.

Jos omaa yhtä moraalittoman luonteen kuin Infantino, tämän voisikin kuvitella pitävän paikkansa. Kaikki MM-kisoja varten tarvittava infra – niin stadionit, tieverkostot, hotellit kuin jopa osittaiset kaupungit – ovat rakennettu käytännössä tyhjistä sen jälkeen, kun kisat Qatarille vuonna 2010 myönnettiin. Voisikin kuvitella, että noin 200 miljardin budjetti tarjoaa kisoihin matkaaville faneille ennennäkemättömän hyvät puitteet.

Aivan näin ei kuitenkaan ole.

Kysymyksiä ilman vastauksia, pelejä ilman faneja?

MM-kisoihin liput ostaneet fanit ovat joutuneet huomaamaan, että Qatarin MM-kisat ovat fanin näkökulmasta yllättävän vaikeat, eikä kaikki ole toiminut, kuten Fifa on luvannut.

Ottelulippujen haltijoille esimerkiksi luvattiin oma majoituskiintiö. Hotellihuoneita ei kuitenkaan lopulta ollut riittävästi kaikkien fanien tarpeisiin. Ja jos majoitustilaa on löytynyt, on se ollut äärimmäisen kallista.

Stadioneiden rakennustöissä on Qatarissa kuollut 6500 työntekijää. Kuva: Getty Images.

Jotkin faniryhmät ovatkin päättäneet, että ne lentävät Qatariin vain katsomaan ottelua ja palaavat pelin jälkeen ensimmäisellä lennolla kotimaahansa, koska se on sekä helpompaa että halvempaa kuin Qatarissa majoittuminen.

Tämän lisäksi kisaturistit joutuvat pohtimaan monenlaisia käytännön kysymyksiä Qatarissa. Minkälaisia dokumentteja Qatariin matkustava tarvitsee? Saako stadioneilla tai fanialueilla nauttia alkoholia? Uskaltaako seksuaalivähemmistön edustaja matkustaa maahan, jossa homoseksuaalisuus on rikos? FIFA tai Qatarin valtio ei ole antanut vielä selvää vastausta mihinkään näistä kysymyksistä, vaikka kisat alkavat jo kolmen kuukauden kuluttua.

Moraaliseikat ja käytännön ongelmat tulevat näkymään siinä, että kisaturistien määrä jää huomattavasti pienemmäksi kuin Qatarissa kisoja hakiessa toivottiin. Ronan Evain, Euroopan jalkapallokannattajien järjestön johtaja, kertoi tällä viikolla New York Timesille, että odottaa Qatariin matkustavien fanien määrän olevan huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi neljä vuotta sitten Venäjän MM-kisoissa.

MM-kisat alkavat, tai siis eivät ala, silloin kun on sovittu

Nyt FIFA on päättänyt vaikeuttaa fanien asemaa entisestään siirtämällä kisojen alkua päivää aiemmaksi – vain noin 100 päivää ennen turnauksen alkua. MM-kisat järjestävä komitea teki päätöksen yksimielisesti, jotta isäntämaa Qatar saisi pelata turnauksen avausottelussa.

Tavallaan tässä on järkeä, vaikka FIFA:n perustelut olivatkin köykäiset. Liitto vetosi siihen, että on perinteenä, että turnauksen järjestäjä pelaa kisojen ensimmäisessä pelissä. Näin on kuitenkin ollut vasta vuodesta 2006 lähtien.

Siinä ei kuitenkaan ole järkeä, että päätös tehtiin vasta nyt, vaikka kisat myönnettiin Qatarille jo vuonna 2010. FIFA:lla on ollut 12 vuotta aikaa laatia otteluohjelma niin, että se pääsee avaamaan turnauksen Qatarin ottelulla. Silti se yllätti itsensä housut kintuista aivan loppumetreillä.

Rikas arabivaltio on tehtävä tyytyväiseksi, mutta fanien tai pelaajien ongelmista ei välitetä pätkääkään.

