Vuonna 1962 jalkapallon MM-kisat pelattiin maailman lopun Chilessä. Kisojen suurin tähti Pelé sai tällä kertaa katsella sivusta, kun Brasilia juhli toista peräkkäistä maailmanmestaruutta. Sankarin viittaa kantoi Pelén loukkaannuttua huomattavasti pienemmän huomion Brasilian ulkopuolella saanut pikkulintu Garrincha.

Euroopassa ei ymmärretty lainkaan sitä, miksi kisaisännyys annettiin lopulta Chilelle. Kuten italialaiset toimittajat olivat kirjoittaneet, Chileä pidettiin hylättynä maailmankolkkana, jota runteli alkoholismi, aliravitsemus ja lukutaidottomuus. Chilessä italialaisten lehtimiesten juttua ei katsottu hyvällä. Fifa halusi viedä kisat pois Euroopasta, mutta kisoja pitkään halunnut Argentiina oli poliittisesti niin sekavassa tilassa, ettei kisoja voitu sielläkään pelata. Silti Argentiinaa harkittiin, mutta Chile sai kuin saikin lopulta kisaisännyyden.

Vuoden 1962 kisoja leimasi jalkapallon uusi suuntaus, puolustaminen. Yksi aikakautensa suurista valmentajista, Espanjaa kisoissa luotsannut Helenio Herrera, oli noussut kurinalaisen puolustuspelin myötä huipulle. Herreran mukaan täydellinen jalkapallo-ottelu päättyy maalittomaan tasatulokseen. Se näkyi muun muassa siinä, että neljän pelaajan puolustuslinjan alle sijoitettiin vielä yksi pelaaja, libero. Herreran luoma pelityyli tunnetaan myös nimetyksellä ”Catenaccio”.

Puolustusvoittoinen pelitapa näkyi läpi turnauksen. Maaleilla ei juuri mässäilty ja maalikuninkuuskin jaettiin kuuden pelaajan kesken neljällä täysosumalla. Jopa vuoden 1958 MM-kisoissa sensaatiomaisen iloista ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa pelannut Brasilia muokkasi peliryhmityksensä hieman puolustusvoittoisemmaksi. Yksi hyökkäyspään pelaaja laski keskikentälle ja peliryhmitys oli 4-3-3.

Pelén painajainen

Brasilian taikurimainen Pelé oli vuonna 1962 maailman paras jalkapalloilija, vaikka ikää oli mittarissa vasta 21 vuotta. Hän oli noussut jo suuren maailman tietoisuuteen neljä vuotta aiemmin pelatuissa kisoissa Ruotsissa. Taituri osoitti heti avausottelussa Meksikoa vastaan, miksi häntä ihailtiin. Maaliin johtanut syöttö Mário Zagallon tekemään maaliin ja myöhemmin mies iski itse harhauteltuaan ensin neljä Meksikon puolustajaa.

Toisessa ottelussa Tšekkoslovakiaa vastaan Pelén painajainen kävi toteen. Pelé loukkasi nivusen ja joutui pelaamaan loppupelin puolivaloilla. Tšekkoslovakian pelaajat eivät edes koskeneet brassitaituriin, kun hänellä pallo oli jalassa. Sen verran Peléä kunnioitettiin kentällä, ettei hänen vammaansa haluttu enää pahentaa. Pelé kehuikin tšekkoslovakialaisten elettä hienoimmaksi, mitä hän koskaan urallaan koki.

Ilman Peléä pelannut Brasilia oli tiukassa paikassa lohkon päätösottelussa Espanjaa vastaan. Espanja tarvitsi voiton mieliäkseen jatkopeleihin. Brasilia venyi vaikean alun jälkeen 2-1-voittoon Pelén tilalle tulleen Amarildon kahdella osumalla. Ottelua pidettiin jalkapallollisesti yhtenä turnauksen parhaista. Espanjan karu kohtalo oli kuitenkin pakata laukut ja suunnata kotiin, kun taas Brasilia jatkoi turnauksen puolivälieriin lohkovoittajana.

Chilen hurmio ja brutaali alkulohko-ottelu

Kotikisoissaan pelannut Chile ei ollut ennakkoon turnauksen vahvimpia joukkueita. Isäntämaan alkulohkossa oli Italia, Länsi-Saksa sekä Sveitsi. Sveitsi kaatui heti avausottelussa komeasti lukemin 3-1. Sen jälkeen Chile kohtasi Italian. Tästä ottelusta ei tunnetta puuttunut, kiitos italialaisten toimittajien lehtijutun. Italian joukkue yritti saada chileläiset antamaan anteeksi heittämällä kukkia ennen ottelua yleisöön. Yleisö palautti kukat alta aikayksikön.

