HJK-ennakko 2019: Kaksi kompastuskiveä, joista selvittävä – liigan ennakkosuosikki joutuu nyt kunnon testiin

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

Suomenmestaruus on aina upea suoritus seuralle, joka pelaa Veikkausliigassa. HJK:n kohdalla arviointi perustuu kuitenkin aina laajempaan otantaan kuin vain menestymiseen kotimaan kentillä. Europelit eivät sujuneet odotusten tai toiveiden mukaan. Sen lisäksi Suomen Cupin finaalissa FC Inter oli parempi maalein 1-0. Näin ollen HJK:n kolmesta tavoitteesta täyttyi vain yksi, vaikkakin se tärkein.


Veikkausliigassa HJK oli suvereeni vieden mestaruuden peräti 16 pisteen erolla RoPS:iin. Pronssin napannut KuPS jäi HJK:sta 20 pistettä. Koko kauteen mahtui vain kolme tappiota. KuPS haki pisteet Helsingistä alkukaudesta, jonka lisäksi FC Lahti onnistui voittamaan Klubin vieraissa ja kotonaan. Voittoja HJK napsi 24 kappaletta ja tasureita kertyi kuusi.

Oikeastaan HJK keräsi pisteitä hyvin tasaiseen tahtiin koko kauden ajan. Joinain vuosina HJK on kärsinyt pienestä suvantovaiheesta europelien jälkeen, mutta viime kaudella sitäkään ei nähty. Itse asiassa europelien pettymyksen jälkeen HJK pelasi loppukauden ilman yhtäkään tappiota keräten 11 pelistä peräti yhdeksän voittoa ja pitäen oman maalinsa puhtaana kymmenessä ottelussa. Suvereenia menoa.

Europelit menivätkin sitten penkin alle. Färsaarten mestari Vikingur kaatui odotetusti Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella, mutta toisella kierroksella BATE Borisov oli parempi yhteismaalein 2-1. Avausosasta HJK sai haettua maalittoman tasapelin, mutta kotona HJK teki kaksi pahaa virhettä, joista BATE rokotti tehokkaasti.

Tappion myötä pelit jatkuivat Eurooppa-liigan karsinnoissa, joissa slovenialainen Olimpija Ljubljana suorastaan tuhosi HJK:n yhteismaalein 7-1.

HJK oli ylivoimainen Veikkausliigassa kaudella 2018. Kuva: Juha Tamminen.

Europelien aikaan alkoivat myös HJK:n leirissä liitokset repeilemään. Filip Valencic sai aikaan kohun jo alkukaudesta, kun hän kieltäytyi menemästä kentälle. Valencicin ja päävalmentaja Mika Lehkosuon välit olivat siitä lähtien viileät, vaikka Valencic myöhemmin pyysi käytöstään anteeksi joukkueelta.

Europeleissä Valencic ei enää mahtunut edes HJK:n kokoonpanoon ja elokuussa seura ilmoitti myyneensä tähtipelaajan norjalaiseen Stabækiin.

Lokakuussa sai toinen avainpelaaja lähteä, kun HJK tiedotti purkaneensa Moshtagh Yaghoubin sopimuksen. Lehkosuo ei halunnut kommentoida sopimuksen purkamista sanallakaan, mutta tiettävästi välirikko liittyi siihen, että ”Mosa” kävi pelaamassa kesken kauden Futsal-Liigaa Someron Voimassa.

Kaikkinensa HJK:n kausi oli melkoista vuoristorataa, vaikka Veikkausliigassa peli kulkikin ihailtavasti. Kipinöitä lenteli myös kapteeni Rafinhan ja Sebastian Dahlströmin välillä, kun Rafinha tarjosi kapteeninnauhaa hänelle räyhänneelle nuorukaiselle. Tulevalle kaudelle nauha sitten siirtyi lopullisesti Rafinhalta Dahlströmin hauiksen ympärille.

Myös kentän ulkopuolella HJK keräsi ikäviä otsikoita, kun joukkueen mestaruusjuhlista kirjattiin krapulan lisäksi pahoinpitelyepäily. Lehkosuon kommentit kauden viimeisen ottelun jälkeen kuvastivat hyvin HJK:n viime kautta:

– On ollut aika värikäs kausi, ehkä värikkäämpi kuin moni muu minun kauteni HJK:ssa. Tapahtumia on riittänyt varsinkin kentän ulkopuolella ja joukkueen sisällä, joita kaikkia asioita te ette tiedä.

