Mikä maa voittaa MM-kisat? Brasilia on suurin suosikki, mutta monella maalla on realistiset mahdollisuudet päätyyn saakka. Tähän joukkoon kuulunevat ainakin Ranska, Argentiina, Englanti, Espanja, Saksa, Hollanti, Portugali ja Belgia.

Brasilia on monelta osin huima joukkue, jossa huippupelaajia riittää myös penkille. Esimerkiksi maalivahtikaksikko AlissonEderson on poskettoman kova. Toisaalta laitapakkiosastolla on yllättävääkin kapeutta.

– Pirun kova rosteri, ja tykkään itse tosi paljon, että siellä on näitä vanhoja kavereita, kuten Dani Alves. Fiilistelen sitä, ottaisiko Dani Alves Danilon paikan oikeana pakkina, selostaja Tuomas Virkkunen sanoo SuomiFutis-sivustolle.

– Siinä missä sitä [Dani Alvesin valintaa] voi fiilistellä mielettömän hienon uran kautta, toisaalta kertoohan se siitä, että sillä osastolla kaikki ei ole ok. Samalla toisella puolella vasemmalla on Alex Sandro, joka on parhaat päivänsä nähnyt, ja Alex Telles. Danilo siellä varmaan pelaa ennen Dani Alvesia, mutta onhan se laitapakkiosasto suht kevyt.

Hollannin joukkue näyttää lähtökohtaisesti hyvältä, ehkä vielä aiempaa paremmalta taktisen muutoksen myötä.

Louis van Gaal meni muuttamaan Nations Leaguen otteluihin ryhmityksen 4-3-3:sta 3-4-3:een. [Virgil] van Dijk on kritisoinut sitä, mutta samaan aikaan tuo ryhmitys mittaa potentiaalin paremmin irti. Frenkie de Jong pääsee nyt painamaan keskikentällä hänelle suotuisammassa roolissa kuin Barcassa, Virkkunen arvioi.

Memphis Depay on ollut ihan turisti [Barcelonassa], mutta maajoukkueessa hän on ollut jäätävän kovassa kunnossa. Memphis, [Cody] Gakpo ja [Steven] Bergwijn hyökkäyksessä kutkuttelevat.

Näistä erityisesti Gakpo vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta.

– Kyllä, ihan samaa mieltä. Kun ensimmäistä kertaa näin hänen pelaavan PSV:ssä, mietin että: ”Ei jumalauta, kuka tämä kaveri on?” Isolle yleisölle varmasti tuntemattomampi kaveri.

Yksi alue on Hollannilla selvästi heikommissa kantimissa kuin muilla huippujoukkueilla. Tähän asti maan kiistaton ykkösmaalivahti on ollut Jasper Cillessen, mutta hänet van Gaal jätti yllättäen valitsematta koko joukkueeseen. Hollannissa nousi asiasta pienimuotoinen skandaali. Nyt maan kolmella MM-maalivahdilla on yhteensä vyöllään kahdeksan maaottelua.

– Jos rosteria katsoo, tuo maalivahtiosasto on ehkä ainoa, mihin homma voi kaatua. [Remko] Pasveer ja kumppanit eivät vakuuta millään tasolla. Pakostikin tulee mieleen, että Cillessenin kanssa on ollut jotain [minkä vuoksi pelaaja jätettiin MM-joukkueen ulkopuolelle], Virkkunen sanoo.

Siinä missä Brasilialla ja Hollannilla ongelmat ovat yksittäisillä pelipaikoilla, Belgiaa vaivaa kokonaisvaltaisempi alakulo. Kultainen sukupolvi on ollut yksi voittajasuosikeista useammassa viime arvoturnauksessa, mutta nyt juna alkaa olla mennyt.

– Belgian kohdalla vähän tuntuu, ettei neljän vuoden takaista uusintaa ole tuloillaan. Onko tuo jo vähän nähty? [Kevin] De Bruyne siellä painaa pirun kovalla tasolla, ja [Thibaut] Courtois’n nostan myös sinne, mutta muilta osin taso on laskussa. Nimet ovat kovia, mutta… Virkkunen maalaa.

Neljä vuotta sitten MM-kisoissa Belgia ylsi pronssille. Se on maan historian paras saavutus.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue myös