Hirmuvireinen Brasilia on kisojen ennakkosuosikki numero yksi. Pystyykö Neymar olemaan paras? Toisesta jatkopaikasta käydään kova kilpailu.

Brasilia: Etelä-Amerikan-karsintojen voittaja
Serbia: voitti Euroopan-karsintojen A-lohkon
Sveitsi: voitti Euroopan-karsintojen C-lohkon
Kamerun: yksi Afrikan-karsintojen kolmannen kierroksen voittajista

Lunastaako Brasilia odotukset?

Brasilia on viidellä mestaruudellaan miesten MM-historian menestynein joukkue, ja se lähtee Qatariin kisojen suurimpana ennakkosuosikkina.

Seleção on hävinnyt viimeisten kolmen vuoden aikana vain kaksi ottelua – kummatkin Argentiinalle. Ensimmäinen tappio tuli ystävyysottelussa, mutta viime vuoden 0-1-lukemat kirpaisivat brasseja jo enemmän, sillä ne nähtiin Copa Américan finaalissa.

Kaikkiaan Brasilia on pelannut viimeisten kolmen vuoden aikana 30 ottelua, joista se on voittanut 24. Kisoihin lähdettäessä Titen luotsaama joukkue on seitsemän pelin voittoputkessa yhteismaalein 26-2.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tite julkisti MM-joukkueensa 7. marraskuuta. Kuva: Getty Images

Tite pystyy valitsemaan kirjaimellisesti jokaiselle pelipaikalle maailmanluokan pelaajan. Jos Paris Saint-Germainin pelaaja menee vaihtoon, tilalle tulee Real Madridin tai Manchester Unitedin pelaaja. Jos Liverpoolin pelaaja otetaan sivuun, hänen paikkansa ottaa pelaaja Manchester Citystä.

G-lohko on ennakkoon yksi kisojen tasokkaimmista, muttas Brasilia on sen selkeä ykkösuosikki. Seleçãon kannattajat eivät katsoisi yhtäkään pistemenetystä lohkovaiheessa hyvällä.

Brasilia on odottanut kuudetta maailmanmestaruuttaan 20 vuotta, ja sillä on useiden ennakkoarvioiden mukaan loistava sauma voittaa se Qatarissa.

Neymarin kisat

Brasilian hyökkäyksen ykköstähti Neymar, 30, on kaikin puolin huomiota herättävä pelaaja.

Kaikkien aikojen kalleimman pelaajan (€222M) titteliä kantava Neymar harhauttaa vastustajia ja pukeutuu näyttävästi – ja saa negatiivista palautetta kummastakin.

Nuoresta asti hehkutettu brassitaituri on poikkeuksellisen lahjakas pelaaja, jollaisia nähdään ehkä yksi vuosikymmenessä.

Useat kriitikot ovat olleet sitä mieltä, että Neymarin lahjat menevät hukkaan hänen seurajoukkueessaan Paris Saint-Germainissa. PSG pelaa Ranskan pääsarjassa, jota ei pidetä samassa arvossa kuin esimerkiksi Englannin, Espanjan, Italian ja Saksan liigoja.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Neymarilta odotetaan pallon kanssa aina jotain näyttävää ja tehokasta. Kuva: Getty Images

Välillä näyttääkin siltä, että Neymar pelaa täysin väärässä sarjassa, kun hän leikittelee vastustajien ohi Ligue 1:n peleissä, mutta häneltä nähdään samaa myös Mestarien liigassa ja maaotteluissa.

Seuratasolla Neymar on voittanut kaiken, mutta Brasilian paidassa ainoaksi saavutukseksi on jäänyt olympiakulta vuodelta 2016. MM-kulta nostaisi hänet omalla tavallaan Brasilian kaikkien aikojen pelaajien joukkoon, vaikka hän sinne jo kuuluukin.

Neymar (75) on enää kahden osuman päässä Brasilian maajoukkuehistorian parhaasta maalintekijästä Peléstä (77). Kaikki viittaa siihen, että Neymar ohittaa suurlegendan maalimäärän Qatarissa.

Kuluvalla kaudella Neymar on pelannut PSG:ssä 19 ottelua tehden niissä yhteensä 15 maalia ja syöttäen 12. Hän on tehnyt tai syöttänyt täysosuman keskimäärin 57 minuutin välein.

Seuraa häntä

Aleksandar Mitrovic, Serbia

Mitrovic, 28, on 50 osumallaan maajoukkueensa kaikkien aikojen maalintekijä, ja pelivuosia riittää vielä runsaasti.

Serbialaiskolossi tykitti viime kaudella käsittämättömät 43 maalia Englannin toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla, ja tahti on ollut huima myös Valioliigassa. 12 otteluun on syntynyt yhdeksän osumaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Mitrovic on lähes 190-senttinen ja painaa noin 90 kiloa. Kuva: Getty Images

Mitrovic on kaikin puolin ikävä vastustaja puolustajille, ja maajoukkueessa hänellä on taitavampia tarjoilijoita kuin seurajoukkueessaan Fulhamissa.

Katso ainakin tämä ottelu

Serbia ja Sveitsi saattavat hyvinkin ratkaista toisen jatkopaikan kohtalon lohkon päätöspäivänä keskinäisessä ottelussaan.

Sveitsin ykköstähdet ovat Valioliigan suurseurojen avainpelaajia, mutta Serbian hyökkäyskalusto on pelottavan vahva – kirjaimellisesti.

Näin käy

  1. Brasilia. Seleção etenee voitosta voittoon. Brassien kisat päättyvät joko mestaruuteen tai suureen pettymykseen.
  2. Serbia. Käy Sveitsin kanssa tiukkaa taistelua lohkon kakkossijasta ja vie yksilötaidollaan niukan voiton.
  3. Sveitsi. Taistelee Serbian kanssa toisesta jatkopaikasta.
  4. Kamerun. Olisi voinut taistella helpommassa lohkossa yllätyksestä, mutta Kamerun ajautui tällä kertaa väärään seuraan.

G-lohkon ottelut

24.11. klo 12: Sveitsi – Kamerun, Yle TV2
24.11. klo 21: Brasilia – Serbia, Yle TV2
28.11. klo 12: Kamerun – Serbia, Yle TV2
28.11. klo 18: Brasilia – Sveitsi, Yle TV2
2.12. klo 21: Serbia – Sveitsi, Sub
2.12. klo 21: Kamerun – Brasilia, MTV3

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue lisää lohkoennakoita

 

Ville Liimatta