Saudi-Arabia vastasi yhdestä jalkapallon MM-historian suurimmasta sensaatiosta, kun se kaatoi tiistain ensimmäisessä ottelussa Argentiinan maalein 2-1. Ylen lähetyksessä ei ottelua ehditty pitkään analysoida.

Argentiinan kapteeni Lionel Messi oli maansa myynyt ottelun jälkeen. Yksi kisojen ennakkosuosikeista oli kompastunut heti avausottelussaan lohkon niin sanottuun heittopussiin. Saudi-Arabia laittoi kentällä kaiken likoon ja pelasi rohkealla ottelusuunnitelmalla.

Ylen asiantuntija Jarkko Wiss sanoikin osuvasti, että Saudi-Arabia otti tietoisen riskin korkealla puolustuslinjallaan, mutta se riski kannatti. Lähellä toki oli, että riski olisi kääntynyt itseään vastaan. Ensimmäisellä puoliajalla Argentiina teki kolme maalia, jotka kaikki tuomittiin paitsioksi. Osa paitsiotuomioista oli hyvin hilkulla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Lopulta Argentiina puski Messin johdolla päätään seinään. Saudi-Arabia venyi todelliseen yllätysvoittoon. Pelillisesti se esitti sellaista kypsyyttä ja rohkeutta, jota olisi suonut purkaa ajan kanssa. Argentiina sortui tiukassa paikassa jälleen perisyntiinsä, eli katselemaan, mitä Messi keksisi pallon kanssa. Analysoitavaa tarjottiin roppakaupalla.

Mutta.

Ylen lähetyksessä Wiss ja toinen asiantuntija, Argentiinaa henkeen ja vereen kannustava Erkka V. Lehtola, ehtivät antaa lyhyet kommentit pelistä, minkä jälkeen lähetyksessä siirryttiin katsomaan koostetta eilisestä USA–Wales-ottelusta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Tatu Virtanen

@VirtanenTatu
Yksi kaikkien aikojen yllätyksistä jalkapallon MM-kisoissa ja Yle lyö studion pakettiin arviolta viidellä lauseella ja päälle eilisiä koosteita. #mmfutis

Se oli hämmentävä ratkaisu. Argentiinan ja Saudi-Arabian välisen kamppailun selostanut Mikko Aaltonen lupaili studiolta jälkipyykkiä, mutta pyykit jäivät laittamatta koneeseen. Wiss ja Lehtola ehtivät kommentoida huiman ottelun antia alle viisi minuuttia, kun alettiinkin jo katsomaan eilisen ottelun koostetta.

Ehkäpä Argentiinan yllätystappion analyysiin ei ollut budjetoitu aikaa. Ehkä Argentiinan voittoa pidettiin niin itsestäänselvänä, että ottelun anti olisi ollut nopeasti käyty läpi. Toisin kävi, eikä Yle reagoinut tähän millään tavalla. Ajolistaa noudatettiin aivan liian kirjaimellisesti.

Jonkun tv-tiimin jäsenen olisi pitänyt pystyä reagoimaan tällaiseen tulokseen vaadittavalla tavalla. Eilisen pelin kooste olisi pitänyt siirtää ehdottomasti analyysin tieltä pois. Niin tärkeää pelikoostetta tuskin onkaan, että se olisi kannattanut näyttää tällaisen jalkapallonäytelmän analyysin tilalla.

– Näin tämä ottelu ja katsotaan nyt kooste eilisillan ottelusta Wales-USA, juontaja Milla Madetoja päätti Ylen lähetyksen.

Nälkäisimmät katsojat jäivät ihmettelemään, että tässäkö tämä oli?

Jussi Leppänen

@JuLeppanen
@yleurheilu muni nyt pahasti. Olisi ollut aihetta käydä äskeistä peliä kunnolla läpi, mutta laittoivat koosteen eiliseltä pyörimään. #mmfutis

Muokattu 23.11. klo 11.49: Korjattu Ylen selostajaksi Mikko Aaltonen, ei Velja Engström, kuten aiemmin kirjoitettiin.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!