Simo Valakarilla oli kunnianhimoinen suunnitelma KuPSin europeliin: ”Pyysin jätkiä pelaamaan niin”

© Kuva: Juha Tamminen

TURKU. Kuopion Palloseuran päävalmentaja Simo Valakari sanoo, että hänen joukkueensa ei halunnut luopua peli-identiteetistään Sveitsin suurseuraa Young Boysia vastaan.

KuPS kärsi torstaina Konferenssiliigan kolmannen karsintakierroksen avausosassa 0-2-tappion Suomessa vierailleelle Young Boysille.

15-kertainen Sveitsin mestari oli juuri niin tasokas joukkue kuin saattoi olettaa. KuPSilla oli varsinkin avausjaksolla vaikeuksia edetä hallitusti pallon kanssa vastustajan puoliskolle, kun Young Boys prässäsi ylhäältä kovaa kiinni.

Vaikka prässi ei aina olisi johtanut suoraan riistoon ja hyökkäykseen, KuPS joutui usein räiskäisemään pallon paineen alta hallitsemattomasti ylös tai rajoista ulos. Välillä KuPS pystyi pelaamaan maalipotkunsa jälkeen vain pari syöttöä omalla rangaistusalueellaan, kunnes pallo lensi kohti katsomoa.

KuPSin päävalmentaja Simo Valakari sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että hän halusi joukkueensa pelaavan samalla tavalla, jonka ansiosta se on päässytkin kolmannelle karsintakierrokselle.

– Kova jengi oli vastassa. Pyysin jätkiä pelaamaan niin kuin he yrittivät pelata siellä. Valitettavasti alussa me emme onnistuneet siinä, ja paine kasvoi liian isoksi.

– Mutta olen niin ylpeä meidän jätkistä ja siitä, mitä he yrittivät tehdä tuolla – pitää kiinni meidän identiteetistämme, joka on tuonut sen menestyksen ja joka on tuonut meidät kolmannelle kierrokselle näitä huippujoukkueita vastaan.

– Me yritimme toteuttaa sitä, [mutta] tänään me emme olleet vielä kyllin hyviä tekemään sitä.

– Mutta jälleen kerran, jalkapallo on loogista. Kun paine kasvaa ja aika ja tila vähenevät, niin virheitä rupeaa tulemaan.

– Ainakin sen minä tiedän, että nämä ovat niin ainutlaatuisia hetkiä, että nämä pitää käyttää myös opiskelukokemuksena. Tämän otteluparin jälkeen me olemme kokeneempi, vahvempi ja parempi joukkue.

– En näe sitä niin, että se oppi tulee siihen seuravaan osaotteluun. Näen sen niin, että tämä vahvistaa meidän joukkuettamme loppukaudeksi ja tulevaisuutta varten, kun me pelaamme näitä pelejä.

Valakari kertoi KuPSin valmennuksen painottaneen myös tauolla pelaajilleen, että europeleissä kaikki tapahtuu yksinkertaisesti nopeammin.

– Ehkä isoin asia, mitä kävimme [tauolla] läpi ja mikä aina vähän yllättää näissä europeleissä oli se, että miten vähän aikaa sitä aikaa ja tilaa on. Ja varsinkin tällainen joukkue, joka on kuuluisa siitä, että se tulee todella kovaa prässäämään otteluiden alussa.

– Se on se ero. Siksi nämä ovat pelanneet Mestarien liigan lohkovaiheessa ja me olemme vasta matkalla sinne. Kaikki nuo pienet asiat pitää tehdä vähän paremmin. Tauolla ei ollut mitään isoa korjattavaa, vaan vähän terävämmin ja tarkemmin piti tehdä asioita.

Valakarin mukaan ottelun alussa nähtyä hermostuneisuutta ei voi karsia muuten kuin europelejä pelaamalla.

– Näitä ei voi harjoitella Lippumäen hallissa, näitä pelejä täytyy pelata. KuPS on siitä ollut laadukas, että se on päässyt monta kertaa pelaamaan [europelejä], ja se on auttanut meitä siinä, että olemme päässeet tänne kolmannelle kierrokselle.

– Ei ole helppoa päästä kahdesta ensimmäisestä kierroksesta läpi. Niissä paikoissa ja niillä reissuilla KuPSista on tullut ehkä [Suomen mittakaavalla] kokenut eurojoukkue. Näitä, 3-4 kierroksen pelejä pitää vain päästä pelaamaan säännöllisemmin ja sitten ehkä joskus lohkovaiheeseen pelaamaan näitä pelejä viikosta toiseen.

Ville Liimatta, Turku

LUE MYÖS:


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.