MM-kisat ovat monelle pelaajalle uran kohokohta. Lopputurnaukseen otetaan vain harvat ja valitut, maan parhaat.

Kisat järjestetään neljän vuoden välein, joten jalkapalloilijan lyhyelle uralle ei kovin montaa arvoturnausta mahdu, ellei nouse jo nuorena jonkin huippumaan vakiopelaajiin.

Jokaisista MM-kisoista jää ulos pelaajia, joiden ei ole katsottu olevan riittävällä tasolla tai pelisysteemille sopivia, mutta ikävästi ajoittuneet loukkaantumiset ovat kenties henkisesti kivuliain tapa jäädä ulos.

Tänäkin vuonna kisoista puuttuu useita huippupelaajia, jotka olisivat ansainneet paikkansa maailman suurimmalla näyttämöllä, mutta heitä on koetellut ikävä takaisku mitä pahimmalla hetkellä.

Kansainvälinen jalkapallokalenteri on ollut koronapandemian alusta saakka armottoman täynnä, mikä on näkynyt loukkaantumisten määrässä. Etenkin kuluvalla kaudella monien huippujoukkueiden pelaajat ovat tahkonneet normaalia suurempia minuutteja syksyllä, kun eurocupien lohkovaiheet on pitänyt pelata loppuun ennen MM-kisoja.

Olemme koostaneet tähän artikkeliin tähdistökentällisen pelaajista, jotka joutuvat jättämäät Qatarin MM-kisat väliin valitettavien loukkaantumisten takia.

Maalivahti: Mike Maignan (AC Milan) – Ranska

Mike Maignan, 27, torjui viime kaudella AC Milanin Italian Serie A:n mestariksi, mutta hän on Qatarin kisoissa sivusta pohjevamman takia.

Maignan on pelannut Ranskan paidassa viisi ottelua, ja hän olisi todennäköisesti toiminut kirittäjänä ja tuuraajana kapteeni Hugo Lloris’lle.

Vasen laitapuolustaja: Ben Chilwell (Chelsea) – Englanti

Ben Chilwell, 25, on noussut viime vuosina Englannin kyvykkäimpien laitapakkien joukkoon, mutta takareisivamma vesitti hänen MM-haaveensa.

Chilwell olisi taistellut kisoissa avauksen paikasta Luke Shaw’n (Manchester United) kanssa.

Toppari: Presnel Kimpembe (PSG) – Ranska

Presnel Kimpembe, 27, oli sivuroolissa mukana voittamassa maailmanmestaruutta neljä vuotta sitten, ja viime vuoden EM-kisoissa hän pelasi täydet minuutit Ranskan puolustuksessa.

Kimpembe on kärsinyt syksyllä takareisivammasta ja akillesjännevaivasta, mutta hänet nimettiin mukaan Ranskan MM-kisaryhmään. PSG-toppari totesi kuitenkin lopulta, että hän ei ole riittävässä kunnossa edustaakseen maataan Qatarissa.

Toppari: Diego Carlos (Aston Villa) – Brasilia

Diego Carlos, 29, on noussut hieman myöhemmällä iällä Euroopan huippupuolustajien joukkoon.

Hän siirtyi viime kesänä reilun 30 miljoonan euron kaupassa Sevillasta Aston Villaan, mutta Carlosin alku uudessa seurassaan tyssäsi jo kahden pelin jälkeen akillesjännevammaan.

Carlos ei ole vielä debytoinut Brasilian A-maajoukkueessa, mutta hän olisi luultavasti saanut kutsun kisoihin palkintona hienoista esityksistään. Brassien toppariosastolta löytyy kuitenkin Thiago Silvan (Chelsea), Marquinhosin (PSG) ja Éder Militãon (Real Madrid) kaltaisia nimiä, joten missään pulassa Seleção ei ole.

Oikea laitapuolustaja: Reece James (Chelsea) – Englanti

Reece James, 22, on taistellut Englannin parhaan oikean pakin tittelistä Kieran Trippierin (Newcastle) ja Trent Alexander-Arnoldin (Liverpool) kanssa, mutta lokakuussa sattunut polvivamma pilasi hänen saumansa päästä Qatariin.

