FIFA on kieltänyt Tanskaa käyttämästä MM-kisojen ajaksi suunniteltua harjoitusasua, koska siihen oli liitetty kantaaottava ihmisoikeusviesti.

Qatarin huono ihmisoikeustilanne on tuotu MM-kisojen alla niin voimakkaasti esille, että jalkapallon kattojärjestö on muun muassa joutunut kirjoittamaan kaikille joukkueille pyytääkseen niitä ”keskittymään sen sijaan jalkapalloon”.

Tanska on puolestaan ollut yksi äänekkäimmistä ihmisoikeuksia tukevista maista. Maan pelipaitojen valmistaja Hummel julisti syyskuun lopulla, ettei sen logo näy Tanskan pelipaidoissa, jottei sitä yhdistettäisi Qatarin turnaukseen.

Tanskan jalkapalloliitto toivoi myös, että pelaajat saisivat käyttää lämmittelyjen aikana uusia harjoitusasuja, joissa olisi sponsoreiden nimien sijasta tiukka viesti ihmisoikeuksien puolesta: ”Human RIghts For All”, eli ”ihmisoikeudet kaikille”.

Nyt liitto on kuitenkin vahvistanut, että FIFA on kieltänyt heitä käyttämästä paitoja määriteltyään viestin liian poliittiseksi.

– Saimme tänään FIFA:lta viestin, että harjoituspaita, jossa ajattelimme pelaajiemme harjoittelevan, ja jossa lukee ”Human Rights For All” vatsassa, on hylätty teknisistä syistä, Tanskan jalkapalloliiton johtaja Jakob Jensen kertoi tanskalaiselle DR Sportenille.

– Olemme pahoillamme siitä. Olemme sitä mieltä, että viesti ”Human Rights for All” on yleismaailmallinen, eikä poliittinen kehotus. Sen pitäisi olla jotain, jota kaikki ihmiset voivat tukea.

LUE MYÖS: