Pikkuhuuhkajien tuloskäyrä laskussa – Juha Malinen vastasi tiukkoihin kysymyksiin

© Kuva: Juha Tamminen

Kuten usein painotetaan, nuorisomaajoukkueiden ensisijainen tehtävä on kasvattaa pelaajia A-maajoukkueen tarpeisiin. Tästä muistutti myös Pikkuhuuhkajien Juha Malinen, kun alle 21-vuotiaiden maajoukkue koki Liettuaa vastaan EM-karsinnoissa neljännen peräkkäisen tappionsa.

– Maanantain A-maajoukkueessa oli edellisestä U21-maajoukkueesta viisi pelaajaa ja Rasmus Karjalainen kuudentena. Tie on hyvin selkeä, mutta ratkaisut ja päivittäinen työ mitä tehdään ja missä tehdään on ratkaisevaa, Malinen totesi Huu-TV:n haastattelussa.

60-vuotias Malinen tunnetaan sanavalmiina kaverina, joka nauttii myös pelaajien keskuudessa suosiota. Pitkän päivätyön valmentajana tehnyt Malinen sai viimeisten neljän veikkausliigakauden aikana RoPS:n upeaan lentoon, mutta Pikkuhuuhkajissa tulokset eivät ole vielä vastanneet Malisen osakseen saamaa arvostusta.

Lupaavia esityksiä, mutta niukasti pisteitä

Malinen hälytettiin maaliskuussa pikavauhtia myös alle 19-vuotiaiden maajoukkueen peräsimeen, kun Kimmo Lipponen erotettiin pitkään jatkuneen tappioputken takia. Minihuuhkajien tulokset kääntyivätkin harjoituspeleissä heti nousuun.

Heinäkuun EM-kotikisoissa Suomi esiintyi kypsästi ja viihdyttävästi, mutta tuloksena oli kuitenkin kolme tappiota, joista kaksi niukasti maalin erolla ja yksi maalein 0-3 tulevalle mestarille Portugalille. Pelejä nähneet voivat varmasti allekirjoittaa väitteen, että Suomi olisi ”ansainnut” peleistä parempia tuloksia.

U21-pestin alkajaisiksi Malinen sai juhlia joukkueineen vierasvoittoja Liettuasta ja Färsaarista, mutta sitten seurasi neljän ottelun tappioputki. Pistekeskiarvo 1 piste/peli on jopa merkittävästi huonompi kuin parjatun edeltäjän Tommi Kautosen saldo Pikkuhuuhkajista vuosina 2014-2017. Kautonen saalisti noina neljänä vuonna karsintaotteluista keskimäärin 1,39 pistettä/peli. Näissä karsinnoissa Kautosen saldo oli neljästä pelistä viisi pinnaa.

Malinen ei kuitenkaan ole huolissaan, sillä etenkin syyskuun Puola- ja Tanska-otteluissa hän näki paljon hyvää.

– Tanskaa ja Puolaa vastaan peliesityksemme oli sellainen, että siitä on taatusti koko joukkue ylpeä. Tanskalaisten mielestä heillä on kasassa lähestulkoon kaikkien aikojen U21-joukkueensa, Malinen sanoo SuomiFutikselle Suomen 0-2 -tappioon päättyneestä pelistä.

– Pelitapamme on sellainen, että pyrimme eliminoimaan vastustajan pelaamista. Silti me olimme otteluissa erittäin vaarallisia. Tietysti lähdemme joka kerta otteluita voittamaan, joiten sikäli tuloksiin ei voi olla tyytyväinen.

– Georgia- ja Liettua-ottelut olivat sikäli hankalia, että molemmat olivat siirtyneet vahvaan prässipeliin ja aktiiviseen pelitapaan, ja sen kanssa meillä oli hyvästä valmistautumisesta huolimatta vaikeuksia.

– Voi olla, että ajattelimme alitajuisesti näitä otteluita liikaa pallonhallinnan kautta. Nämä pelit olivat kuitenkin myös uusien pelaajien sisäänajoa, sillä seuraavissa karsinnoissa voi olla ikänsä puolesta mukana noin puolet tämän joukkueen pelaajista.

Viimeistään Pikkuhuuhkajissa opeteltava myös voittamaan

Malinen vakuuttaa Suomen olevan hyvällä tiellä, ja korostaa Palloliitossa meneillään olevaa kokonaisprosessia.

– Saimme näistäkin otteluista hyvää oppia meidän pelitapaamme ajatellen. Tietysti kisapaikka on tavoitteena seuraavissakin karsinnoissa, mutta meidän täytyy säilyttää tietty nöyryys ja pienen maan pelitapa.

– Toiminta ja työympäristö on tällä hetkellä sellaista, että pelaajien on mukava tulla joukkueeseen. Myös yhteistyö A-maajoukkueen ja Markku Kanervan kanssa on hyvää luokkaa.

– Ylipäätään Palloliiton maaperä on tällä hetkellä hyvä ja keskusteluilmapiiri muiden valmentajien kanssa toimiva.

Malinen myöntää, että välillä nuorisomaajoukkueissa joudutaan tekemään töitä tulosten kustannuksella, sillä tärkeämpää on opettaa valittua pelitapaa pelaajille. Viimeistään alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa pitää kuitenkin ”opetella voittamaan”.

– Sekä näissä otteluissa että kesällä alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa teimme taktisesti paljon oikeita asioita. Kun sama meno jatkuu, saadaan tuloksia myös nuoremmissa ikäluokissa. Pitää kuitenkin muistaa, että jalkapalloa kehitetään samaan aikaan myös muissa maissa, eikä vain Suomessa.

– Siitä olen joka tapauksessa hyvin iloinen, että yhteinen linja suomalaisessa jalkapalloilussa on löytymässä.

Karsintalohko selviää joulukuussa

Pikkuhuuhkajien seuraava karsintaprojekti alkaa tammikuussa leirityksellä, joka järjestetään todennäköisesti Eerikkilässä. Karsintalohko vuoden 2021 EM-turnaukseen selviää joulukuussa pidettävässä arvonnassa, jossa Suomi on näillä näkymin neloskorissa.

Suomi on selviytynyt alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin vain kerran aiemmin, vuonna 2009. Tulevat karsinnat alkavat aikaisintaan maaliskuussa, mutta Malinen toivoo, että Suomen urakka käynnistyisi myöhemmin, jotta valmistautumiseen saataisiin enemmän aikaa.

Tulevan Pikkuhuuhkajien karsintaryhmän nimekkäimmät pelaajat löytyvät pitkälti hyökkäyspäästä, sillä ikänsä puolesta mukaan mahtuvat edelleen muun muassa Lassi LappalainenBenjamin KällmanMikael SoisaloMarcus ForssEetu Vertainen ja Saku Ylätupa. Vielä jokin aika sitten puhuttiin siitä, että suomalainen pelaajatuotanto tuottaa kyllä puolustajia, mutta hyökkäävistä pelaajista on pulaa. Tilanteen kääntyminen lähes päälaelleen on Malisen mielestä sekin hyvä signaali.

– Se, että meillä on näin hyviä hyökkääjiä, kertoo siitä, että seuroissa tehdään tällä hetkellä hyvää työtä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.