Itse ottelu oli kaikkea muuta kuin jalkapallon juhlaa. Kentällä nähtiin ylilyöntejä toistensa perään. Ensimmäinen puoliaika kesti peräti 52 minuuttia, kun torikokouksia nähtiin siellä sun täällä. Giorgio Ferrini ajettiin ensimmäisenä pelaajana ulos, kun hän potkaisi Honorino Landaa. Ferrini saatettiin pukukopin puolelle usean poliisin saattelemana. Se oli silti vasta alkusoittoa.

Leonel Sánchez pääsi kuin koira veräjästä lyötyään nyrkillä Italian Humberto Maschiota, jolta murtui lyönnin seurauksena nenä. Sánchezin lyönnissä riitti voimaa, olihan miehen isä ollut nyrkkeilijä. Sánchez ehti vielä lyödä Mario Davidia, mutta sai yhä jäädä kentälle. David sen sijaan kosti ja katseli punaista korttia. Myös David sai poliisit seurakseen kävellessään ulos kentältä.

Ottelun tuominnut Ken Aston sanoi jälkikäteen, ettei hän tuominnut jalkapallo-ottelua vaan sovitteli sotajoukkojen liikkumista. Myös tuomari Aston loukkaantui lopulta niin, ettei voinut enää tuomaroida turnauksessa. Chile kuitenkin nappasi voiton toisen puoliajan maaleillaan. Se tiesi Italialle sitä, ettei voittokaan alkulohkon päätösottelusta Sveitsiä vastaan välttämättä riittäisi jatkopaikkaan. Länsi-Saksa voitti Chilen ja Italia sai lähteä kotiin. Chilessä ei Italiaa jääty ikävöimään.

Puolivälierässä Chile sai vastaansa hallitsevan Euroopan mestari Neuvostoliiton. Koko kansa asettui joukkueen taakse. Chile pudotti sensaatiomaisesti suuren ja mahtavan Neuvostoliiton lukemin 2-1. Sánchez osui kerran ja Eladio Rojas viimeisteli voittomaalin. Sinä päivänä punaviini oli vodkaa parempaa ja Chile meni sekaisin välieräpaikasta. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Garrinchan kisat

Puolivälierässä Brasilia kohtasi Englannin, mutta varsinkin sumujen saarilla puhuttiin vain Garrinchan kohtaamisesta. Pelé oli poissa pelistä, mutta Garrincha oli varastanut valokeilat ja nautti täysin rinnoin tähtiloistostaan. Parhaimmillaan Garrincha oli pitelemätön kentällä ja Brasiliassa häntä pidetäänkin Pelén ohella yhtenä maan parhaista pelaajista, mikä tarkoittaa myös suoraan yhtenä maailman parhaista.

Garrincha oli Englannille liikaa. Mies teki ottelun avausmaalin. Vaikka Englanti nousi tasoihin ja näytti horjuttavan Brasiliaa, Garrincha otti joukkueensa reppuselkään ja vei sen lopulta välieriin syöttämällä 2-1-osuman ja tekemällä itse 3-1-maalin. Brasilia oli välierissä, jossa vastaan tuli huimaa turnausta pelannut Chile. Turnauksen valovoimaisimmalle tähdelle, Garrinchalle, oli kuitenkin aivan se ja sama, kuka vastaan tulee, hän tiesi pystyvänsä voittamaan kenet tahansa.

Chile oli täysin hurmiossa, kun välieräottelu Brasiliaa vastaan koitti. Kaupat laitettiin kiinni välierän ajaksi ja hetken aikaa Chilessä oli vain jalkapallo. Ottelu pelattiin Santiagossa, jossa aamulla katkaistiin sähköt, jotta virtaa riitti ottelun ajaksi televisioille ja radioille.

Loistavat pelaajat tekevät usein eron, kun ratkotaan MM-mitaleita. Niin tapahtui myös Santiagon kansallisstadionilla vuonna 1962. Garrincha oli yksinkertaisesti liikaa Chilelle, joka loi tukun hyviä maalintekopaikkoja, mutta tehottomuus vaivasi. Garrinchaa tehottomuus ei vaivannut, vaan mies iski puoleen tuntiin jo kaksi maalia. Chile tuli vielä peliin mukaan, mutta viimeistään Vaván kaksi maalia ratkaisi ottelun lopullisesti toisella puoliajalla.

Ottelu kuumeni viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Ja lopulta tapahtui jotain, joka pelästytti Brasiliassa asti. Garrincha ajettiin ulos, kun hän potkaisi linjatuomarin silmien edessä Rojasia. Brasilian suurin tähti saattoi olla sivussa finaalista.