Toisaalta turnauksen alkamisajankohdan siirtäminen vielä sen jälkeen, kun fanit ovat jo ostaneet ottelulippunsa, lentonsa ja majoituksensa, kertoo siitä, mitkä ovat Infantinon aikaisen FIFA:n prioriteetit. Rikas arabivaltio on tehtävä tyytyväiseksi, mutta fanien tai pelaajien ongelmista ei välitetä pätkääkään. Heille ei, itse asiassa, edes suoda ajatuksen puolikasta.

Qatarin ja Ecuadorin välisen ottelun päivää aiemmaksi siirtämisen lisäksi Hollannin ja Senegalin välinen peli – alun perin kisojen avausottelu – siirrettiin alkavaksi kuusi tuntia alkuperäistä myöhemmin. Nyt iso osa näiden ottelujen pääsylippujen haltijoista joutuu miettimään uudelleen matka- ja majoitussuunnitelmansa. Mahdollisesti jopa ostamaan uudet lennot. Osalla taas voi jäädä avauspeli väliin esimerkiksi lukkoon lyötyjen loma-aikataulujen takia.

Kerrannaisvaikutukset ulottuvat vielä pidemmälle. Iso osa kisaturisteista on Qatarissa vain vähän aikaa, ja yrittää nähdä siinä ajassa niin monta peliä kuin mahdollista. Monella voi olla liput esimerkiksi avauspäivän ensimmäiseen ja viimeiseen otteluun. Nyt eri kaupungeissa pelattavien pelien välissä onkin vain tunti yhdeksän sijasta.

Fanit eivät toki ole ainoa sidosryhmä, joka kärsii. Joukkueet ovat jo varanneet omat matkansa ja majoituksensa ja suunnitelleet valmistautumisaikataulunsa. Nyt nuo suunnitelmat menevät tietyiltä joukkueilta uusiksi.

TV-yhtiöt, MM-kisojen suurin rahanlähde, ovat puolestaan jo suunnitelleet oman ohjelmistonsa, jota nyt joudutaan muuttamaan. Jopa Fifan oma markkinointitiimi ja liiton lukuisat sponsorit kärsivät, sillä kaikkea MM-kisoja varten printattua mainosmateriaalia koristaa nyt väärät päivämäärät. Myös ympäristö kiittää, kun tuhansia kiloja mainosmateriaalia heitetään käyttämättömänä roskiin.

FIFA:a ei kuitenkaan kiinnosta mikään tästä.

Climax: Mutta Infantinon perintö säilyy

Infantino on jo päättänyt, minkälaisen perinnön hän haluaa itsestään jättää. Siinä perinnössä jalkapallon perinteiset arvot – yhdenvertaisuus, keskinäinen kunnioitus ja avoimuus – ovat jätetty arvoasteikon hännille. Suhteet moraalisesti kyseenalaisiin, mutta rikkaisiin valtioihin ja rikkaiden rikastaminen ovat sen sijaan hyvinkin korkealla.

FIFA:n jatkuvasti lanseeraamat uudet kilpailut jättävät loppuun uupuneet pelaajat haukkomaan henkeään. Silti Infantino jaksaa aina puhua uusista innovaatioista, kuten MM-kisojen järjestämisestä kahden vuoden välein tai seurajoukkueiden laajennetuista MM-kisoista. Lisää pelejä tarkoittaa lisää tuloja.

[readmore from=jalkapallon mm2022]

Jotkin suunnitelmat, kuten tällä viikolla julkistettu Afrikan Superliiga, puolestaan vain pönkittävät Infantinon asemaa eri kansallisten liittojen silmissä, vaikka niissä ei olisi edes taloudellisesti mitään järkeä.

Kaikkein tärkeimpänä FIFA:n puheenjohtaja tuntuu kuitenkin pitävän suhteitaan Lähi-Itään, missä pohjattomat kirstut takaavat ehtymättömän kaivon ammennettevaksi vuosikymmeniksi. Sen rinnalla eivät fanien tarpeet tai ihmisoikeuksien toteutuminen jaksa kiinnostaa.

Infantino itse asiassa ehti tänä vuonna jo muuttaa pysyvästi Qatariin, vaikka hänen toimistonsa on Sveitsissä. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä jalkapallomaailman vaikutusvaltaisin henkilö on päättänyt, mihin suuntaan hän aikoo loppu-uransa pyllistää.