FIFA:n The Best -gaalan suurin paukku oli Liverpoolin Mohamed Salah’n Puskás-palkinnon voittaminen. Egyptin supertähti pokasi vuoden komeimman maalin pystin aiempiin vuosiin nähden tavanomaisella osumalla viime kauden Merseysiden Derbystä Evertonia vastaan.

Aiemmat Puskás-maalit ovat tarjonneet ikimuistoisia elämyksiä: Karmeita kaukolaukauksia, virtuoosimaisia soolosuorituksia ja akrobaattisia saksipotkuja.

Salah’n maali oli lopulta huippupelaajalle varsin normaalin oloinen sijoitus boksista maaliin parin harhautuksen jälkeen. Puskás-tason eeppisyyttä siinä ei ollut.

FIFA:n Puskás-äänestyksessä merkittävänä ongelmana on se, että sen saivat äänestää kannattajat. Verkkoäänestyksessä fani saattaa valita ihastuksesta sen oman suosikkipelaajansa suorituksen, eikä sitä aidosti kauneinta maalia.

Salah’n kohdalla tämä korostuu moninkertaisesti. Egyptin jalkapallon kruununjalokivellä riittää viime kauden jäljiltä tukijoita ympäri maailmaa, erityisesti Afrikassa ja Aasiassa, sillä heillä tämän tason pelaajia tulee ehkä vain yksi tai kaksi sukupolvessa.

Salah on tällä hetkellä maanosan ainoa suoranainen ykköskorin hyökkäyspään supertähti. Säkenöivästi 44 maalia viime kaudella Liverpoolissa paukuttanut hyökkääjä otettiin välittömästi omakseen ja miehen sympaattinen hymyilevä olemus lunasti fanien sydämet.

Salah’n suoritukset yhdistivät ihmisiä maissa, joissa muut asiat eivät ole välttämättä yhtä vakaalla tolalla kuin suurimmassa osassa Eurooppaa.

Liverpool-pelaajan fanikunta on niin laaja ja uskollinen, ettei muilla yksinkertaisesti ollut kansanäänestyksessä sanomista.

Cristiano Ronaldo ja Gareth Bale tekivät molemmat Mestarien liigassa Real Madridin paidassa suorastaan täydelliset saksipotkut, joista kumpikin olisi voinut hyvin olla Puskásin arvoinen.

Tänä vuonna Ronaldon ja Balen suorituksia ei kuitenkaan olisi palkittu, vaikka maali olisi ollut vuosisadan komein.

Salah’n kannattajajoukot oli maanosien laajuinen massa, jota vastaan oli mahdotonta kilpailla. Eihän Euroopan sarjojen viime kauden suurin sensaatio voinut poistua tyhjin käsin gaalasta.

Tänä vuonna Puskásilla palkittiin fanipisteillä persoona. Ei vuoden maalin miestä.

Faneja varten näitä gaaloja kuitenkin tehdään. Pelaajien paremmuus mitataan muissa karkeloissa.