Chile nappasi pronssiset mitalit kuin kiitoksena hienosti tukeneelle kotiyleisölle. Pronssipelissä kaatui Jugoslavia 1-0.

Yllättävä lentolippu

Brasilian liitossa mietittiin, miten ihmeessä Garrincha saataisiin pelaamaan finaalissa. Suora ulosajo ei antanut juurikaan valittamisen aihetta, mutta valitus tehtiin silti. Pelé oli jo varmasti sivussa finaalista loukkaantumisen takia, eikä edes Brasilia olisi kestänyt kahden tähtipelaajansa poissaoloa finaalista.

Kurinpitovaliokunnan kokouksen aika koitti. Garrinchan pelikiellon piti olla lähes varma. Todistamaan kutsuttu linjatuomari Esteban Marino oli nähnyt lähietäisyydeltä Garrinchan potkaisun. Marinoa ei kuitenkaan koskaan nähty kokouksessa. Brasilia oli käyttänyt kaiken valtansa ja manipulaatiotaitonsa. Marino olikin jo lentokoneessa Eurooppaan. Ilman todistajaa ei voitu myöskään lyödä pelikieltoa. Kisojen suurin tähti pelastui täpärästi.

Brasilia voitti finaalissa Tšekkoslovakian maalein 3-1. Garrinchan osumia ei tarvittu, sillä finaaliottelu muistetaan Tšekkoslovakian maalivahti Viliam Schrojfin huonosta päivästä. Schrojfista tuli hetkessä sankarista antisankari.

Vuoden 1962 MM-kisat olivat Garrinchan näytöstä. Miehen lempinimi tuli siitä, että hänen talonsa oli täynnä lintuja ja miehen liikkuminen kentällä muistutti paratiisilinnun leijailua. Garrinchan arvostus Brasilian ulkopuolella ei ole koskaan yltänyt Pelén tasolle, mutta Brasiliassa moni on sitä mieltä, että ”Pikkulintu” oli jopa parempi kuin Pelé. Niin tai näin Garrincha muodosti Pelén kanssa dominoivan duon. Parivaljakko pelasi maajoukkueessa yhdessä 49 ottelua, joista Brasilia ei hävinnyt yhtäkään.

Garrincha oli kentän ulkopuolella malliesimerkki brasilialaisesta taiturista, jota kiinnostivat jalkapallon lisäksi yöelämän virikkeet. Viina virtasi ja naisia riitti jokaiselle sormelle. Lapsia syntyi siihen tahtiin, ettei niiden lopullista määrää tainnut mies itsekään tietää. Vuonna 1984 alkoholi vei yhden jalkapallon suurimmista sankareista lopulliseen lepoon. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Loppujärjestys vuonna 1962

  1. Brasilia
  2. Tšekkoslovakia
  3. Chile
  4. Jugoslavia

Puolivälierissä pudonneet: Neuvostoliitto, Englanti, Unkari, Länsi-Saksa.

Alkulohkoon jääneet: Argentiina, Bulgaria, Meksiko, Espanja, Italia, Sveitsi, Uruguay, Kolumbia.

Maalipörssi TOP 10

1. Garrincha (Brasilia), 4 maalia
1. Vavá (Brasilia), 4 maalia
1. Leonel Sánchez (Chile), 4 maalia
1. Flórián Albert (Unkari), 4 maalia
1. Valentine Ivanov (Neuvostoliitto), 4 maalia
1. Dražan Jerković (Jugoslavia), 4 maalia
2. Amarildo (Brasilia), 3 maalia
2. Adolf Scherer (Tšekkoslovakia), 3 maalia
2. Lajos Tichy (Unkari), 3 maalia
2. Milan Galić (Jugoslavia), 3 maalia

Lähteet: FIFA, Wikipedia, Kuin Taivasta Koskettaisi -kirja (Toinen painos 2014, Jari Ekberg)

LUE MYÖS Pala MM-historiaa – 1994: Kun kuolemanlohkosta tuli dramaattisesti nimensä veroinen

LUE MYÖS: Pala MM-historiaa – 1950: Kun 200 000 katsojaa hiljeni – Maracanazo ei unohdu koskaan

LUE MYÖS: Pala MM-historiaa – 2006: Muistatko kun Zidane Materazzia rintaan puski ja skandaali-Italiasta mestari leivottiin?

MM-kisat 2018 -sivumme on nyt avattu! Sieltä löydät tuoreimmat MM-uutiset, otteluohjelman, tulokset, tilastot, lohkot ja pelaajalistat.