Portugalin kolmosdivisioonassa Campeanato de Portugal -sarjassa Aguias Moradalia edustava Martin Kuittinen 20, on ottanut viimeisen vuoden aikana suuria edistysaskelia urallaan.

Suomalaislupaus pääsi päättyneellä kaudella pelaamaan hyvin suuressa roolissa. Peliaikaa kertyi joukkueen nuorimpana pelaajana 22 pelin verran ja tehojakin syntyi mukavasti kolmen maalin ja kolmen maalisyötön verran.

Lisäksi laitalinkki osoitti monipuolisuuttaan luutimalla myös pelejä laitapuolustajan tontilla.

– Olen henkilökohtaisesti tyytyväinen omiin esityksiini. Vastuuta on tullut hyvin ja olen kehittynyt pelaajana. Olen saanut peliesitysten perusteella huomiota myös Portugalissa, joka on aina kiva juttu, Kuittinen summaa Suomifutis-sivuston haastattelussa.

Moradal ei suinkaan ollut Kuittisen ensimmäinen seura Portugalissa. Nuorukainen vietti ensin puoli vuotta saman sarjan Sintrensessä.

Kuittinen päätyi seuraan espanjalaisseura Real Valladolidin akatemiasta, jonka riveihin hän liittyi vain 16 vuotiaana.

Portugalin kolmonen kahdessa seurassa on ollut oiva ponnahduslauta kehittyä. Sarja on toiminut kehitysalustana myös paikallisille suurlupauksille. Muun muassa Barcelonassa nykyisin pelaava Nelson Semedo on lähtenyt maailmalle Sintrensestä.

– Siellä on kova taso. Siellä on paljon tosi lahjakkaita pelaajia. Portugalilaisia, mutta myös ulkomailta. Siellä on junioritason maajoukkuepelaajia. Se on sellainen taso, että hyvät pelaajat noteerataan, Kuittinen avaa.

Puoli opettavaista vuotta valioliigamestarin suojissa

Sintrensestä poikkeuksellisen paikan teki valmentaja. Seuraa luotsaamaan saapui nimittäin samaan aikaan Kuittisen kanssa Portugalin entinen maajoukkuemies Luis Boa Morte.

Boa Morte edusti laitalinkkinä urallaan Englannissa West Hamia, Southamptonia, Fulhamia ja Arsenalia. Portugalilainen voitti Tykkimiehissä myös Valioliigan.

Vuoden 2006 MM-kisat kokenut Boa Morte työskenteli ennen Sintrenseä entisen seuransa Arsenalin kykyjenetsijänä.

Kuittinen sai siis imeä oppia pelaajalta, joka on nähnyt jalkapallomaailman huipun ja vieläpä suomalaisen omalla pelipaikalla.

– Se on totta kai hienoa nähdä, että sen kaliiberin kaveri pystyy noteeraamaan minun taidot ja pystyy näkemään potentiaalin siinä tekemisessä. Totta kai tuollaiset asiat lisää sitä motivaatiota pelaajana. Tuollaisen kaverin kanssa työskentely on kaikin tavoin opettavainen kokemus, josta saa tosi paljon irti, Kuittinen kertoo.

Boa Morte nojasi valmentajana yksityiskohtiin. Jos joku pienikin asia oli pelaajan pelissä vikana, se korjattiin välittömästi.

Se on Kuittisen mielestä vain hyvä asia.

Pitkän valioliigauran pelannut Luis Boa Morte luotsasi Kuittista Sintrensessä. Kuva: Getty Images

– Hän selittää pelaajille aika tarkasti, mitä hän haluaa heiltä. Miten ne pelaavat ja miten se asia kuuluu tehdä hänen mielestään.

– Hän arvostaa myös kovaa duunia. Jos hän kokee, että jollakin pelaajalla on potentiaalia, hän on kiinnostunut lähtemään kehittämään sellaista pelaajaa.

Puolen vuoden aikana Boa Mortesta tuli Kuittiselle läheinen oppi-isä. Kaksikko pitää edelleen yhteyttä.

Kuittisen siirtyessä viime kesänä myös Portugalin kolmosta pelaavaan Aguias do Moradaliin Boa Morte kirjoitti rohkaisevan arvion hänen pelistään.

Boa Morte palasi Kuittisen lähdettyä Arsenalin leiviin pelaajatarkkailijan rooliin.

– Hän nosti sen esiin, että olen vaarallinen hänen mielestään kentällä. Hänen mukaan minulla on myös sellaisia ominaisuuksia, että jos niitä lähtee kehittämään, niistä voi olla tosi paljon käyttöä monellekin seuralle. Hän nosti myös esille minun taidon käyttää nopeuttani eduksi. Jos hänen mielestään pystyn tekemään sen, onhan se hieno kuulla, suomalaisnuorukainen tuumii.

Kuittisen sopimus on seuraavaksi Moradalin kanssa katkolla. Seuraavasta askeleesta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa, mutta halua edetä eteenpäin löytyy.

– Uran edistymisen kannalta lähden varmasti miettimään sitä, että otan askeleen eteenpäin tai oikeaan suuntaan nimenomaan. On ollut kysyntää. Kaikki on auki vielä, taituri vihjaa loppuun.