Näkökulma: Metroderby olisi ansainnut niin paljon enemmän – HJK:n toimistolla peiliin katsomisen paikka?

© Kuva: Juha Tamminen

HJK ja FC Honka kohtasivat lauantaina Veikkausliigassa. Metroderbyksi nimetty pääkaupunkiseudun paikallisottelu ei herättänyt toivottua kiinnostusta katsomon puolella.

Itse ottelu oli mitä mainioin. Draamaa riitti aina viimeisille sekunneille saakka. Honka nappasi aikaisessa vaiheessa yllättäen johdon, jonka jälkeen espoolaisten maalivahti Tim Murray katseli punaista korttia. Ottelu kääntyi HJK:lle, joka painoi päälle hurjasti.

Lue ottelusta lisää tästä.

Mutta mitä vielä, Honka tarrasi tiukasti voittoon kiinni tekemällä miehen vajaalla vielä 2-0-osuman 71. minuutilla. HJK kavensi nopeasti ja sen jälkeen Hongan toppari Robert Ivanov katsoi punaista korttia. Huima kiri päättyi lopulta yhteen kauden upeimmista osumista, kun Moshtagh Yaghoubi tykitti pallon 25 metristä vasempaan yläkulmaan. Pääkaupunkiseudun herruus jäi HJK:lle huiman nousun jälkeen maalein 3-2.

Viihdyttävä ottelu, joka olisi ansainnut loppuunmyydyn Telia 5G Areenan, mutta jopa ilmoitettu yleisömäärä (5620 katsojaa) vaikutti olevan yläkanttiin. Aurinkokatsomossa oli jopa vähemmän yleisöä, kun Suomen Cupin finaalissa. Pohjoispäädyssä oli tiivis Hongan kannattajaporukka, mutta eipä juuri sen enempää. Yläkatsomoon ei myyty edes lippuja eikä Klubipäätykään ollut täynnä.

Veikkausliigassa käytännöt yleisömäärien ilmoittamisista vaihtelevat. HJK on myynyt seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahden mukaan yli 5000 kausikorttia, joten myytyjä lippuja otteluun saattoi hyvin olla tuo 5620. Toinen juttu on se, oliko paikan päällä edes puolia tuosta lukumäärästä.

Liian kovat odotukset vai epäonnistuminen?

Stadin derbyt olivat kolmen kauden aikana yhtä ottelua lukuun ottamatta loppuunmyytyjä. Metroderby on yksittäisenä otteluna joutunut siinä mielessä ikävään asemaan, että vertailu Stadin derbyyn on epäreilua. Kun HIFK putosi viime kauden päätteeksi Ykköseen ja Honka nousi Veikkausliigaan, odotettiin Metroderbyjen korvaavan Stadin derbyt suomalaisen jalkapallon kiimaisimpina paikallistaistoina.

Se oli tietysti utopiaa ja TPS:n noustua liigaan, saatiin myös Turun derbyt takaisin liigakartalle. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että HJK:n ilmoittama Metroderbyn yleisömäärä oli vajaa sata katsojaa suurempi kuin Turun derbyssä nähty yleisömäärä (5525).

Kannattajat pitivät HJK:n ja Hongan välisessä ottelussa hienoa tunnelmaa yllä, mutta liian moni penkki oli tyhjänä katsomossa. Oli odotukset derbyn suhteen sitten liian suuret tai eivät, on selvää, että HJK:n on syytä katsoa tilanteessa myös peiliin.

Onnistuttiinko markkinoinnissa? Saatiinko ottelun ympärille nostatettua hypeä? Tehtiinkö kaikki voitava sen eteen, että ottelu kiinnostaisi muitakin kuin suomalaisen jalkapallon aktiivisia seuraajia?

Edellä mainittuja kysymyksiä olisi nyt syytä miettiä HJK:n toimistolla. Sillä onhan se suorastaan noloa, jos 5000 kausikorttilaisesta vain kaksi kolmasosaa saapui paikalle pääkaupunkiseudun kuumaan derbyyn. Itse ottelu oli niin viihdyttävä, että se olisi ansainnut täydet lehterit.

LUE MYÖS ottelun ratkaisseen Moshtagh Yaghoubin mietteitä upeasta osumastaan.

LUE MYÖS Hongan pitkäaikaispotilas Duarte Tammilehdon kommentit tuskaisesta katomokokemuksesta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.