Lionel Messi on vihdoin ja viimein maailmanmestari. FIFA ja Qatar halusivat tahria vielä MM-turnauksen viimeisenkin upean hetken.

Messi käveli palkintokorokkeelle vastaanottamaan kauan himoitsemaansa MM-pokaalia. Takana oli yksi kaikkien aikojen upeimmista MM-finaaleista, joka eittämättä kruunasi pelillisesti hienon jalkapallon arvoturnauksen.

Kentän ulkopuolella Qatarin MM-kisat olivat kaikkea muuta kuin hienot. Tuhannet siirtotyöläisten kuolemat, korruptio, vähemmistöjen olemattomat oikeudet ja surkea kohtelu. Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat olivat irvikuva siitä, mitä jalkapallon tulisi olla ja mikä sen ydinviesti on.

Lionel Messi oli jo ottamassa pokaalia käsiinsä, kunnes hänen päälleen puettiin arabikulttuuria identifioiva kaapu ”Bisht”. Messi oli hämillään, kun viitta puettiin hänen Argentiina-pelipaidan päälleen.

Sen tärkeimmän paidan, jota Messi on koskaan kantanut. Viitan pukeminen vaikutti ratkaisulta, josta ei oltu sovittu etukäteen. Sen verran hämillään Messi oli, kun hänen Argentiinan pelipaita piilotettiin osittain kaavun alle.

Ja hetkellä, joka oli Messille ja Argentiinalle varmasti unohtumaton. Jalkapallohistoria tuntee erityisiä hetkiä, jotka ovat jääneet ihmisten mieliin ikuisiksi ajoiksi. Tämä oli ehdottomasti sellainen. Messi oli nostamassa pokaalin ilmaan ja nousemassa kuolemattomaksi Argentiinassa. Sen hetken piti tapahtua Argentiinan pelipaita päällä.

Nyt tämä ikoninen kuva muistetaan siitä, että Messin rakas Argentiinan pelipaita jäi kaavun alle. Qatar FIFA:n hyväksynnällä halusi vielä palansa tästäkin hetkestä.

Tuon hetken piti olla Messin ja Argentiinan, mutta se tullaan muistamaan nyt myös kaavusta, joka Messin päälle väkisin puettiin.

Qatarille ei riittänyt se, että sen omistaman supertähtiä pursuavan joukkueen kaksi suurinta tähteä, Kylian Mbappé ja Messi, pelasivat maan järjestämässä MM-turnauksessa finaalin, joka tullaan muistamaan ikuisesti. Se halusi vielä palansa myös siitä viimeisestä hetkestä. Upeimmasta hetkestä.

Qatar pesi urheilua loppuun asti.

Muokattu 19.12. klo 7.55: Korjattu ettei pokaalin nimi ole Jules Rimet -palkinto, joka oli edellinen MM-pokaali.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

LUE MYÖS!