Näkökulma: Isompaa uutista ei enää kannata odottaa – Veikkausliigan tärkein jatkopahvi tehtiin jo

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan sarjakautta on jäljellä enää yksi ottelukierros ja kaksi karsintapeliä päälle. ”Silly Season” onkin jo hyvää vauhtia käynnistymässä. Jatkosopimusuutisia putkahtelee sieltä täältä, huhumylly alkaa pikkuhiljaa ottaa kierroksia ja onpa muutamasta uudesta pelaajahankinnastakin jo tiedotettu.

Jatkosopimuksia oman joukkueen profiilipelaajille ja tulevaisuuden nimille odotellaan varmasti monella veikkausliigapaikkakunnalla. Iloisia uutisia on paljon vielä luvassa, mutta koko offseasonin kaikkein tärkein jatkosopimusuutinen tuli jo eilen keskiviikkona. Timo Furuholmin jatko Interissä on hieno juttu sekin, mutta tämä kunnia kuuluu kuitenkin RoPS:lle ja Taye Taiwolle (lue uutinen).

Jo hopeamitalinsa varmistanut RoPS pelasi kerrassaan hienon sarjakauden, mutta Taiwon yksivuotinen jatkopahvi on seuran uskottavuuden kannalta erinomainen asia. Kokeneen nigerialaisen isällisestä esimerkistä on varmasti paljon iloa myös ensi kauden europeleissä.

Taiwo on antamiensa haastattelujen, sekä joukkueen sisältä kantautuvien viestien perusteella ensiluokkainen joukkuepelaaja ja äärimmäisen sympaattinen hahmo. Vaikka hän on pelannut maailman huippuliigoissa, on tähtistatuksella Suomeen ja HJK:hon vuonna 2015 siirtynyt puolustaja viihtynyt maassamme silmin nähden erinomaisesti. Eihän Taiwo muuten olisi napapiirille keväällä siirtynytkään.

Hyväntuulisen Taiwon jutusteluja keskellä Lapin keväthankien oli mukavaa seurata, ja mies tekee työtään tunnollisesti, aidon ammattilaisen tavoin. Oletettavasti hänellä on pukukopissa myös valtavasti uskottavuutta. Siitäkin voi olla apua joukkueelle viestin välittämisessä, kun esimiehenä on koko sarjan nuorin valmentaja, 35-vuotias Toni Koskela.

Mikään pelkkä pukukoppipelaaja Taiwo ei kuitenkaan edelleenkään ole. Hän on pitänyt RoPS:n puolustuslinjan hyvin koossa koko kauden, ja tuloksena hyvin tehdystä työstä on koko sarjan toiseksi alhaisin päästettyjen maalien määrä. Epäsuorana tuloksena voi toki havaita myös todella monen nuoren RoPS-pelaajan nopean kehittymisen kauden aikana.

Taiwo on pysynyt hyvin kunnossa ja luottamuksesta kertoo se, että vain kaksi kenttäpelaajaa on pelannut sarjassa häntä enemmän peliminuutteja. Edellä ovat luonnollisesti jälleen kaikki kauden minuutit kellottanut FC Lahden kapteeni Mikko Hauhia, sekä KuPS:ia kipparoiva Petteri Pennanen. Hauhia onkin ihan oma lukunsa, sillä teräsmiehellä on kokonaan pelattuja veikkausliigaotteluita jonossa jo uskomattomat 173.

Taiwo on kuitenkin pelannut kauden 32:sta ottelusta 31, ja kaikki nämä hän on pelannut aloituspotkusta loppuvihellykseen. Se, jos mikä, kertoo miehen asemasta joukkueessa.

Taiwon erinomainen potkutekniikka on johtanut tälläkin kaudella yhteen maaliin ja viiteen maalisyöttöön. Syöttötilastossa lukema riittää jaetulle yhdeksännelle sijalle, eikä edelle mahdu puolustajista kuin kuusi maalia alustanut HJK:n Juha Pirinen. Taiwolla on paljon käyttöä erikoistilanteissa ja puolustehtävänsä hän osaa hoitaa turhia rikkomatta. Rikkeitä on miehelle tilastoitu vain 17.

Valtavan suuri pelillinen panos, loistava esimerkki nuoremmille ja tuikitärkeää pukukoppipelaamista. Kaikkea tätä Taiwo voi RoPS:lle tarjota, ja epäilemättä julkaistu jatkopahvi on omiaan vauhdittamaan myös kausikorttimyyntiä. Mikä parasta, Taiwon allekirjoitus puhuu selvää kieltä siitä, kuinka hyvä seurassa on olla ja kuinka mallikkaasti asioita Rovaniemellä juuri nyt hoidetaan.

Ei silti pidä unohtaa sitäkään, että Taiwon sitoutuminen on hyvä signaali koko Veikkausliigalle. MM-kisoissakin pelannut Taiwo on epäilemättä yksi sarjan tunnetuimmista pelaajista. Se, että Marseillessa, AC Milanissa ja QPR:ssä pelannut ammattilainen päättää jatkaa työtään Veikkausliigassa, vaikka saisi rahakkaita tarjouksia luultavasti muualtakin, on hyvä myyntivaltti veikkausliigaseuroille.

Tietysti tärkeitä jatkoneuvotteluja käydään muissakin seuroissa, mutta on vaikeaa keksiä koko sarjasta omalle joukkueelleen tärkeämpää pelaajaa kuin Taye Taiwo on RoPS:lle. Tietysti HJK:ssa rukoillaan 20 maalin haamurajan rikkoneen Klaussin jäämistä, mutta jos brassi vaihtaakin maisemaa, on HJK:n resursseilla silti hyvät mahdollisuudet löytää tilalle uusi laadukas kärkimies. Löytyihän Alfredo Morelosin jälkeenkin Klauss. Tayetaiwoja puolestaan ei todellakaan kasva puissa.

RoPS ei siis tehnyt Taiwon uudelleenkiinnittämisellä palvelusta vain itselleen, vaan mahdollisesti myös sarjan muille seuroille ja koko suomalaiselle sarjapalloilulle. Taiwo puolestaan todisti tällä kaudella sen, minkä parhaiten osaa. Hän ei tullut todellakaan 33-vuotiaanakaan Veikkausliigaan jäähdyttelemään, vaan on edelleen pelimies parhaasta päästä.

Heikki Kuparinen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.