Cristiano Ronaldon huippu-uran viimeisiä viedään. Federico Valverde saattaa olla tuleva Ballon d’Or -voittaja. Ghana sai huippuvahvistuksen Espanjasta.

Ghana: yksi Afrikan-karsintojen kolmannen kierroksen voittajista
Etelä-Korea: Aasian-karsintojen kolmannen kierroksen A-lohkon toinen
Portugali: yksi Euroopan-jatkokarsintojen voittajista
Uruguay: Etelä-Amerikan-karsintojen kolmas

Cristiano Ronaldon katkeransuloiset hyvästit?

Portugalin kapteenilla ja tähtihyökkääjällä Cristiano Ronaldolla tulee seuraavaksi mittariin 38 vuotta.

Hän on miesten maaotteluiden kaikkien aikojen maalintekijä 117 osumallaan ja yhä tärkeä osa Portugalin joukkuetta, mutta kiistaton fakta on se, että Ronaldon ura on lähestymässä loppuaan.

Ronaldo ei ole ainakaan julkisesti asettanut itselleen takarajaa, johon mennessä hän aikoo ripustaa nappulakenkänsä naulaan. Kaikki kielii kuitenkin siitä, että hänen uransa lajin huipulla vetelee viimeisiään – vaikkei hän itse sitä hyväksyisi.

Vielä viime kaudella Ronaldo oli seurajoukkueensa Manchester Unitedin paras maalintekijä 24 osumallaan, mutta kuluva sesonki uuden managerin Erik ten Hagin alaisuudessa on ollut hänelle vaikea ja myrskyinen.

Ronaldo ei ole ollut enää takuuvarma avauskokoonpanon pelaaja, mihin hän on reagoinut oikuttelemalla. Portugalilaistähti on poistunut stadionilta kahdesti ennen pelin päättymistä ja taannoin hän kieltäytyi menemästä vaihdosta kentälle, minkä seurauksena hänet pudotettiin yhden pelin ajaksi kokoonpanosta.

Useat lähteet ovat kertoneet, että Ronaldo olisi halunnut lähteä Manchester Unitedista kesällä, mutta häntä kohtaan ei ollut juurikaan kiinnostusta – ainakaan sellaisista seuroista, johon Ronaldo itse haluaisi.

Ronaldo olisi monellakin tavalla iso riskihankinta miltä tahansa seuralta. Hänen peliesityksensä eivät ole enää samaa luokkaa kuin parhaina vuosinaan, eikä hän ole ainakaan nuorentumassa. Siitä huolimatta Ronaldo on yksi maailman eniten tienaavista pelaajista, joka odottaa ison tilipussin lisäksi myös isoa vastuuta kentällä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tällä kaudella Ronaldo on tehnyt Unitedille vain kolme maalia. Kuva: Getty Images

Manchester Unitedin ja Ronaldon välinen saaga sai toistaiseksi rumimman käänteensä tällä viikolla, kun Ronaldo tylytti seuraa ja manageri ten Hagia TalkTV:llä Piers Morganin haastattelussa.

Portugalilaistähti tykitti poikkeuksellisen suoraa tekstiä sanoen muun muassa, että hän kokee tulleensa petetyksi Manchester Unitedin toimesta ja että seura yrittää savustaa häntä ulos. Ronaldo sanoi myös, että hän ei kunnioita ten Hagia, koska hänen mielestään ten Hag ei kunnioita häntä.

Ronaldon kommenttien jälkeen on hyvin vaikea nähdä, että hänellä olisi tulevaisuutta Manchester Unitedissa, mutta onko hänellä moisten lausuntojen jälkeen tulevaisuutta yhdessäkään seurassa, jonka hän kokee arvolleen sopivaksi?

Viidesti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Ronaldo on kiistatta yksi lajin kaikkien aikojen pelaajista, mutta hän on ajamassa itseään hyvin ahtaaseen nurkkaan vaihtoehtojensa suhteen.

Ronaldo on yhä valtava yleisömagneetti, mutta tämän kauden kohujen ja urheilullisten suoritusten jälkeen yhdenkään suurseuran päävalmentaja ei voi ajatella, että Ronaldon läsnäolosta olisi hyötyä joukkueelle.

Jos Ronaldo ei kelpaa Euroopan suurseuroille, suostuuko hän lähtemään uransa viimeisiksi vuosiksi Yhdysvaltoihin tai Saudi-Arabiaan? Rahan puolesta hänellä ei ole ollut enää pitkään tarvetta pelata yhtään missään.

Qatarin kisat saattavat jäädä Ronaldon hyvästeiksi koko jalkapallolle, sillä yksikään moderni huippuorganisaatio ei halua kiukuttelevaa nelikymppistä joukkuehenkensä ja palkkabudjettinsa riesaksi.

Federico Valverden nousu kirkkaimpaan eliittiin

Real Madridin keskikenttäpelaaja Federico Valverde on noussut hitaasti mutta varmasti kohti kirkkainta kärkeä. Qatarin MM-kisat saattavat sinetöidä Valverden paikan maailman arvostetuimpien pelaajien joukossa.

