Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti teki ensimmäisen vierailunsa Qatariin. Lahti kertoi reissun annista Palloliiton nettisivuilla.

FIFA:n toiminta on herättänyt valtavasti kritiikkiä länsimaissa ja varsinkin Euroopassa. Euroopan lajiliitto UEFA ei ole ollut Lahden mukaan tyytyväinen FIFA:n tapaan toimia ja viestiä. Qatarin MM-kisat ovat olleet tästä hyvä esimerkki.

FIFA:n arvot yhdenvertaisuuden ja esimerkiksi vähemmistöjen aseman parantamiseksi ovat olleet kovasti ristiriidassa sen kanssa, että kisat ylipäätään pelataan Qatarissa, jossa esimerkiksi homoseksuaalisuus on laissa kiellettyä.

Lisäksi FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantinon viimeaikaiset lausunnot ovat herättäneet entisestään ihmetystä. Infantino muun muassa kyseenalaisti Euroopan roolin moraaliopetuksien antajana.

Suomen Palloliitto tukee yhä Infantinoa jatkokaudelle FIFA:n puheenjohtajana. Lahti myönsi, että Infantinon tukeminen näyttäytyy juuri nyt irvokkaana. Toisaalta Infantinolle ei myöskään löytynyt vastaehdokasta.

– MM-kisoihin liittyvät tapahtumat ja Infantinon lausunnot ovat syöneet luottamusta ja aiheuttaneet suurta ihmetystä. Viimeaikaisten tapahtumien valossa tuen osoittaminen Infantinolle näyttäytyy nyt oudossa valossa, ymmärrän sen.

Kommenteista päätellen FIFA:n ja UEFA:n välit ovat tällä hetkellä heikot.

– Meille on tärkeää, että FIFA ja Infantino pitävät lupauksistaan Qatarissa kiinni. Työläisten oikeuksia valvova pysyvä toimisto Dohaan ja korvausrahasto siirtotyöläisille on toteuduttava. Lisäksi edellytämme FIFA:n parantavan suhteitaan UEFA:an ja odotamme sen tapahtuvan sitä kautta, että yhdessä sovitut arvot ja toimintaperiaatteet toteutuvat myös käytännössä. Odotamme FIFA:lta myös lisää panostuksia naisten pelaaman jalkapallon kehittämiseksi.

Lahti muistutti myös, että Infantinon aikakaudella on tapahtunut joitain parannuksia.

– Esimerkiksi kisojen myöntämisprosessissa ei voida enää nähdä sellaista suhmurointia, mitä liittyi miesten MM-kisojen myöntämiseen aikanaan Venäjälle (2018 MM-kisat) ja Qatarille, Lahti puhui.

Yksi ihmetystä herättänyt esimerkki FIFA:n kaksinaismoraalista on One Love -kapteeninnauhojen kieltäminen. One Love -nauhoilla haluttiin puolustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

FIFA kielsi käytännössä nauhojen käytön, sillä nauhaa käyttäneelle kapteenille olisi jo ennen ottelun alkamista annettu keltainen kortti. Monet maat vetäytyivät tämän takia nauhan käytöstä.

– Palloliitto FIFA:n jäsenliittona odottaa, että FIFA on sitoutunut noudattamaan omia sääntöjään ja linjauksiaan, joihin ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja edistäminen keskeisesti kuuluvat.

FIFA ei tällä hetkellä nauti Lahden mukaan täyttä luottamusta, ainakaan UEFA:n näkökulmasta.

– MM-kisojen jälkeen tähän asiaan FIFA:n kanssa on palattava. Jäi tunne, että yhteiset arvot jyrättiin. Luottamuksen palauttaminen FIFA:an vaatii paljon työtä, Lahti sanoi.

Lahti ei pidä järkevänä ratkaisuna sitä, että yksittäiset maiden lajiliitot, kuten Suomen Palloliitto, eroaisivat FIFA:sta. Lahden mukaan asioihin voidaan vaikuttaa paremmin säilyttämällä keskusteluyhteys.

– Meillä on halu keskustella ja rakentaa luottamusta tulevaisuudesta FIFA:n kanssa yhteistyössä Pohjoismaiden liittojen ja UEFA:n kanssa jatkossakin. Mutta korjaavaa ja kovaakin palautekeskustelua FIFA:n kanssa joudutaan kyllä varmasti käymään, Lahti totesi.

Lahden reissua Qatariin on kritisoitu Suomessa. Lahti puolustautui sillä, että pohjoismaiset arvot korostuivat reissun aikana, mikä voi entisestään vahvistaa Suomen mahdollista asemaa yhtenä kisaisäntänä naisten vuoden 2025 EM-kisoissa, joita Suomi hakee yhdessä Tanskan, Ruotsin ja Norjan kanssa.

– Matkaamme on kritisoitu rajusti ja ymmärrän sitä kritiikkiä. Toisaalta kävimme muutaman matkapäivän aikana valtavan määrän vakavia, virallisia ja toimenpiteisiin johtavia keskusteluja useiden eri organisaatioiden työntekijöiden, muiden maiden puheenjohtajien ja edustajien kanssa.

– Haasteet Qatarissa olivat konkreettisesti läsnä MM-kisoissa käydyissä keskusteluissa, joten siinä tarjoutui erinomainen mahdollisuus puhua pohjoismaisten arvojen, yhdenvertaisen yhteiskunnan, naisten tasa-arvoisen aseman, kestävän kehityksen sekä pitkäjänteisen lajikulttuurin kehittymisen puolesta, Lahti perusteli.

Lahden on tarkoitus vierailla vielä toistamiseen Qatarissa MM-kisojen finaalin yhteydessä.

Lähde: Palloliitto

LUE MYÖS!