Näin Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi Huuhkajien kuohuttanutta päätöstä leireillä Qatarissa – teki yhden asian selväksi

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen A-maajoukkue suuntaa ensi tammikuussa leireilemään Qatariin. Tarkoituksena on pelata ainakin harjoitusottelu Ruotsia vastaan. Qatarin leiri on saanut paljon kritiikkiä osakseen, koska Qatarin ihmisoikeustilanne on vähintäänkin ongelmallinen.

Olosuhteet Qatarissa ovat parasta A-luokkaa. Kyseenalaista on kuitenkin se, että millä tavoin olosuhteet ovat rakennettu. Olosuhteita on pääasiassa rakennettu siirtolaistyövoiman avulla, eikä työ- tai asumisolosuhteet ole todellakaan olleet kaksiset. Hienot stadionit ja harjoituskeskukset ovat siis valmistuneet työllä, jota muun muassa ihmisoikeusliitto on kritisoinut ankarasti.

Palloliitto perusteli matkaa jo aiemmin sillä, että Qatariin lähtee pohjoismaiden jalkapalloliittojen delegaatio. Tarkoituksena on selvittää, millä saralla työ- ja ihmisoikeudet ovat Qatarissa, ja ovatko ne parantuneet sitten viime käynnin. Edellisen kerran Pohjoismaista vierailtiin Qatarissa vuonna 2016.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti halusi korostaa, että Palloliitto maksaa kaiken itse. Eli Qatarista ei Lahden mukaan ole avustettu mitenkään A-maajoukkueen leiriä. Ero on tärkeä huomioida, sillä Qatarille huippuseurojen ja -maiden leireily on hyvää mainosta. Siksi Qatarille olisi jopa edullista tukea seurojen tai futismaiden leirejä taloudellisesti.

– Sen haluan sanoa, että me olemme todella tarkkoja siitä, että maksamme kaiken itse. Emme ota mitään erityisalennuksia. Pyrimme maksamaan käyvän hinnan niistä palveluista, mitä me siellä käytetään, eli lennot, hotellit, ruoat ja harjoitusolosuhteet, joita käytämme, Lahti korosti Palloliiton järjestämässä lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Lahti teki selvän jaottelun matkan tarkoitukselle. Ensinnäkin Suomen A-maajoukkueelle kyseessä on urheilullinen tapahtuma. Toinen asia on se, että Qatariin matkustaa Pohjoismaiden jalkapalloliittojen delegaatio, joka haluaa jatkaa sitä työtä, mikä alkoi vuonna 2016. Delegaation on määrä tutustua työ- ja ihmisoikeuksien nykyiseen tilanteeseen, jonka lisäksi matkan tarkoituksena on julkistaa Fifa-säätiön ohjelma Lähi-idässä tyttö- ja naisjalkapallon aseman parantamiseksi.

Delegaation matka on perusteltavissa, mutta kysymys herää, minkä takia Huuhkajien täytyy lähteä leireilemään Qatariin. Eikö olisi riittänyt, että delegaatio matkustaa Qatariin päivittääkseen tietojaan työntekijöiden asemasta? Miksi Huuhkajat pitää myös ottaa matkalle mukaan?

– Se on hyvä kysymys. Varmaan mikään pakko ei olisi ottaa A-maajoukkuetta mukaan. Varmaan siinä on mietitty sitä, että siellä on hyvät olosuhteet. Jossain olisimme leirillä joka tapauksessa. Sen osaan myös sanoa, varsinkin näillä isommilla mailla, että siellä halutaan tutustua myös säätilaan siihen aikaan vuodesta. MM-kisat pelataan siellä noin kuukautta aiemmin vuonna 2020. Siellä on tammikuussa hyvin samanlaiset olosuhteet kuin MM-lopputurnauksessa, Lahti perusteli.

Urheilu ja politiikka sekoittuvat

Lahden mukaan politiikkaa ja urheilua ei tulisi sotkea liikaa toisiinsa.

– A-maajoukkueen matkojen osalta, mielestäni hyvä periaate on, ettei hirveän paljon pitäisi politiikkaa ja urheilua sotkea keskenään. Näen sen enemmän urheilullisena asiana kuin minkäänlaisena poliittisena kannanottona.

– Sitten tämä pohjoismaisten jalkapalloliittojen delegaation matka on poliittisempi. Sillä matkalla on selkeämmin pyrkimys vaikuttaa ihmisoikeuksiin ja näiden työläisten oloihin siellä.

Qatarissa olosuhteet ovat siis erinomaiset. Urheilullisesta näkökulmasta katsottuna A-maajoukkueen leiri on varmasti perusteltu, koska Markku Kanerva kumppaneineen haluaa parhaan mahdollisen valmistautumisen EM-karsintoihin. On silti hyvin ongelmallista, että loistavat olosuhteet ovat rakennettu jopa orjatyöksi kuvatulla työnteolla. Silti muun muassa Palloliitto ja muut Pohjoismaat hyödyntävät näitä olosuhteita.

Lahti ei koe ongelmalliseksi sitä, että Qatar pyrkii saamaan maita ja seuroja leireille maahansa, ja tällä tavoin parantamaan maan ulospäin antamaansa kuvaa.

– Ehkä olen naiivi ja en näe sitä niin syvällisesti. Itse ajattelen, että en millään tavalla kannata sitä, ja siellä on valtavia ongelmia verrattuna esimerkiksi Suomeen. En silti näe tätä jalkapallon maajoukkueen harjoitusmatkaa ongelmallisena. Meillä on diplomaattisuhteet olemassa näihin maihin ja olemme normaaleja kauppakumppaneita.

Päävalmentaja Kanerva ei halunnut lähteä tarkemmin kommentoimaan Qatarin leiriä muusta kuin urheilullisesta aspektista.

– Ehkä toinen taho voi vastata tähän tarkemmin… Ajattelen sitä urheilullisista lähtökohdista. Jos ajatellaan minun hommaani ja mietitään tammikuun tapahtumaa, niin minun tehtävä on löytää optimaaliset olosuhteet, joissa me voimme harjoitella ja saamme hyvän vastustajan, jota vastaan pelata.

– Tietenkin jos meidän valtiovalta on sitä mieltä, että johonkin maahan ei pidä mennä, niin sitten ei tietenkään lähdetä. Minä ajattelen lähinnä siltä kannalta, että me saamme optimaalisen tapahtuman. Tiedämme tietysti, mitä ongelmia siellä on, mutta minun tehtäväni on ajatella urheilu edellä, Kanerva sanoi.

LUE MYÖS: Markku Kanervan pohdinnat EM-karsintalohkosta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004