Uruguayn A-maajoukkueessa 44 kertaa esiintynyttä Valverdea, 24, on verrattu usein Valioliiga-legenda Steven Gerrardiin, eikä se ole mikään ihme. Hurjia kilometrejä tahkoavalla Valverdella saattaa olla jopa tulisempi laukaus kuin Liverpool-ikonilla.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Fede Valverde on jo nyt maailman parhaita keskikenttäpelaajia. Kuva: Getty Images.

Lokakuussa Real Madridin keskikenttäpelaaja, vuoden 2014 maailmanmestari Toni Kroos kehui Twitterissä, että Valverde on ”maailman kolmen parhaan joukossa”. Kroos ei täsmentänyt, puhuiko hän yksinomaan keskikenttäpelaajista vai ylipäätään jalkapalloilijoista, mutta kumpikaan ei ole ollut tällä kaudella välttämättä kaukana totuudesta.

Valverde on yksi sukupolvensa parhaista pelaajista, ja hänen parhaat vuotensa ovat vielä edessä.

Seuraa häntä

Iñaki Williams, Ghana

Williams, 28, on syntynyt Espanjan Baskimaan Bilbaossa, jossa hän edustaa seudun suurseuraa Athletic Clubia.

Hän oli aikoinaan yksi Espanjan lupaavimmista hyökkääjistä, mutta hän pääsi lopulta pelaamaan La Rojan miesten maajoukkueessa vain yhden ystävyysottelun.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Williams on edustanut Athletic Bilbaota koko ammattilaisuransa ajan. Kuva: Getty Images

Alunperin Williams antoi ymmärtää, että hän ei olisi halukas edustamaan vanhempiensa kotimaata Ghanaa, koska hän ei koe itseään ”sataprosenttisen” ghanalaiseksi, eikä siksi halua viedä paikkaa sellaiselta pelaajalta, joka ansaitsee sen enemmän.

Tämän vuoden heinäkuussa hän kuitenkin julisti, että on Ghanan käytettävissä Qatarin MM-kisoissa, eikä Black Stars viivytellyt hänen debyyttinsä kanssa.

Williams pääsee nyt viimein uransa parhaina vuosina pelaamaan A-maaotteluita ja vieläpä heti isoimmalla mahdollisella näyttämöllä, MM-kisoissa.

Katso ainakin tämä ottelu

Portugalin ja Uruguayn välisessä ottelussa on vähän sellaista ”vielä kerran pojat” -henkeä. 37-vuotias Cristiano Ronaldo johtaa joukkueensa hyökkäystä ja pyrkii murtamaan Uruguayn puolustuksen, jota puolestaan johtaa 36-vuotias Diego Godín.

Godínin ja toppariparinsa Jose María Giménezin Ronaldo kohtasi aikoinaan niin monta kertaa Madridin derbyissä. Nyt on käsillä viimeinen taistelu näiden ikämiesten välillä. Ja on siellä toki muitakin tuttuja ikämiehiä ja kilpakumppaneita, kuten Pepe, Luis Suárez ja Edinson Cavani.

Mielenkiintoinen tämä ottelu on ihan siitäkin syystä, että se voi osaltaan määrittää lohkovoittajan tai jopa jatkoonmenijät.

Näin käy

  1. Uruguay. Vaikka oli Etelä-Amerikan-karsinnoissa vasta kolmas, on hurjassa tuloskunnossa. Tämän vuoden yhdeksässä ottelussa päästänyt vain kaksi maalia ja jos Ronald Araújo vielä kuntoutuu ajoissa, Uruguaylla on kaikki saumat lohkovoittoon.
  2. Portugali. On kyennyt aika hyvin voittamaan heikompansa, mutta kovia maita vastaan on ollut vaikeaa. Tämä lohko on ennakkoon niin tasainen, että Portugali voi kyllä lohkon voittaa, mutta se voi myös jäädä pudotuspelien ulkopuolelle.
  3. Etelä-Korea. Aika paljon on puolikuntoisen Son Heung-minin varassa, vähän liikaakin. Parhaimmillaan Etelä-Korea yltää toiseksi, mutta todennäköisemmin se jää alkulohkoon.
  4. Ghana. Tässä lohkossa periaatteessa kaikki on mahdollista, mutta Ghanan taso ei vain tällä hetkellä riitä. Tekee kiusaa muille, mutta jää jumboksi.

H-lohkon ottelut

24.11. klo 15: Uruguay – Etelä-Korea, MTV3
24.11. klo 18: Portugali – Ghana, MTV3
28.11. klo 15: Etelä-Korea – Ghana, Yle TV2
28.11. klo 21: Portugali – Uruguay, MTV3
2.12. klo 17: Ghana – Uruguay, Yle Areena
2.12. klo 17: Etelä-Korea – Portugali, Yle TV2

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Ville Liimatta

Lue lisää lohkoennakoita