Myös HJK:n kannattajilta nähtiin ylilyöntejä. Muutama kannattaja hölmöili niin Turussa kuin Tapiolassakin. Honkaa vastaan osa kannattajista karkasi pelin jälkeen kentälle. Järjestysmiehet eivät saaneet riehuvia kannattajia rauhoittumaan, vaan muutama kannattaja pääsi järjestysmiesten ohi Hongan kannattajien kimppuun.

HJK onkin ottanut tiukan linjan kannattajiensa suhteen ja täytyy muistaa, että ylilyönnit koskivat vain muutamia yksittäisiä kuumakalleja.

HJK:n suurin onnistuja oli 21 maalia liigassa iskenyt Klauss, joka valittiin myös sarjan parhaaksi pelaajaksi. Klauss vei myös maalipörssin nimiinsä ylivoimaisesti. Lisäksi HJK:n puolustuslinjassa Faith Friday Obilor pelasi vahvan kauden, ja hänet valittiin sarjan parhaaksi puolustajaksi.

Valmennus

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Mika Lehkosuo aloittaa HJK:n peräsimessä jo viidennen peräkkäisen täyden kautensa. Lehkosuo aloitti työt HJK:ssa huhtikuussa 2014, kun aiempi päävalmentaja Sixten Boström sai potkut alkukaudesta.

Lehkosuo on kiistatta yksi Suomen parhaista valmentajista, mutta silti Lehkosuon ja HJK:n kannattajien välillä on aina ollut jännitteitä. Toimitusjohtaja Aki Riihilahti on kuitenkin luottanut Lehkosuohon, vaikka heidän välisessä liitossaan onkin ajoittain pieniä säröjä ollut.

Lehkosuo teki jatkosopimuksen lokakuussa. HJK kartoitti myös muita vaihtoehtoja, mutta päätyi lopulta Lehkosuohon. Tapa, jolla HJK tiedotti Lehkosuon jatkosopimuksesta, herätti ihmetystä. Aivan kuin HJK olisi häpeillyt sitä, että Lehkosuo jatkaa joukkueen peräsimessä, lue näkökulma aiheesta tästä. Joka tapauksessa Lehkosuo on nykyisistä liigavalmentajista pisimpään samassa seurassa yhtäjaksoisesti valmentanut koutsi.

Lehkosuo on valmentajana hyvin pedantti. Tulokset kentällä ovat Lehkosuon ajatusmaailmassa seurausta erittäin laadukkaasta arjesta, jossa tehdään asioita hyvin suunnitellusti. Kritiikkiä Lehkosuo on ajoittain saanut siitä, että hän on hyvin jääräpäinen pelaamisen suhteen. Toisaalta Lehkosuo on hyvä esimerkki siitä, että pitkäjänteinen työ tuottaa parhaita tuloksia.

Europeleissä Lehkosuo on ajautunut vaikeuksiin, koska pelaaminen Veikkausliigan joukkueita vastaan on täysin erilaista kuin laadukkaita eurooppalaisia seuroja vastaan. Talven aikana HJK onkin pelannut useita kansainvälisiä harjoitusotteluita, joissa on nähty hyvin erilainen joukkue kuin vaikkapa Suomen Cupin otteluissa. Lehkosuo on halunnut valmistaa joukkuettaan europeleihin, joilla on ensi kaudella todella suuri merkitys Lehkosuon jatkona kannalta.

Jani Sarajärvi hyppää HJK:n valmennukseen. Kuva: Juha Tamminen.

Lehkosuo on erinomainen hyödyntämään ja imemään vaikutteita apuvalmentajistaan. José Riveiron kanssa Lehkosuo pyrki tuomaan paljon uusia murtautumismalleja HJK:n pelaamiseen. Nyt vierelle tuli VPS:stä kaudelta 2016 tuttu Jani Sarajärvi, joka on talven aikana tuonut HJK:n avauspelaamiseen tuttuja elementtejä VPS:n ajoilta.

HJK tulee myös tulevalla kaudella hallitsemaan palloa Veikkausliigassa. Lehkosuo ja Sarajärvi ovat tehneet kuitenkin muutoksia ryhmitykseensä, jossa peliä avatessa ryhmitys on usein 3-4-3. Näillä näkymin HJK tekee tulevalla kaudella enemmän muutoksia ryhmitykseensä vastustajan mukaan. Esimerkiksi Suomen Cupissa HJK ajoi sisään 3-4-3-järjestelmää, mutta parhaat tulokset tulivat tutulla 4-2-3-1-järjestelmällä.

