Helsingin Jalkapalloklubin kausi ja taival Eurooppa-liigassa tuli päätökseen torstaina, kun se hävisi viimeisessä lohkovaiheen pelissään Real Betisin vieraana 0-3.

HJK jäi lohkossaan viimeiseksi kerättyään kuudesta pelistään yhden pisteen, joka tuli kotikentällä pelatusta tasapelistä Ludogoretsia vastaan.

Vaikka lohkovaiheessa pelaaminen ei muodostunut tulosmielessä menestykseksi, voidaan HJK:n euroseikkailu laskea taloudellisesti jättimenestykseksi.

HJK ansaitsi jo karsintakierroksilla 500 000 euroa, ja pääsy lohkovaiheeseen takasi sille 3,63 miljoonaa euroa.

Lohkovaiheessa joukkueet tienasivat tuloksistaan bonuksia siten, että voitosta lohkesi 630 000 euroa ja tasapelistä 210 000 euroa. Klubi tienasi siis yhdestä tasapelistään jälkimmäisen summan verran.

Näin ollen kokonaissummaksi tulee 4 340 000 euroa, johon lisätään vielä arviolta 150 000 – 400 000 euron seurapistebonus sekä tv-oikeuksista hieman yli 100 000 euroa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kommentoi Viaplaylle, miten seuran budjetointi toimii.

– Budjetoimme niin, että pääsemme joka kolmas vuosi lohkovaiheeseen. Se on meidän budjetointimme perusta, koska se on ainoa [asia], jolla pystymme panostamaan niin suuresti kuin olemme panostaneet kaikkeen, varsinkin urheilupuolen asioihin.

– Muuten yleensä budjetoidaan playoff-kierrokselle saakka pääseminen, ja kulurakenteemme on tietysti sen mukainen.

– Olemme etupainotteisesti investoineet todella paljon infraan, joukkueeseen, taustoihin, itse asiassa kaikkeen toimintaan.

Kolmannen eurocupin, Konferenssiliigan, perustaminen on avittanut huomattavasti Veikkausliigan mestarin mahdollisuuksia päästä lohkovaiheeseen.

– Aikaisemmin Suomen mestarilla oli matemaattisesti noin 6-8 prosentin mahdollisuus päästä lohkovaiheeseen. Nyt uudessa järjestelmässä se on noin 70 prosenttia Suomen mestarille, joka on ensimmäiselle [karsinta]kierrokselle sijoitettu. eli se matematiikka on kääntynyt täysin meidän puolellemme, kertoi Riihilahti.