Näkökulma: Turha selitellä – Suomen Cupin finaalissa pitäisi katsomot pullistella

© Kuva: Juha Tamminen

5137, 5125, 2340, 4032, 2349, 3017, 2000, 3617. Siinä on vuodesta 2010 alkaen Suomen Cupin finaalin yleisömäärät. Cup-finaali palaa jälleen kolmen vuoden tauon jälkeen Helsinkiin, eikä minkään pitäisi olla tekosyynä sille, etteikö edellä mainittuja lukemia lyötäisi lauantaina Telia 5G Areenalla.

Suomen Cup on ollut viime vuosina alennustilassa. Cupin lohkovaihe on ainakin somekuplassa näyttänyt vain pahentavan asiaa. Toisaalta eipä vanha mallikaan tuntunut enää katsojia kiinnostavan. Tänä vuonna cupissa on kuitenkin ollut positiivistakin pöhinää, vaikka pessimistisimmät jalkapallon seuraajat eivät tätä ehkä tunnustakaan.

Cup-finaalissa kohtaavat vuoden 2014 tavoin HJK sekä FC Inter. Veikkausliigan avaustilaisuudessa finaalin näyttämöksi arvottiin Töölön jalkapallostadion. Se ei varmasti ollut huono vaihtoehto Palloliiton kannalta. Käytävillä kuiskittiin, olisiko arvontakorissa ollut edes muuta vaihtoehtoa kuin Helsinki. Oli niin tai näin, nyt Suomen Cupin finaalin merkitys suomalaiselle jalkapalloväelle mitataan toden teolla. Selittelyille ei enää jää sijaa.

Ensinnäkin kevät on Helsingissä ottanut vallan. Aurinko paistaa ja lämpötila lähentelee hellelukemia. Huonon sään takia ei yksikään futisihminen jätä lauantaina tulematta paikan päälle.

Cupin finaalia on myös jonkin verran markkinoitu, vaikka sitä voisi toki aina olla enemmänkin. Harva esimerkiksi tietää sitä, että finaali nähdään myös vapaalla kanavalla televisiosta, kun JIM-kanava näyttää ottelun. Toki ottelua voi seurata myös Ruutu+-palvelusta. Lisäksi ottelun pelaaminen Helsingissä takaa sen, että mediaa on runsaasti paikalla.

HJK saa otteluun kotikenttäedun ja sen pitäisi myös näkyä katsomossa. Brøndby-kannattajien kaltaista kannattajamarssia ennen Tanskan cupin finaalia ei nähdä, mutta toivottavasti kannattajilla olisi jotain takataskussaan. Tiettävästi myös Interin kannattajia on paikalle saapumassa runsaasti. Joka tapauksessa HJK ja Telia 5G Areena pitäisi olla jo seuraus sille, että lauantaina nähtäisiin 2010-luvulla pelattujen cup-finaalien paras yleisömäärä.

HJK:n tämän kauden suurin yleisömäärä kotikentällään on FC Lahtea vastaan nähty 5238 katsojaa. Tuohon lukemaan pitäisi päästä myös lauantaina.

Suomen Cupin arvostus ei nouse ainakaan sillä, että cupia haukutaan poteroista. Cup-finaali voitaisiin nähdä jopa kauden 2018 ensimmäisenä kliimaksina, todellisena huippuhetkenä, jolla olisi suuri merkitys seurojen loppukauteen. Interin ja HJK:n kohdalla tilanne jopa on juuri se, että finaali voi määrittää koko loppukauden suunnan. Toivottavasti se näkyisi lauantaina myös lehtereillä.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen