Lionel Messin ensimmäinen kausi Paris Saint-Germainissa meni jokseenkin penkin alle. Näkyvänä osoituksena oli se, että hän ei Kultaisen pallon äänestäjäraadin mielestä mahtunut ainakaan maailman 30 parhaan pelaajan joukkoon. Odotukset olivat huomattavasti korkeammalla.

Kuluva kausi on lähtenyt käyntiin sujuvammin. Ranskan pääsarjassa maaleja on toistaiseksi syntynyt neljä, matkaa viime kauden saldoon on enää kaksi. Maaliin johtaneita syöttöjä on kahdeksaan otteluun kertynyt seitsemän. Messin mukaan tason nostoon johtaneet syyt ovat inhimillisiä.

– Viime vuonna minulla oli vaikeaa. En koskaan saanut kerättyä itseäni kokoon, sanoi Messi perjantaiyönä Sportin mukaan.

– Tiesin, että se olisi sellaista, mutta nyt minusta tuntuu erilaiselta. Tämä vuosi on erilainen. Olen enemmän sinut seuran, pelitavan, pukuhuoneen ja kollegoideni kanssa. Nyt minusta tuntuu hyvältä. Nautin tästä.

Olkoonkin että Messi, 35, on maailmanlaajuisesti tunnettu supertähti, hänellä kesti aikaa tottua uuteen asuinympäristöönsä. Sitä voidaan pitää luonnollisena, sillä hän oli elänyt Barcelonassa 13-vuotiaasta lähtien. Muuttamiseen ja uuteen kotiin sopeutumiseen liittyvät hankaluudet aiheuttavat ammattilaispelaajille todellisia ongelmia, vaikka niistä puhutaan verrattain vähän. Osasyy siihen voi olla, että ne ovat usein laadullisia eivätkä määrällisiä.