HJK:n pelitavassa on tärkeää tuottaa ylivoimia eri puolille kenttää. HJK rakentaa hyökkäyksiään positional play -pelifilosofialla, jossa pyritään numeraaliseen, positionaaliseen tai laadulliseen etuun.

Puolustaessa HJK pyrkii riistämään pallon nopeasti. Mikäli se ei ole mahdollista, laitapelaajat tulevat nopeasti alas tukemaan toppareita. Siinä on myös vastustajille iskun paikka. Jos HJK:ta vastaan pystyy hyödyntämään positiivisen tilanteenvaihdon nopeasti, on HJK:n laita-alueilla tilaa, kun laitapelaajat ovat korkealla.

Ongelmia voi HJK:lle tuottaa myös kova prässi oikein ajoitettuna, mutta siinä on vastustajille myös vaaransa. HJK:n pelaajien taitotaso on sen verran korkealla, että kova prässäys saattaa myös osua omaan nilkkaan. Mikäli HJK onnistuu purkaamaan prässin, ei se jätä hyödyntämättä tiloja vastustajan selustassa. Pallo pyritään pelaamaan nopeasti tyhjään tilaan, ja nopeajalkaisia menijöitä linjan taakse joukkueessa riittää.

Lehkosuo on kertonut haluavansa valmentaa vielä urallaan ulkomailla. Voi hyvin olla, että tuleva kausi jää Lehkosuon viimeiseksi HJK:ssa. Lehkosuo haluaa kuitenkin jättää HJK:n mestarina ja toiveissa on varmasti vahvat näytöt europeleissä ulkomaiden suuntaan.

Arvio

Sija: 1

HJK lähtee, kuten oletettua, ennakkosuosikkina kauteen 2019, mutta se ei ole tällä kertaa täysin ylivoimainen ennakkosuosikki. Suomen Cupin surkea tulos osoitti, että HJK on vielä rakennusvaiheessa. HJK:n kannalta on ensiarvoisen tärkeää, miten sen kausi lähtee käyntiin. Jos meno jatkuu samanlaisena kuin cupissa, voi Helsingissä tulla tukalat paikat niin Lehkosuolle kuin koko joukkueelle.

HJK nimesi tavoitteikseen Suomen Cupin voiton, suomenmestaruuden sekä etenemisen europelien lohkovaiheeseen. Tavoitteet ovat niin kovat, että yksi niistä mureni jo ennen veikkausliigakauden alkamista, kun HJK jäi Suomen Cupissa alkulohkoon. Lehkosuon asema tuskin kestää toisen tavoitteen epäonnistumista. Mestaruus on nyt pakko voittaa ja europeleissä täytyy päästä pitkälle.

Europelimenestys luo painetta myös liigaan. Vaikka uusi sarjasysteemi pyrkii tuomaan europeleissä pelaaville joukkueille pientä etua otteluohjelman suhteen, rasitusta riittää heinä-elokuussa. Se on HJK:n toinen kompastuskiven paikka alkukauden lisäksi. Jos joukkue näistä selviää, juhlii se myös kauden 2019 päätteeksi suomenmestaruutta.

Joka tapauksessa tänä vuonna tullaan näkemään tiukempi taistelu mestaruudesta pääkaupunkiseudun joukkueiden välillä. FC Honka on ottanut monella mittarilla HJK:ta kiinni pelillisesti, vaikka seurana sillä on toki vielä runsaasti matkaa Klubiin.

Kuka korvaa Klaussin tehot hyökkäyksessä? Kuva: Juha Tamminen.

HJK:lla on myös suuria aukkoja täytettävänään viime kauden jäljiltä. Brassikärki Klauss iski liigassa huimat 21 maalia. Seuraavaksi eniten HJK:lle maaleja tehnyt pelaaja oli Riku Riski, joka onnistui kuudesti. Eetu Vertaisella on nyt mahdollisuus lyödä läpi Veikkausliigassa.

HJK kaipaa onnistumisia laajemmalta rintamalta. Kauden kynnyksellä HJK ilmoitti kovasta värväyksestä, kun meksikolainen hyökkääjä Marco Bueno liittyi Klubiin. Buenolle on näillä näkymin tarjolla ykköshyökkääjän rooli, mutta Vertainen antaa varmasti tiukan kilvan peliajasta. Varmaa on se, että molemmilta vaaditaan tehoja.

