Vuoden 2022 MM-kisoja isännöivä Qatar pani Aasian mestaruuskisoissa hyrskynmyrskyn. Qatar voitti lohkovaiheen toisen kierroksen ottelussa Pohjois-Korean peräti maalein 6-0 ja varmisti jo nyt paikkansa pudotuspeleissä. Kahdeksaan vuoteen ei Aasian mestaruusturnauksessa oltu nähty yhtä raakoja murskalukemia.

Qatarin maaleista neljä teki sudanilaistaustainen, mutta Qatarissa syntynyt hyökkääjä Almoez Ali. Yksikään pelaaja ei ole tehnyt Aasian mestaruuskisoissa viittä maalia, joten Ali nousi jakamaan kisahistorian yhden ottelun maaliennätystä yhdessä neljän muun pelaajan kanssa.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
PRK 0-6 QAT (FT) #AsianCup2019

1- Segunda peor derrota de Corea del Norte en sus 56 años de historia como selección nacional, sólo por detrás del 7-0 contra Portugal en Sudáfrica 2010.
2- Mayor paliza en Copa Asia desde el 6-0 de Australia a Uzbekistán del 25 de enero de 2011.
Se llama Almoez Ali Zainalabiddin Abdulla, juega en la selección de Catar 🇶🇦 y hoy ha logrado el QUINTO poker en la historia de la Copa Asia, tras los anotados por Behtash Fariba 🇮🇷 en 1980, Ali Daei 🇮🇷 en 1996, Ismaeel Abdullatif 🇧🇭 en 2011 y Hamza Al-Dardour 🇯🇴 en 2015.

Qatarin murskavoittoa todisti Al Ainin kaupungissa sijaitsevalla, 16 000 katsojaa vetävällä Khalifa Bin Zayed -stadionilla kuitenkin vain vaivaiset 452 katsojaa. Syy pieneen yleisömäärään on noin tusinan maan – johtajinaan ennen muuta Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Egypti – Qatariin kohdistamissa pakotteissa.

Turnausisäntä Yhdistyneet Arabiemiraatit syyttää muiden blokkiin kuuluvien maiden tavoin Qataria terrorismin tukemisesta. Siksi qatarilaisturisteja ei päästetä maahan, eikä kannattajiakaan siksi ole turnauksessa paikan päällä. Koska myöskään Pohjois-Korean kannattajat eivät matkustamaan pääse, oli stadion likipitäen tyhjä.

– Kannattajamme eivät ole täällä, mutta tiedämme, että he tukevat ja seuraavat meitä Qatarista käsin. Pelaajat tiedostavat kyllä tämän tilanteen, Qatarin espanjalainen päävalmentaja Felix Sánchez kommentoi France24:n mukaan.

– Tämä on todella sääli. Peli on kuin alasarjaottelu Saksassa, sillä stadionilla on ehkä sata ihmistä. Enemmän henkilökuntaa kuin faneja, yksi harvoista neutraaleista kannattajista, saksalainen Mark Slonek voivottelu.

Pohjois-Korealle turnaus on ollut murheellinen, sillä sen maaliero kahden ottelun jälkeen on 0-10. Qatarin tavoin lohkosta myös Saudi-Arabia varmisti sunnuntaina jatkopaikkansa.

Molemmat kisaisäntä Yhdistyneiden Arabiemiraattien kaksi ottelua ovat keränneet stadionille keskimäärin noin 38 000 katsojaa.

Yksi suurimmista puheenaiheista Asian Cupin ensimmäisinä päivinä on epäilemättä ollut kuitenkin impulsiiviset valmentajanvaihdokset. Peräti kaksi maata – Thaimaa ja Syyria – nimittäin erottivat valmentajansa jo kesken turnauksen. Thaimaa erotti serbialaisen Milovan Rajevacin joukkueen hävittyä avauspelissään Intialle 1-4. Saksalainen Bernd Stange sai puolestaan lähteä Syyrian saatua kahdesta ensimmäisestä pelistään vain pisteen.

Jutun kuva on kuvituskuva toisesta kisojen ottelusta Bahrain-Thaimaa.