Kommentti: Rasismikohu on vain yksi suuri väärinymmärrys

© Kuva: Juha Tamminen

RoPS-valmentaja Juha Malinen on varmasti ehtinyt jo katua pariin otteeseen Iltalehdelle antamiaan kommentteja. Yli sadan eri kansalaisuuden kanssa vuosikymmenien ajan työtä tehnyt konkari on saamassa nyt rasistin leiman otsaansa.

Näin Malinen sanoi Iltalehden haastattelussa:

Vielä muutama vuosi sitten RoPS:ssa oli kolmetoista mustaa miestä. Se on pystytty hautaamaan täydellisesti. Olemme saaneet sellaisia pelaajia, että nimet lausutaan oikein, ja suomalaiset tuntevat. Ja varsinkin suomalaista maajoukkuejalkapalloilua seuranneet tietävät nämä nimet ja potentiaalit.

Jotkut Malisen sanavalinnat ovat yksinkertaisesti tökeröjä. Koko kohu olisi jäänyt syntymättä, jos Malinen olisi hetken hengähtänyt ennen sanojen päästämistä ulos. Sen verran Malinen voi mennä itseensä ja miettiä, mikä on korrektia kieltä.

Jos yksittäinen lukija vetää herneen nenään Malisen sanomisista, ei siinä pitäisi olla ihmettelemistä. On turha puolustautua sillä, että kommentit on erotettu asiayhteydestä. Kielenkäytön pitäisi olla aina siloteltua, eikä sanojan pitäisi jättää tulkinnanvaraa rasistiseen suuntaan – on asiayhteys mikä tahansa.

Olennaista ei ole se, tunteeko lukija RoPS:n historiaa. Olennaista on se, minkälaista asennemaailmaa sanat henkivät. Ja ymmärrettävästi monet ovat mieltäneet kommentit suvaitsemattomiksi, vaikka Malinen sitä tuskin on alkuunkaan tarkoittanut.

Mutta Malinen on futisvalmentaja, ei diplomaatti. Sekin pitäisi muistaa. On turha suoraan ristiinnaulita miestä muutamien epäselvien sanavalintojen vuoksi, kun hänen tekonsa ovat vuosikymmenten ajan puhuneet suvaitsevaisuuden puolesta. Se ei yksinkertaisesti ole kohtuullista.

Kuka mokasi pahiten?

Ennakkoluulottoman liikunnan ja urheilun sanomaa edistävä Liikkukaa – Sports for All ry oli monelle varsin tuntematon järjestö ennen kohua. Järjestö ei paljoa viivytellyt vaan lausui nopeasti kannanoton Malisen kommenteista.

Liikkukaa – Sports for All ry on huolissaan siitä, onko näiden lausuntojen takana seuran tietoinen politiikka, jossa ihonvärillä on merkitystä pelaajarekrytoinnille, ja edustaako tämä yleisemmin hyväksyttyä suuntausta suomalaisessa jalkapallossa, järjestö kirjoitti maanantaina Facebook-seinällään.

Huoli on tietysti aiheellinen, mutta kannanotossa on esitetty varsin kovia yleistyksiä ja olettamuksia asettaen valmentaja kyseenalaiseen valoon. Järjestöllä, joka puhuu ennakkoluulottomuuden puolesta, pitäisi olla velvollisuus mennä myös yksittäisten sanojen taakse ennen tällaisen julkisen tuomion asettamista. Tässä tapauksessa pelkkä puhelinsoitto Maliselle olisi voinut muuttaa Liikkukaa ry:n käsitystä tilanteesta.

Malinen yksinkertaisesti mokasi, ja hän on varmasti nyt jo sisäistänyt tämän, mutta harvinaisen rankka oli myös Liikkukaa ry:n vastine. Kun julkisuudessa leimataan yksittäinen ihminen, pitäisi kynnys siihen olla todella korkea. Jos Malisen kommentit olivat harkitsemattomia, ei Liikkukaa ry:n vastaus ollut sen syvällisemmin pohdittu.

Kohu tosin laantunee pian, kun molemmat osapuolet tajuavat olevansa hyvällä ja yhteisellä asialla. Toivottavasti yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus pysyy jatkossakin esillä, mutta ei tällä tavalla.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko