HJK:n eurotaival koki kovan kolauksen Bulgariassa torstai-iltana. Ludogorets oli tyly isäntä ja kaatoi ansaitusti HJK:n lukemin 2-0 nostaen samalla entisestään osakkeitaan taistelussa jatkopaikasta. HJK:n jatkopaikkahaaveet alkavat olla jo pienen ihmeen takana.

Ensimmäinen puoliaika oli ainakin näennäisesti kotijoukkueen hallintaa. Ludogorets hallitsi palloa 60-prosenttisesti ja vei maalinteoyritykset peräti 12-1. HJK kuitenkin onnistui puolustamaan vaarallisia alueita varsin hyvin ja Ludogoretsin laukauksista maalia kohti suuntautuivat vain kaksi.

Toinen niistä löysi kuitenkin maaliin saakka, mutta siinäkin pientä apua antoi HJK:n maalivahti Conor Hazard. HJK oli jo päästä vastahyökkäykseen, mutta tilanne kuoli kasaan nopeasti. Ludogorets käänsi peliä ja HJK onnistui kertaalleen jo purkamaan pallon kauemmas, kunnes se nopeasti oli taas boksin tuntumassa.

Pyry Soiri puolusti lepsusti laidalla ja juoksi itsensä ulos tilanteesta. Laituri Rick pelasi kantapäällään komeasti laitapuolustaja Denny Gropperille, joka laukoi pienestä kulmasta kovaa kohti Hazardia. Pallo lipsahti Hazardin käsistä maaliin. Elisa Viihde Viaplayn asiantuntija ja entinen huippuvahti Jussi Jääskeläinen antoi tylyn arvionsa osumasta tauolla studiossa.

– Kaikkihan sen näkevät, että maalivahdin virhe siinä tulee, Jääskeläinen totesi.

Voit katsoa Ludogoretsin 1-0-osuman alla olevalta videolta.

Juuri ennen taukovihellystä HJK sai hieman onnekkaasti nopean vastahyökkäyksen. Perparim Hetemaj kuljetti pallon boksiin ja tarjoili viereen Malikille, jonka laukaus suuntautui kuitenkin päin Ludogoretsin maalivahti Sergio Padtia. Viimeistely jätti jälleen toivomisen varaa.

– Tuosta pitää pallo laittaa maaliin, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi tilannetta Viaplayn studiossa.

Toisen puoliajan alkupuolella HJK sai rakennettua erinomaisen paikan Santeri Hostikalle, jonka laukaus tyrehtyi Ludogoretsin puolustajaan. Hetemaj pyöritteli päätään tv-kuvissa ja kirosi joukkueensa tuhlailua.

HJK sai ajoittain rakennettua varsin hyviä tekopaikkoja, mutta samanlaista pallonhallintaa ei vierailta nähty kuin mitä nähtiin viikko sitten Helsingissä. Ludogorets pystyi puolustamaan pallon kanssa, joka teki HJK:n pelaamisesta huomattavasti raskaampaa.

HJK:n pelillinen ongelma oli usein se, että joukkue vajosi hyvin matalalle puolustaessaan, eikä miehiä ollut riittävästi ylhäällä, kun pallo sinne saatiin. Toisaalta HJK onnistui luomaan myös kohtalaisen hyviä tekopaikkoja, mutta tälläkin kertaa viimeistelyn laatu jätti toivomisen varaa.

Toinen vierailijoiden ongelma oli ehdottomasti henkilökohtaiset virheet, jotka maksoivat tällä kertaa kalliisti. Reilun tunnin kohdalla Ludogorets antoi karun oppitunnin HJK:lle.

Hostikka yritti alimpana pelaajana ohittaa pelaajansa, mutta epäonnistui yrityksessään täydellisesti. Ludogoretsin laituri Bernhard Tekpetey riisti pallon ja karkasi läpiajoon.

Hazard tuli hyvin vastaan, mutta Tekpetey kiersi hänet ja malttoi odottaa vielä toisesta aallosta tulleen Rickin, joka laukoi pallon varmasti maaliin Jukka Raitalan torjuntayrityksestä huolimatta. Vain hetkeä aiemmin HJK oli yrittämässä tasoitusta kulmapotkusta, kunnes yksi virhe kostautui nopeasti ja tehokkaasti.

