Haastattelussa TPS-luotsi Marko Rajamäki – ”HJK on ylivoimainen suosikki”

© Kuva: Juha Tamminen

TPS:n päävalmentaja Marko Rajamäki kertoo SuomiFutis-sivuston haastattelussa olevansa tyytyväinen, että hänen joukkonsa ovat olleet jo pitkään kasassa.

TPS on monen papereissa HJK:n kovin haastaja tulevalla veikkausliigakaudella. Rajamäki kuitenkin muistuttaa, että kovia joukkueita riittää myös Turun ja Helsingin ulkopuolella.

Sivustomme kaavailuissa TPS on HJK:n ykköshaastaja mestaruustaistossa. Mitä mieltä sinä olet?

Jos tätä vuotta miettii, niin siinä saa olla aika monta haastajaa ja katsotaan, pystyvätkö ne millään HJK:ta yllättämään. On päivänselvää, että HJK on ylivoimainen suosikki.

Tässä on vähän niin kuin kaksi ryhmää, ja se haastajajoukko on tosi tasainen. Tuottavatko pelaajat ulkopuolelta ja viime hetken hankinnat hyvän tuloksen? Tällä tarkoitetaan silloin Lahtea, KuPSia ja Honkaa. Sitten on tämä toinen ryhmä – JJK, TPS ja Inter -, jotka koittavat pärjätä viime vuodesta mahdollisimman pienillä muutoksilla.

Teillä on tosiaan ollut nippu kasassa jo pidemmän aikaa. Minkälainen apu tästä on tulevaa kautta ajatellen?

Näen, että se on hyvä apu. Me olemme Tepsissä olleet monta vuotta taloudellisesti ahtaalla – ja olemme edelleenkin. Nyt olemme kuitenkin saaneet toiminnan stabiilille tasolle.

Ennemmin niin, että olisi joukko valmiina ja pystyy sen kanssa tekemään töitä ja pystyy viemään nuoria pelaajia eteenpäin, eikä niin, että kauden kynnyksellä tulee karsea muutos ja ulkopuolelta tulee pelaajia suoraan aloitukseen. Näin meillä on käynyt aikaisemmin. Tämä tilanne on ollut pakon sanelemana, ja voi olla, että sama on jollain muullakin joukkueella tällä hetkellä.

Olette hankkineet kovan luokan vahvistuksia. Mahdollisesti Roope Riski on vielä tulossa. Voisiko Riski olla veikkausliigakauden 2013 maalikuningas?

Tässä tilanteessa ei ole mitään muutosta. Roope ei voi tällä hetkellä pelata Veikkausliigaa meidän kanssamme. Hän kuitenkin harjoittelee meidän kanssamme ja on täysin sisällä meidän tavassamme toimia. Hän on harjoitellut koko kauden ja on hyvässä iskussa.

Kuten olen miljoonaan paikkaan sanonut, Roope on niin kutsutusti meidän poikia. Hän on aina tervetullut. Tiedämme, että hän raapii henkensä edestä, kun hän laittaa TPS-paidan päälleen. Jos Roopelta tulee joku muu hänen kannalta hyvä ratkaisu, autan ja tuen sitä ratkaisua.

Teillä on varsin hyvä pelaaja-arsenaali keskikentän keskellä. Kenties jopa liigan paras?

Se riippuu vähän siitä, ketä sitä katsoo. On siinä mielestäni monella muullakin joukkueella kova materiaali. Ei Lahdellakaan ihan huono ole. Jos niillä on niin hyvä keskikenttä, että Matti Klinga joutuu pelaamaan reunalla, niin kyllä mielestäni Klinga olisi aika tervetullut TPS:n ryhmään. HJK:llakin on aika hyvä, ja varmaan monella muullakin.

Mielestäni meillä on ihan ok keskikenttä. Verrattuna muihin, niin on siellä monella muullakin hyvä. Olen tyytyväinen meidän keskikenttään, meidän maalivahtiosastoon, meidän alakertaan ja meidän hyökkäykseen. Jos saadaan Roope vielä, se olisi sellainen pieni kruunu vielä siihen lisäksi.

Teillä on jokaisen linjaan huippumiehiä, mutta onko puolustus vähän heikompi linja kuin muut alueet?

Ei mielestäni. Viime vuonna päästimme muistaakseni saman verran maaleja kuin MYPA ja HJK.

Meillä on ollut aika stabiili se alakerta. Olemme pystyneet puolustamaan ja estämään maalintekoa, ei pelkästään alakerran miehillä vaan myös joukkueena. Toisaalta meillä on myös aika lailla samat alakerran miehet kuin viime vuonna.

Minkälaisia ongelmakohtia pelaamisessanne tällä kohtaa on?

Jos niitä olisi, en ainakaan niitä tahtoisi tässä kohtaa sanoa (nauraa). Kysyisin niin, että onko kehittämisen kohteita. On muutamia kohteita, joita pyritään koko ajan parantamaan ja viilaamaan.

Mihin nämä kohdat liittyvät?

Ne liittyvät puolustamiseen, mutta useimmat liittyvät hyökkäämiseen. Yksi suora parannuskohta viime vuoteen on, että olemme hyökkäyssuunnan erikoistilanteissa parempia. Ei siinä tarvitse muuta kuin katsoa nopeasti tilastoja. Jos saa seitsemän pilkkua, niistä kannattaa tehdä enemmän kuin kaksi. Pilkkuja emme saaneet sisään viime vuonna.

Pilkut ovat toki luku erikseen. Miten hyökkäyspään erikoistilanteita sitten kannattaisi harjoitella?

Monella joukkueella erikoistilannepelaaminen on yksilöistä kiinni. Jos IFK Mariehamn ei ole montaa erikoistilannemaalia tehnyt talvella; en tiedä, tämä ei ole fakta. Lupaan kuitenkin, että vaikka ne eivät olisi yhtään harjoitellut, kun Petteri Forsell tuli sinne, niin nyt ne tekevät erikoistilannemaaleja.

Sama tilanne on ollut FC Interillä, kun heillä on ollut Mika Ojala. Hongalla on Antti Mäkijärvi. Nuo ovat muutamia mainitakseni ihan mielettömiä aseita. Ei se ole sitä, että harjoitteletko vai et. Ei Ojala tai Forsell oppinut yhdessä talvessa sitä, vaan se on pidemmällä ajalla.

Meillä ei ole yhtä tuhojalkaa tai -pelaajaa. Meillä on enemmänkin tasaisuutta. Meillä on Wayne Brown, Petteri Pennanen ja Duarte Tammilehto. Koitan käyttää näitä sitten mahdollisimman monipuolisesti.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.