FIFAn entistä varapuheenjohtajaa Reynald Temariita syytetään passiivisesta korruptiosta. Syyte liittyy Qatarin MM-kisahakemukseen. Ranskan viranomaiset ovat tutkineet tapausta vuosikausia. Uutistoimisto Agence France-Pressen mukaan Temarii on vyyhdin ensimmäinen syytetty.

Tahitilta kotoisin oleva Temarii toimi OFC:n eli Oseanian maanosaliiton puheenjohtajana vuosina 2004–2010. Hän joutui väistymään, kun Sunday Times uutisoi, että hän oli ”myynyt ääntään”, eli määrittänyt lahjuksen tason ja arvon ja ottanut rahaa sitä vastaan, että hän äänestää ostajan kisahakemusta. Artikkeli ilmestyi puoli kuukautta ennen varsinaista äänestystä. Temarii ei siis päässyt täyttämään lupaustaan.

Temariin äänioikeus oli määrä siirtää joko Australialle tai Yhdysvalloille, joka oli toinen hakemuksen jättäneistä maista. Temarii päätti lopulta valittaa pannastaan, minkä myötä OFC menetti kokonaan mahdollisuutensa äänestää. Päätökseen oli vaikuttanut qatarilaisen toimihenkilön Mohammed bin Hammamin antama 300 000 euron palkkio valituksesta aiheutuviin kuluihin.

Ranskassa suoritettava tutkimus on etupäässä kohdistunut tapaamiseen, joka pidettiin Élysée-palatsissa 23. marraskuuta 2010. Siellä olivat paikalla Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Qatarin kuningasperheeseen kuuluva Tamim ben Hamad al-Thani ja UEFA:n silloinen puheenjohtaja Michel Platini. Platini äänesti Qatarin hakemusta.

LUE MYÖS