Jalkapallon MM-kisat alkavat torstaina, mutta tänään keskiviikkona Moskovassa tähyillään jo kahdeksan vuoden päähän. FIFA:n kongressi nimittäin äänestää vuoden 2026 MM-kisojen isännästä.

Äänestyksessä ovat vastakkain Marokon hakemus sekä Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon yhteinen ”United-hakemus”. MM-haun asetelmista voi lukea lisää täältä.

Suomen Palloliiton hallitus on linjannut, että Suomi ilmoittaa omasta äänestämisestään ennakkoon. Tiistaina Palloliitto tiedottikin kotisivuillaan, että se aikoo äänestää Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon isännyyden puolesta.

– Molemmat vaihtoehdot ovat varteenotettavia ja hyvin valmisteltuja. Meillä on kuitenkin vahvat perustelut omalle kannallemme, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

Lahti perustelee äänestyspäätöstä vuorotteluperiaatteella, sillä Pohjois-Amerikassa MM-kisat järjestettiin viimeksi vuonna 1994, kun Afrikassa pelattiin viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Lisäksi Kanadaan, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin ei tarvitse rakentaa uusia stadioneita, ja infrastruktuuri on muutenkin kunnossa.

– Tämä vähentää kisaisännyyteen kohdistuvia riskejä ja varmistaa sen, ettei uusia stadioneita rakenneta turhaan.

– Lisäksi United-hakemuksessa korostetaan voimakkaasti ekologisuuden ja ihmisoikeuksien puolustamisen näkökulmaa tekojen kautta, mikä on meille tärkeä asia, Lahti jatkaa.