Näkökulma: Paulus Arajuuren kommentti kertoo kaiken Markku Kanervan suuruudesta – kehitys ei saa silti pysähtyä

– Tämä on ihan uskomaton joukkue. Meillä on paljon nuoria äijiä, joilla on kivikova pää ja hirveä itseluottamus, ja positiivisuus on se sana. Ihan sama kuinka rankkoja aikoja olemme kokeneet, niin olemme pysyneet positiivisina, ja olemme uskoneet tähän juttuun.

LUE koko Arajuuren antama haastattelu tästä linkistä.

Paulus Arajuuri kiteytti upeasti Suomen vahvuuden Kreikalle koetun 0-1-tappion jälkeen Huuhkaja tv:n haastattelussa. Tulos varmisti Suomen lohkovoiton, mutta Arajuuren kommenteissa oli sitäkin suurempi viesti nyky-Huuhkajista.

Päävalmentaja Markku ”Perus-Markku” Kanerva on luonut Suomen A-maajoukkueeseen positiivisuuden ilmapiirin. Joukkueesta suorastaan huokuu tällä hetkellä itseluottamus ja se, että joukkueessa on hyvä olla, aivan jokaisella pelaajalla.

Arajuuren kuvailu maajoukkueen nuorista pelaajista osui ja upposi.

Kreikkaa vastaan joukkueessa oli useita nuoria pelaajia, jotka ovat nousseet viime aikoina maajoukkueen mukaan. Esimerkiksi Jasse Tuominen, Pyry Soiri ja Glen Kamara ovat tulleet jäädäkseen A-maajoukkueeseen. Vaihdosta sisään tullut Fredrik Jensen on myös nuori pelaaja, jolta voidaan odottaa paljon tulevina vuosina. Nämä kaikki edellämainitut pelaajat ovat päässeet joukkueeseen hyvin sisään ja he selvästi nauttivat A-maajoukkueessa olemisesta.

Arajuuren kuvailu maajoukkueen nuorista pelaajista osui ja upposi. Heillä on todellakin itseluottamusta ja kivikova pää. Mutta sen valjastaminen kentällä nähdyiksi tuloksiksi on nimenomaan Kanervan ja esimerkiksi kapteenistoon kuuluvan Arajuuren ansiota. Nuoret pelaajat uskaltavat tehdä maajoukkueessa niitä asioita, joissa he ovat hyviä. Epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, kun tietää, että joukkue tukee myös vaikeilla hetkillä.

Nuori sukupolvi yhdistettynä kokeneempaan kaartiin on noussut kukoistukseen Kanervan alaisuudessa. Yksi iso syy menestykseen löytyy Kanervan tavasta käsitellä pelaajia. Vanhat metodit on heitetty romukoppaan. Kanerva käsittelee pelaajia yksilöinä ja aidosti uskoo heihin. Se on näkynyt kentällä. Lisäksi Kanerva tuntee suurimman osan kokeneesta kaartista jo pitkältä ajalta juniorimaajoukkueista lähtien.

LUE MYÖS: Näkökulma: ”V*ttu me ollaan hyviä” – Huuhkajien ”Riveluution” siemenet kylvettiin jo kauan sitten

Hyvä esimerkki on elämänsä jalkapalloa pelaava Teemu Pukki. 28-vuotias Norwichin hyökkääjä on löytänyt itseluottamuksen seurajoukkueessa, mutta nyt Pukki nauttii pelaamisesta myös maajoukkueessa.

Jokainen peli on mahdollisuus tälle Huuhkaja-joukkueelle eikä pahinta enää pelätä. Itseluottamusta omaavista yksilöistä on tullut huippuunsa viritetty kollektiivinen ryhmä Kanervan alaisuudessa. Ja kaikki tämä on tapahtunut vain kahdessa vuodessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Teemu Pukki pelaa elämänsä jalkapalloa. Kuva: Juha Tamminen.

Jatkosopimus jo ansaittu?

Kanervan nykyinen sopimus kattaa EM-karsinnat ja vuoden 2020 jatkopelit Nations Leaguessa. Tässä vaiheessa vaikuttaa vahvasti siltä, että Kanerva on ansainnut jo jatkosopimuksen. Nykyiseen sopimukseen kuuluu myös optio mahdollisista kesän 2020 EM-kisoista, mikäli Suomi sinne asti etenisi.

Kanerva on pedagogisella otteellaan nostanut Huuhkajat sylkykupin asemasta koko kansan ylpeyden aiheeksi. Jatkosopimus olisi näillä näytöillä ehdottomasti ansaittua, mutta laakereille ei sovi jäädä lepäämään. Suomen pelaamisessa on vielä paljon kehityskohteita, joita Eero Laurila osuvasti analysoi näkökulmassaan, lue artikkeli tästä.

Mielestäni Kanerva on ansainnut jatkosopimuksen, mutta olisi tärkeää alkaa jo miettiä mahdollisia sparraajia valmennustiimiin. Pelin kehittäminen vaatii sitä, että päävalmentajan ajattelutapa haastetaan. Nyt Palloliitolla olisi oiva tilaisuus tuoda Kanervan valmennustiimiin lisäkäsiä ja -aivoja, jotka voisivat esimerkiksi kehittää Suomen pallollista pelaamista.

Mitään ottamatta nykyiseltä valmennustiimiltä pois, 1,125 miljoonan euron bonusraha Nations Leaguen lohkovoitosta mahdollistaa myös kovien ammattilaisten palkkaamisen Kanervan tueksi. Osa bonuksesta menee pelaajille ja suurin osa mennee, kuten pitääkin, ruohonjuuritason tekemiseen. Bonuksella voisi myös vankistaa A-maajoukkueen menestyksekkäitä rakenteita entisestään.

Kehitys kun tuppaa loppua tyytyväisyyteen.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.