Jamesilla on onneksi vielä runsaasti vuosia jäljellä, joten hänet nähtäneen arvokisoissa vielä jatkossa. Viime vuoden EM-kisoissa hän pelasi yhden ottelun.

Keskikenttäpelaaja: N’Golo Kanté (Chelsea) – Ranska

N’Golo Kanté, 31, oli neljä vuotta sitten yksi Ranskan joukkueen tärkeimmistä palasista maailmanmestaruuden voittaneessa ryhmässä.

Hänellä on ollut sittemin valitettavan paljon loukkaantumisia, ja tällä kertaa kisoihin osallistumisen estää vaikea takareisivamma. Kanté olisi täydessä kunnossa mitä luultavimmin Ranskan avauksessa.

Keskikenttäpelaaja: Georginio Wijnaldum (AS Roma, lainalla PSG:stä) – Hollanti

Georginio Wijnaldum, 32, on ollut yksi sukupolvensa aliarvostetuimmista pelaajista.

Viime kausi PSG:ssä meni penkin alle hänen oltua aiemmin elintärkeässä roolissa Liverpoolissa. Täksi kaudeksi Wijnaldum suuntasi lainalle AS Romaan, mutta häneltä murtui sääriluu harjoituksissa pian debyyttinsä jälkeen.

Wijnaldum olisi ollut Qatarissa yksi Hollannin kapteeneista.

Keskikenttäpelaaja: Paul Pogba (Juventus) – Ranska

Paul Pogba, 29, oli Kantén tavoin yksi Ranskan kultajoukkueen johtohahmoista.

Kiistelty taituri palasi viime kesänä myrskyisten vuosien jälkeen Manchester Unitedista Juventukseen, mutta hän ei ole pelannut tällä kaudella vielä otteluakaan polvivamman takia.

Pogba on ollut Ranskan suurimpia tähtiä jo vuosien ajan.

Vasen laitahyökkääjä: Sadio Mané (Bayern München) – Senegal

Senegalin supertähti oli alustavasti joukkueessa mukana, vaikka ei olisikaan pystynyt alkulohkon ensimmäisissä peleissä pelaamaan. Lopulta leikki oli lopetettava kesken. Mané ei kuntoutunut riittävästi, jotta MM-kisoissa pelaaminen olisi ollut mahdollista.

Bayerniin viime kesänä siirtynyt Mané on tehnyt tällä kaudella Bundesliigassa kuusi maalia ja syöttänyt kolme osumaa. Manén lähtö on ennen kaikkea näkynyt Liverpoolissa, jossa hänen perään ovat huudelleet kannattajat ja pelikaveritkin.

Oikea laitahyökkääjä: Diogo Jota (Liverpool) – Portugali

Diogo Jota, 25, on noussut viime vuosina tasaista tahtia kohti maailman huippua niin seura- kuin maajoukkuetasolla, vaikka hänellä on riittänyt kummassakin todella kovia kilpailijoita peliajasta.

Jota kärsi jo kauden alkaessa takareisivammasta. Hän esiintyi pirteästi toivuttuaan pelikuntoon, mutta seuraavaksi edessä oli pohjevamma, joka vesitti hänen MM-haaveensa.

Keskushyökkääjä: Timo Werner (RB Leipzig) – Saksa

Haastavien Chelsea-vuosien jälkeen Leipzigiin palannut Timo Werner, 25, olisi luultavasti ollut Saksan ykköshyökkääjä kisoissa, mutta nilkkavamma pitää hänet sivussa turnauksesta.

Werner ehti tykittää ennen MM-taukoa 16 otteluun yhdeksän osumaa ja tarjoili päälle neljä maalisyöttöä.

Vaihtopenkki

MV: Jojo Wollacott (Charlton), Ghana – sormivamma
P: Miles Robinson (Atlanta United), Yhdysvallat – akillesjännevamma
P: Bouna Sarr (Bayern München), Senegal – polvivamma
KK: Giovani Lo Celso (Villarreal), Argentiina – lihasvamma
KK: Jakub Moder (Brighton), Puola – polvivamma
H: Marco Reus (Borussia Dortmund), Saksa – nilkkavamma
H: Christopher Nkunku (RB Leipzig), Ranska – jalkavamma

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Ville Liimatta

Lisää MM-ennakoita