Suomalaiset jalkapallon ystävät saivat tänään kuulla odotetun ilouutisen, kun YLE tiedotti näyttävänsä TV2-kanavalla HJK:n torstaisen Euroopan liigan karsintakierroksen vierasottelun suorana lähetyksenä.

Saksassa futisfaneja ei yleensä pidetä jännityksessä muuta kuin sen suhteen, että mikä useista valtakunnallisista tv-kanavista näyttää minkäkin ottelun. Schalken ja HJK:n välinen ensimmäinen osaottelu oli jo hilkulla jäädä kokonaan näyttämättä livenä germaanitelkkarissa, mutta lopulta Sport1-kanava hankki oikeudet melkoisen viime tingassa. Tämä avasi myös YLE:lle sauman näyttää tuo matsi.

Ratkaisevan Schalke-HJK-pelin tv-oikeudet Saksassa meni tv-luparahoitteiselle WDR-kanavalle, kuten jo aiemmin uutisoimme. WDR eli Westdeutscher Rundfunk on ”Saksan Yleisradion” ykköskanavan eli ARD:n maan läntisen osan paikalliskanava.

Kanavavalinta aiheuttaa nyt närää Saksassa, sillä ARD:n pystyy vastaanottamaan kaikki saksalaiset kotitaloudet, mutta WDR ei näy kotona, mikäli käytössä on yhä analooginen kaapeli- tai antenniverkko muualla kuin Saksan läntisessä osassa. Suurseura Schalkella on kuitenkin kannattajia ympäri maan.

//

”Pelissä on saksalainen jalkapallohistoria”

Saksassa kritisoidaan nyt, miksei valtakunnallinen ARD voisi näyttää HJK-peliä, sillä oikeudet heillä siihen kyllä ovat WDR:n kautta olemassa.

– Totta kai ensimmäisen osaottelun lopputulos on nostanut tulevan kamppailun kiinnostavuutta. Silti emme näe tarvetta emmekä mahdollisuutta siirtää ottelua pääkanavallemme, ARD:n urheiluvastaava Axel Balkausky perustelee Der Westen -lehdelle.

Saksalaislehti huomauttaa omassa kirjoituksessaan, että kyse on ainoastaan ARD-kanavan valtavasta byrokratiasta ja siten kykenemättömyydestä tehdä nopeita päätöksiä. HJK-pelin aikaan kanava näyttää erään poliisisarjan uusintajakson.

Samaan aikaan WDR tuulettaa omaa mahdollisuuttaa näyttää huippukamppailu omalla kanavallaan. WDR muistuttaa lehdistötiedotteessaan, että ”pelissä on saksalainen jahlkapallohistoria”. Nimittäin Mainzin pudottua Euroopan liigasta jo edellisellä karsintakierroksella ja Hannoverin saalistettua Sevillaa vastaan ainoastaan niukan 2-1-kotivoiton, saattaa ensimmäistä kertaa futishistoriassa UEFA-cup tai Euroopan liiga käynnistyä ilman saksalaisedustusta.

//