Lisäajalla Ludogorets sai vielä pallon kolmannenkin kerran maaliin, mutta osuma hylättiin paitsiona. Aivan loppuhetkillä Raitala lensi vielä suihkun puolelle toisen varoituksen myötä. Näin ollen Raitala on sivussa kotipelissä Romaa vastaan.

Toisella puoliajalla Ludogorets rakenteli useita hyviä tekopaikkoja, joten loppulukemat 2-0 jopa hieman kaunistelivat koko totuutta. HJK:lla oli toki muutama vahva hyökkäys, mutta tilastot olivat selvästi kotijoukkueen puolella.

Ludogorets hallitsi palloa koko ottelussa 58-prosenttisesti, vei maalintekoyritykset peräti 23-6, laukaukset maalia kohti 5-1 ja vaaralliset hyökkäykset 57-18.

Juuri tehokkuus ja laatu ovat olleet HJK:n heikkous Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Monessa ottelussa HJK on esiintynyt pelillisesti varsin positiivisesti, mutta viimeiset ratkaisut ovat tehneet tuloksellisesti eron Betisiin, AS Romaan sekä nyt myös Ludogoretsiin. HJK on luonut riittävästi tekopaikkoja, mutta viimeistely ei ole ollut Eurooppa-liigan vaatimalla tasolla.

– Hankala matsi. Olimme aika heikkoja tänään. Teimme heikkoja ratkaisuja pallollisena ja päästimme hölmöjä maaleja. Syöttöpelissä tuli ihan liikaa helppoja virheitä. Emme tukeneet pallollista pelaajaa riittävän hyvin ja nopeasti, HJK:n kapteeni Miro Tenho kommentoi Viaplayn haastattelussa.

Ludogoretsille voitto oli erittäin tärkeä. Varsinkin kun illan aiemmassa ottelussa Real Betis ja AS Roma tasasivat pisteet 1-1-tuloksella Sevillassa. Näin ollen Betis jatkaa lohkon kärjessä, Ludogorets nousi lohkon toiselle sijalle seitsemällä pisteellään ja José Mourinhon Roma on vasta kolmantena neljällä pisteellään. HJK on lohkon hännillä.

HJK:n jatkopaikka vaatii jo pienoista ihmettä. Seuraavaksi AS Roma saapuu Helsinkiin vieraaksi ja Klubin pitäisi melkeinpä jo voittaa ottelu pitääkseen jatkohaaveet elossa. Roma kohtaa viimeisellä kierroksella kotonaan Ludogoretsin ja Betis isännöi HJK:ta.

Paljon saa siis tapahtua, jotta HJK jatkaisi europelejään vielä ensi vuoden puolella. Lohkon kaksi parasta etenevät Eurooppa-liigan pudotuspeleihin ja lohkokolmonen jatkaa Konferenssiliigan pudotuspeleissä. Tulevana sunnuntaina HJK saa nostella kuitenkin kotimaan kentillä Veikkausliigan mestaruuspokaalia, kun Helsinkiin vieraaksi saapuu KuPS.

PvmOtteluTulos
31.05.2023SevillaSEVAS RomaROM1-1 rp.
18.05.2023Bayer LeverkusenLEVAS RomaROM0-0
18.05.2023SevillaSEVJuventusJUV2-1 ja.
11.05.2023AS RomaROMBayer LeverkusenLEV1-0
11.05.2023JuventusJUVSevillaSEV1-1
20.04.2023AS RomaROMFeyenoordFEY4-1 ja.
20.04.2023Union Saint-GilloiseUSGBayer LeverkusenLEV1-4
20.04.2023SportingSPOJuventusJUV1-1
20.04.2023SevillaSEVManchester UnitedMan Utd3-0
13.04.2023Bayer LeverkusenLEVUnion Saint-GilloiseUSG1-1
13.04.2023JuventusJUVSportingSPO1-0
13.04.2023Manchester UnitedMan UtdSevillaSEV2-2
13.04.2023FeyenoordFEYAS RomaROM1-0
HJK:n lohkon tilanne
#JoukkueOVTHMP
1Real Betis BTB651012-416
2AS Roma ROM631211-710
3Ludogorets LUD62138-97
4HJK60152-131

LUE MYÖS

Jaakko Perttilä |