Kerroimme syyskuussa, että UEFA suunnittelee perustavansa uuden eurokilpailun Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan rinnalle. Sunnuntaina asiat nytkähtivät ison askeleen eteenpäin, kun UEFA tiedotti hankkeesta vihdoin myös virallisesti.

Uuden kilpailun on määrä alkaa kaudella 2021-2022. Sen työnimenä käytetään nimeä ”UEL2”.

Perusrakenteeltaan UEL2 on vahvasti Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan kaltainen. Sen lohkovaiheessa pelaa 32 joukkuetta kahdeksaan lohkoon jaettuna.

Lohkovaiheen jälkeen pelataan pudotuspelit, joihin lohkovoittajat selviytyvät suoraan. Lohkojen kakkoset pelaavat ylimääräisen pudotuspelikierroksen Eurooppa-liigan lohkokolmosten kanssa. Näin myös Eurooppa-liigan lohkojen kolmospaikasta tulee tavoittelemisen arvoinen asia.

Jatkossa sekä Eurooppa-liigassa että UEL2:ssa pelataan 141 ottelua 15 viikolle jaettuna. UEL2:n voittaja saa palkinnokseen paikan seuraavan kauden Eurooppa-liigassa.

Uuden kilpailun ottelupäivä on Eurooppa-liigan tavoin torstai. Otteluruuhkan hillitsemiseksi kalenteriin lisätään alkamisaika 17:30 Suomen aikaa. Mestarien liigaa pelataan jatkossakin tiistaisin ja keskiviikkoisin.

Kaikkien kolmen eurokilpailun finaalit pelataan saman viikon aikana. UEL2:n loppuottelu asetellaan keskiviikolle, Eurooppa-liigan torstaille ja Mestarien liigan lauantaille.

Kolmas eurokilpailu tarkoittaa UEFA:n tiedotteen mukaan sitä, että ainakin 34 maata saa edustajan jonkin kilpailun lohkovaiheeseen. Tällä hetkellä paikka on tarjolla minimissään 26 maalle. Tämä nostaa samalla myös suomalaisseurojen mahdollisuuksia mukaan. Suomi on tuoreimmassa UEFA:n seurajoukkuerankingissa sjalla 38.

Jokainen UEFA:n jäsenmaa saa osallistujan jokaiseen kolmeen kilpailuun tai sen karsintavaiheeseen. Myös kunkin maan osallistuvien joukkueiden määrä pysyy samana.

– UEFA:n uuden kilpailun myötä europeleihin pääsee osallistumaan useampi maa ja seura kuin aiemmin. Pelejä ja osallistuvia seuroja on enemmän, ja lohkovaiheissa on joukkueita useammista maista, UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin perusteli uutta kilpailua.