Häikäilemätön ottelumanipulaatio Itävallassa – pitkään jatkunutta kiristystä ja aseella uhkailua

© Kuva: Getty Images

Itävallan pääsarjassa on paljastunut ennennäkemätön ja väkivallan sävyttämä ottelumanipulaatioskandaali, joka on kuin suoraan Hollywood-elokuvista. Maan Bundesliigaan ensimmäistä kertaa täksi kaudeksi nousseen SV Scholz Grödigin pelaajaa Dominique Tabogaa on uhkailtu ja kiristetty pidemmän aikaa. Kiristäjäksi epäillään 20 A-maaotteluakin Itävallassa pelannutta Sanel Kuljicia, joka on nyt pidätettynä. Kuljic lopetti pelaajauransa viime kauden päätteeksi.

31-vuotias puolustaja Taboga hakeutui maanantaina seuran managerin Christian Haasin puheille ja kertoi häntä painostetun ottelutulosten manipuloimiseksi. Seurasta otettiin välittömästi yhteyttä poliisiin.

Väkivallalla uhaten yli 70 000 euroa

Tagobaa ovat itävaltalaismedian mukaan kiristäneet 36-vuotias Kuljic sekä syntyperäinen tsetseeni, josta lehdistö käyttää nimeä ”Sulim D.”, Taboga oli maksanut heille säännöllisiä rahasummia näiden vaatimuksesta. Kiristäjät olivat sanoneet tottelemattomuudella olevan ”vakavia seurauksia” hänelle ja perheelleen ja uhanneet miehen uran saavan ”katkeran lopun”. Hänet oli myös pakotettu aseella uhaten tunnustamaan ottelumanipulaation videotallenteelle.

Tabogan arvellaan maksaneen kiristäjilleen suojelurahoja yli 70 000 euroa. Tiistaina hänen oli määrä maksaa rikollisille uudet 3 000 euroa. Sovitussa tapaamispaikassa ostoskeskuksen parkkipaikalla kiristäjiä odottikin poliisin erikoisyksikkö, joka pidätti epäillyt ja vei heidät kuulusteltavaksi.

Seurajohto kuin puulla päähän lyöty

Grödigiä tapaus ravistelee rajusti. Pikkukylässä on vain 7 000 asukasta. Bundesliigassa viidentenä olevan SV Scholz Grödigin seurajohdolle skandaali tuli täytenä yllätyksenä.

– Olen shokissa ja toivon, että koko soppa selvitetään pikaisesti. En halua vielä kommentoida asiaa enempää, koska jutun käsittely on vielä kesken. Nyt emme voi muuta kuin odottaa, mitä kuulusteluissa selviää, seuran manageri Christian Haas kommentoi asiasta kertoneelle Kronen Zeitung-lehdelle.

Haasin mukaan Taboga on välittömästi vapautettu seuran toiminnasta siihen saakka, kunnes asia on perin juurin selvitetty. Kyseessä ei kuitenkaan ole erottaminen tai pelikielto.