Mestarien liigan pudotuspeleissä on nähty parin viime vuoden aikana hämmästyttäviä comebackeja muun muassa Barcelonan ja AS Roman toimesta. Osataan sitä silti Eurooppa-liigankin puolella, sillä Pietarin Zenit järjesti torstaina kolmannella karsintakierroksella comebackin, jollaista ei oltu nähty kilpailussa 33 vuoteen. Tuolloin UEFA Cupissa Real Madrid nousi neljän maalin takaa Borussia Mönchengladbachin rinnalla ja vierasmaaleilla jatkoon.

Zenit oli hävinnyt otteluparin avausosan Dinamo Minskille murskaavasti 0-4. Lähtöasetelma oli siis jokseenkin toivoton, ja kaiken kukkuraksi Zenit joutui pelaamaan tyhjällä stadionilla ilman kotiyleisöään.

Zenitin kiri alkoi jokseenkin verkkaisesti, sillä kotipelinsä avausjaksolla se sai aikaiseksi vain yhden maalin. Toisen puoliajan puolivälin lähestyessä Christian Noboa toi isännät jo kahden maalin päähän, mutta 72. minuutilla haaveet tuntuivat kaatuvan lopullisesti, kun avausmaalin tehnyt Leandro Paredes lensi toisella varoituksella suihkuun.

Vaan mitä vielä. Vain kuuden minuutin sisällä Paredesin ulosajosta Venäjän MM-sankari Artem Dzyuba iski kaksi maalia, tasoitti yhteistilanteeksi 4-4 ja vei otteluparin jatko-otteluun.

Pian koitti kuitenkin Zenitin seuraava takaisku. Jatkoajan yhdeksännellä minuutilla Seidu Yahaya vei Minskin jälleen johtoon, ja vierasmaalisäännön takia vajaamiehinen Zenit tarvitsi jälleen kerran kaksi maalia.

Tästäkin esteestä se kuitenkin selvisi. Ensin Sebastian Driussi tasoitti tilanteeksi 5-5 ja sitten iski jälleen Dzuyba, joka viimeisteli hattutemppunsa rankkarista. Varmemmaksi vakuudeksi Robert Mak teki vielä kaksi osumaa Zenitille, joka voitti ottelun lopulta murskaavasti 8-1, ja eteni jatkoon yhteismaalein 8-5. Ottelupari jää epäilemättä historiaan yhtenä viime vuosien dramaattisimmista.

32Red

@32Red
Incredible comeback from Zenit St Petersburg in the Europa League last night!!

4-0 down after the 1st leg against Dinamo Minsk, they fought back to take the game into extra time despite having a man sent off.

Then scored 4 goals in extra time to win 8-1 on the night!

@jafarvcf.bsky.social

@jafar_vcf
Can we all just appreciate what Zenit have done tonight. 4-0 down in the first leg, won 8-5 on aggregate. 4-0 in full time after getting a red card when they where 2-0 up.
36 shots and 18 shots on target.
Madness

John Bradley

@jbradleymedia
I get it. A lot of people are saying the Zenit result was bent. To be 4 down..to come back despite having their key playmaker sent off in the second half. To let the opposition score in extra time but still manage to score 4..you’re telling me that was all pre scripted are you ?

Eurooppa-liigan playoff-kierroksella Zenit saa vastaansa norjalaisen Molden.

Illan muissa otteluissa dramatiikkaa riitti muun muassa Itävallassa, jossa suursuosikki Besiktas oli lähellä pudota LASK Linzille. Besiktas teki kuitenkin 90. minuutilla 1-2 -kavennusmaalin, ja eteni vierasmaalisäännöt turvin jatkoon (otteluparin yhteismaalit 2-2).

Besiktasin maalin viimeisteli 72. minuutilla kentälle tullut entinen Espanjan maajoukkuehyökkääjä Álvaro Negredo, jonka tuuletukset eivät kuitenkaan saaneet kiitosta osakseen. Negredo tuuletti osumaansa riisumalla paitansa, sai toisen varoituksen myötä ulosajon ja on pelikiellossa playoff-kierroksella Partizan Belgradia vastaan. Tosin siirtohuhut vievät Negredoa muutenkin AS Monacoon.

B/R Football

@brfootball
89’: Alvaro Negredo scores a last-gasp away goal to send Besiktas through to the next round of the #UEL

90’: Alvaro Negredo is given a second yellow card for taking off his shirt in the celebrations

😳

Valioliigaa Eurooppa-liigan karsinnoissa edustava Burnley joutui omassa otteluparissaan turkkilaista Basaksehiria vastaan todella ahtaalle. 180 minuutissa joukkueet eivät tehneet maaliakaan, mutta lopulta Jack Corkin jatkoaikamaali ratkaisi Burnleylle jatkopaikan.

Suuryllätystä lähellä oli luxemburgilainen Niedercorn, joka oli kiinni jatkopaikassa aivan viime hetkille asti, mutta venäläisen Ufan lisäaikamaali teki Niedercornin haaveet tyhjiksi. Parempi onni kävi toisella luxemburgilaisella Dudelangella, joka pudotti puolalaisen Legia Varsovan jatkosta yhteismaalein 4-3. Kasper Hämäläinen pelasi Legian paidassa reilut 20 minuuttia.

Jossain määrin yllättävänä voi pitää myös hollantilaisen Feyenoordin putoamista slovakialaiselle Trencinille yhteismaalein 1-5. Trencin voitti jo avausosan kotonaan 4-0, joten Feyenoord oli kotipelissään melko mahdottoman tehtävän edessä. Samanlaisen tehtävän, jonka Zenit tosin käänsi tyylikkäästä edukseen.