”Arabian Messi” ja ”Japanin Messi” – Milloin nämä kaverit nähdään Euroopan kentillä?

© Kuva: Getty Images
Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Messi-lisänimi alkaa olla jo hieman kulunut juttu, mutta yhä edelleen jalkapalloihmiset ja media sitä viheriöiden taitureille jakavat. Omansa ovat saaneet myös ”Arabian Messi” Omar Abdulrahman ja ”Japanin Messi” Takefusa Kubo. Vielä ei herroja ole Euroopan ammattilaiskentillä nähty, mutta on vain ajan kysymys, milloin näin käy.

Yhdistyneistä Arabiemiraateista kotoisin oleva Abdulrahman on Lähi-Idässä supersuosittu pelaaja. Hänellä on Instagramissa lähes miljoona seuraajaa, hän esiintyy tietokonepelin kannessa yhdessä Neymarin kanssa ja hän on käynyt Manchester Cityn testattavana vuonna 2012. Abdulrahmanin davidluizmaista hiustyyliä on myös jäljitelty suurella innolla.

”Arabian Messi” valittiin kotimaassaan jo vuonna 2009 sarjan parhaaksi nuoreksi pelaajaksi. Pari vaikeaa polvivammaa jarruttivat urakehitystä pahasti, mutta lopullisesta läpimurrosta on viime vuosina saatu paljon viitteitä.

Vuonna 2016 Abdulrahman valittiin Aasian Mestarien liigan parhaaksi pelaajaksi ja koko Aasian vuoden pelaajaksi. Ehdolle jälkimmäiseen hän on päässyt kolmena vuonna peräkkäin. Tänä vuonna FourFourTwo-lehti nimesi hänet parhaaksi aasialaispelaajaksi ennen Tottenhamin Heung-Min Sonia ja Leicesterin Shinji Okazakia.

Vuolaita kehuja maailmantähdiltä

Ensi kesän MM-kisoissa 26-vuotiasta Abdulrahmania ei valitettavasti nähdä, mutta siirto Eurooppaan voi olla koko ajan lähempänä.

Maailmantähtiä Abdulrahman hurmasi ennen kaikkea Lontoon olympiakisoissa vuonna 2012. Tuolloin Luis Suárez ja Ryan Giggs etsivät miehen käsiinsä vaihtaakseen paitoja juuri hänen kanssaan, ja Daniel Sturridge kehui Abdulrahmania vuolaasti ottelun jälkeen. Vauraassa Arabiemiraateissa Abdulrahman on itse supertähti ja tunnettu mainoskasvo.

 

– Minun mielestäni Abdulrahman voi pelata missä tahansa eurooppalaisessa sarjassa. Kaikki, mitä hän tekee pallon kanssa, herättää koko stadionin, koska silloin voi odottaa jotain hienoa, muun muassa Ajaxia, Barcelonaa ja Chelseaa valmentanut, ja nyt Arabiemiraattien mestariryhmä Al Jaziraa valmentava Henk ten Cate kehuu.

– Omar Abdulrahman voi pelata missä päin maailmaa tahansa, on entinen Japanin, Meksikon ja Atlético Madridin luotsi Javier Aguirre puolestaan todennut.

Omar Abdulrahman pääsi viime joulukuussa mittelemään taitojaan harjoituspelissä Barcelonaa vastaan. Kuva: Getty Images

Siirto ollut pariin kertaan jo lähellä

 

Miksi Abdulrahman ei sitten ole saanut sopimusta Eurooppaan? BBC:n mukaan siirron Manchester Cityyn torpedoivat aikanaan vaikeudet saada työlupaa Englantiin.

– Cityn kanssa treenaminen oli uskomaton kokemus. Ei kuka tahansa pääse harjoittelemaan Englannin mestarien kanssa, Abdulrahman kommentoi tuolloin.

– Kolo Toure kysyi minulta tuolloin, että ”oletko sinä se Arabiemiraattien pelaaja?”. Yllätyin, että hän edes tunsi minut. Hän sanoi, että minulla on taitoja ja potentiaalia saada Citystä sopimus.

