Turun Palloseuran nousujuhlia Ykkösestä Veikkausliigan varjosti lauantaina tarpeeton hulinointi. Turkulaisseuran häpeäksi kaaoksen alkutahdit löi pieni joukko joukkueen omia kannattajia.

Kerrataanpa mitä tapahtui.

Ottelua on seitsemän minuuttia jäljellä, kun vierasjoukkue iskee Espoossa tasoituksen, joka varmistaisi joukkueelle paluun Veikkausliigaan. Pian Ilari Mettälän laukauksen upottua verkkoon suuri joukko turkulaiskannattajia syöksyi pelikentälle juhlimaan maalia.

Aggressiivinen juhlinta oli jättää TPS:n pelaajiakin jalkoihinsa. Katastrofin ainekset olivat viimeistään siinä vaiheessa valmiita, kun yksi sankari rohkaistui rynnistämään kädet levälleen kotipäädyn pillastuttamaan jo valmiiksi turhautuneita Hongan kannattajia.

Päätösvihellyksen soidessa tapahtui uusi rynnistys kentälle järjestysmiehien ollessa voimattomia estämään. Juhlinnan sekaan hyökkäsi nopeasti Hongan kannattajakuntaa ja provosoinnista jatkumoa ollut yhteenotto oli valmis.

Miksi hienot nousujuhlat täytyy tärvellä tällaisella idiotismilla? Vieläpä tasoituksen tullessa peliminuutteja oli lähes kymmenen jäljellä.

Suomeen tämänpäiväistä vastannut häiriökäyttäytyminen on levinnyt lähinnä ulkomailta. Mallina on apinoitu muun muassa Englannin ja Itä-Euroopan tappelukulttuuria, jolla ei ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa.

Onneksi tähän lieveilmiöön löytyy jatkossa lääke.

Syylliset itse vastuuseen

Selkkauksesta ei voi tietenkään syyttää koko seurojen kannattajakuntaa. Kyse oli vain pienen joukon yksittäisestä töhöilystä.

Veikkausliigan uusi sääntömuutos onkin kuin tehty palvelemaan tällaisia tilanteita (lue lisää. Uuden linjauksen mukaan jokainen sarjan otteluun lipun ostanut katsoja hyväksyy samalla sopimusehdot olemaan korvausvelvollinen aiheuttaessaan häiriötä.

Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että vahingonaiheuttaja maksaisi itse hölmöilynsä. Ennen sijaismaksajaksi joutui seura tai tapahtumajärjestäjä. Tässä ei ollut juurikaan logiikkaa.

Nyt rike ja rangaistus kohtaavat toisensa. Vastuuta ei voi enää paeta seuran taakse. Toivottavasti se vähentää myös kahakointia.

Joni Ahokas

Twitter: AhokasJoni