HELSINKI. HJK:n urheilutoimenjohtaja Vesa Mäki on joutunut kannattajien ja median kynsiin viime viikkoina.

HJK palkkasi Mäen urheilutoimenjohtajakseen viime syksynä.

Mäki palkkasi vanhan tuttunsa Ferran Sibilan HJK:n uudeksi päävalmentajaksi. Sibila, 35, ei ole aiemmin työskennellyt päävalmentajana. Hiljattain selvisi, ettei Sibilalla ole päävalmentajalta vaadittavaa UEFA Pro -lisenssiä, eikä hän mahtunut mukaan Ruotsin jalkapalloliiton järjestämälle UEFA Pro -kurssille.

HJK joutui siten nimeämään Sibilan apuvalmentajaksi suunnitellun Ossi Virran päävalmentajakseen. HJK:n tiedotteen mukaan Virran päävalmentajasopimus on voimassa siihen saakka, kunnes Sibila pääsee mukaan UEFA Pro -kurssille.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoi maanantaisessa lehdistötilaisuudessa, että seuralla on täysi luotto niin Mäkeen kuin nykyiseen valmennustiimiinkin.

– Meillä on seurassa yksimielisyys siitä, että meillä on oikea urheilujohto ja valmennustiimi. Yhtään treeniä tai peliä ei ole vielä ollut tänä vuonna. Tulosten ja esitysten kautta voimme arvioida, miten olemme yhdessä onnistuneet. Meillä on erityisen vahva luotto taas kerran hienoon kauteen HJK:ssa.

Riihilahden mukaan HJK ei ole hävinnyt ensimmäistäkään tarjouskilpailua Suomessa pelaavasta pelaajasta, vaikka mediassa on väitetty toisin. Riihilahti kertoo HJK:n asettaneen riman hyvin korkealle, kun puhe kääntyy uusiin hankintoihin.

– On samalla hyvä korjata, sillä mediassa ja keskustelussa on esiintynyt aika paljon muunneltua totuutta siitä, miten asiat oikeasti ovat. Esimerkiksi emme ole hävinneet yhtäkään tarjouskilpailua Suomessa olevista pelaajista. Olemme asettaneet riman todella korkealle siitä, minkälaisia pelaajia me haluamme.  Pidän siitä, että rima on asetettu todella korkealle, emmekä ota tänne vain määrää, vaan ennemminkin absoluuttista laatua. Olen todella tyytyväinen siihen.

Riihilahti: Viime kauden pelaajabudjetti oli seurahistorian suurin

Riihilahden mukaan seuran sisällä ei ole ollut eripuraa.

– On tärkeä mainita, että teemme asiat yhdessä ja kannamme vastuun yhdessä, eli kaikki sellaiset mielipiteet, joiden mukaan meillä olisi jotain syyttelyä tai eripuraa seuran sisällä, eivät yksiselitteisesti pidä paikkaansa. Meillä on erittäin hyvä yhteistyö ja selkä vahva luotto siihen, miten edetään. Odotan todella innolla tätä kautta.

Toimitusjohtajan mukaan HJK:n viime kauden pelaajabudjetti on seurahistorian suurin.

Se selittynee sillä, että HJK joutui vahvistamaan kesällä joukkuettaan merkittävästi muun muassa loukkaantumisongelmien seurauksena. HJK palkkasi viime kesänä Hassane Bandén, Niko Hämäläisen, Niki Mäenpään, Kristopher Da Gracan ja Filip Rogićin kaltaisia pelaajia.

– Meillä oli viime kaudella monestakin sattuneesta syystä ylivoimaisesti seuran historian korkein pelaajabudjetti. Mentiin moninkertaisesti yli kaikesta siitä, mitä olimme ajatelleet. Haluamme satsata vahvasti tähän kauteen.

– Seuran brändi ja imago muodostuu pitkän aikavälin kuluessa. Joka vuosi HJK:sta ollaan kiinnostuneita. Meistä on paljon puhetta ja keskustelua, joka on todella hyvä asia. Ainoa paikka, missä kuitenkin pystymme todistamaan itsemme, on kentällä ja peliesitysten muodossa. Ne ovat tulossa. Olen täysin vakuuttunut, että ne tulevat menemään todella hyvin. 

Kritiikki ei haittaa: ”Yhdessä kannamme vastuun”

HJK on saanut viime viikkoina julkisuudessa hyvin merkittävää kritiikkiä muun muassa valmentajasotkun vuoksi.

– Kritiikki on tervetullutta. Niiden pitää tietenkin perustua faktoihin ja olla kohtuuden rajoissa. Teemme tätä yhdessä ja yhdessä kannamme vastuun, Riihilahti muistutti.

Kritiikistä huolimatta Riihilahti uskoo HJK:n pelaavan nappikauden myös tänä vuonna.

– Minulla on tähän täysi luotto. Palasin HJK:hon 2009, ja sen jälkeen olemme voittaneet 15 vuoden aikana 12 mestaruutta ja päässeet neljä kertaa lohkovaiheeseen. Olemme tehneet joka vuosi positiivisen tilinpäätöksen. Olemme tehneet ihan ok valintoja vuosien varrella. Minulla on todella vahva luotto siihen, että teemme niin jatkossakin.

Riihilahden mukaan Mäki on tuonut HJK:hon metodologian, joka auttaa seuran omia nuoria pelaajia nousemaan ajan kanssa edustusjoukkueeseen. Nuorille pelaajille annetaan ensi kaudella oikea mahdollisuus.

– Olemme nähneet esimerkiksi sen, että meillä on nyt ensimmäistä kertaa käytössä metodologia, joka menee akatemiasta Klubi 04:seen ja edustukseen saakka. Sellaista meillä ei ole aiemmin ollut ja olen todella iloinen siitä, koska se antaa tämän putken nuorille päästä paremmin edustusjoukkueeseen. Olemme koonneet valmennustiimin, joka uskoo siihen, että pystymme ottamaan rohkeammin nuoria pelaajia ja antamaan heille aidon mahdollisuuden.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS: HJK:n uusi päävalmentaja Ossi Virta: Tällaista jalkapalloa HJK pelaa ensi kaudella