Vuonna 2012 Benfica tarjosi Abdulrahmanille lainasopimusta, josta hän kuitenkin kieltäytyi. Viime kesänä puolestaan Nice tarjosi Abdulrahmanille lainadiiliä, mutta sekään siirto ei toteutunut.

 

 

 

 

– Olen saanut potentiaalisia tarjouksia Euroopasta, mutta seurajoukkueeni Al Ain todella halusi minun jäävän, joten en ole saanut tilaisuutta siirtyä, Abdulrahman kertoo.

Toistaiseksi yksikään Arabiemiraateista kotoisin oleva pelaaja ei ole pelannut kotimaansa ulkopuolella pysyvästi, mutta ehkä Abdulrahmanista tulee ensimmäinen.

FC Barcelona tuli Japanin Messille tutuksi jo 8-vuotiaana

Vieläkin suurempi potentiaali suursiirtoon on Abdulrahmania kymmenen vuotta nuoremmalla Takefusa Kubolla. 16-vuotias Kubo on jo viettänytkin neljä vuotta Barcelonan akatemiassa La Masiassa – samassa, josta Lionel Messikin ponnisti huipulle – mutta palasi sittemmin takaisin kotimaahansa.

 

Kubo sai ensituntumaa Barcelonaan jo vuonna 2009 ollessaan 8-vuotias. Tuolloin hän osallistui Barcelonan jalkapalloleirille Yokohamassa ja valittiin leirin MVP:ksi. Kaksi vuotta myöhemmin hänet poimittiinkin jo La Masiaan. Ensimmäisellä kaudellaan Kubo teki Barcelonan alle 11-vuotiaiden joukkueessa 74 maalia 30 ottelussa ja voitti heti maalikuninkuuden. Kaikki näytti hyvältä Barcelonan historian ensimmäiselle japanilaiselle.

Hankkimalla alaikäisen pelaajan EU:n ulkopuolelta Barcelona oli kuitenkin rikkonut FIFA:n siirtosääntöjä. Seurauksena oli siirtokielto Barcelonalle, ja Kubonkin oli perheineen pakko palata takaisin Japaniin.

Japanissa supertähden status

Marraskuussa 2016 15 vuotta ja 5 kuukautta vanhasta Kubosta tuli historian nuorin pelaaja Japanin ammattilaissarjoissa. Ensimmäisen maalinsa hän teki viisi kuukautta myöhemmin. Äskettäin Kubo debytoi jo Japanin pääsarjassakin.

Abdulrahmanin tavoin Kubokin on kotimaassaan jo supertähti, nuoresta iästään huolimatta. Liigacup-kamppailu, jossa ”Aasian Messi” debytoi, keräsi tavallisen 7 000 hengen yleisömäärän sijaan yli 19 000 katsojaa ja houkutteli paikalle viisi eri TV-kanavaa.

Tällaista huomiota 16-vuotias Takefusa Kubo sai viime maaliskuussa pelatussa harjoitusottelussa – Saksassa. Kuva: Getty Images

Maajoukkuetasolla Kubo on edennyt jo Japanin alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Yksi pojan tavoitteista on Japanissa vuonna 2020 pelattava olympiajalkapalloturnaus, mutta Kubo tähyilee samalla myös pidemmälle.

– Jos haluaa olla ammattilainen, täytyy haluta olla parempi kuin kaikki muut ja myös uskoa siihen. Isoja asioita ei saavuta ikinä ilman suuria unelmia. Haluan olla paras ja voittaa maailmanmestaruuden. Sitä haluavat kai kaikki jokaisessa maassa, Kubo kertoi AFC Magazinelle.

Kuboa esitellyt Transfermarkt pitää hyvin mahdollisena, että japanilainen palaa Espanjaan ja solmii La Liga -sopimuksen kesällä 2019 18 vuotta täyttäessään. Barcelonan ohella pojasta ovat tiettävästi kuitenkin kiinnostuneita myös ainakin Real Madrid ja PSG.


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.

Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!