Lisäksi HJK:n keskikentän pohjalta lähtenyt Anthony Annan on vaikeasti korvattava. Kaan Kairinen ja Sebastian Dahlström ovat hyviä pelaajia, mutta viihtyvät enemmän kasipaikalla kuin puhtaasti keskikentän pohjalla. Tuoreen hankinnan Harmeet Singhin varaan lasketaan paljon, ja mestaruuden tavoittelun kannalta Singhin on onnistuttava.

HJK:n keskikenttä on myös auttamatta melko kapea. Singhin, Kairisen ja Dahlströmin takana ei ole oikeastaan yhtään mitat täyttävää keskikenttäpelaajaa. Voi myös olla, että nimenomaan keskikentälle HJK hakee vielä kauden alettuakin vahvistuksia.

Tärkein pelaaja – Riku Riski

Riku Riski teki HJK:n kanssa jatkosopimuksen vuoteen 2021 saakka. Kuva: Juha Tamminen.

HJK:n hyökkäyspäästä lähti 21 maalin verran tehoja, kun brassikärki João Klauss palasi lainapestiltään takaisin Hoffenheimiin ja jatkoi matkaansa uudelle lainapestille itävaltalaiseen LASK Linziin. HJK tarvitsee kipeästi maaleja hyökkäyspäässä ja Riku Riski on mitat täyttävä pelimies tekemään maaleja. Riski oli viime kaudella HJK:n toiseksi paras maalintekijä kuudella osumallaan.

Riski, 29, sitoutui HJK:hon hiljattain jopa kolmivuotisella jatkosopimuksella. Sopimus oli HJK:lta osoitus siitä, että seura haluaa rakentaa Riskin varaan ja hänelle on sementoitu tärkeä rooli joukkueessa pitkäksi aikaa. Kunnossa ollessaan Riski onkin Veikkausliigan parhaimpia hyökkäyspään pelaajia. Riski on myös esimerkillinen joukkuepelaaja, joka tekee aina sen, mitä valmentaja häneltä pyytää.

Läpimurtopelaaja – Kevin Kouassivi-Benissan

Suomen Cupissa upeita otteita esittänyt 19-vuotias Kevin Kouassivi-Benissan on tekemässä kovaa nousua kohti HJK:n avauskokoonpanoa. Oikeana wingbackina tai laitapuolustajana pelannut Kouassivi-Benissan pelasi pääosin viime kaudella Klubi 04:ssa Ykköstä laiturina ja teki seitsemän maalia. Viime kaudella tulivat myös ensimmäiset ottelut Veikkausliigan puolella oikeana laitapuolustajana.

KKB on kuin nakutettu oikean wingbackin paikalle, mikäli HJK pelaa 3-4-3-järjestelmällä. Kouassivi-Benissan nousi vahvan talven myötä myös ensimmäistä kertaa Pikkuhuuhkajien mukaan maaliskuussa. Mikäli kehitys jatkuu ja vastuuta tulee HJK:n kanssa Veikkausliigassa, saattaa Kouassivi-Benissan kolkutella lähitulevaisuudessa jo A-maajoukkueen portteja. Erittäin potentiaalinen pelaaja myös vuoden tulokkaaksi.

Väitteet

 • Mika Lehkosuo jättää HJK:n kauden jälkeen.
 • HJK joutuu mestaruustaistossa koville.
 • HJK etenee Eurooppa-liigan karsinnoissa playoff-vaiheeseen.

Mika Lehkosuo on tehnyt hyvää työtä HJK:ssa, mutta kauden jälkeen odottavat uudet haasteet, mahdollisesti ulkomailla. HJK ei ole tällä kaudella niin suvereeni, ja sillä on kaksi kompastuskiveä, joista sen on selvittävä: Alkukausi ja europelien tuoma rasitus. Euroopassa HJK tulee tekemään pitkästä aikaa hyvää tulosta liigapelien kustannuksella.

Kokoonpanolista

#   Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
12 ruotsi Jakob Tånnander MV Maalivahti 10.8.2000
31 suomi Hugo Keto MV Maalivahti 9.2.1998
5 suomi Daniel O'Shaughnessy (C) KP Toppari 14.9.1994
15 suomi Miro Tenho KP Toppari 2.4.1995
16 suomi Valtteri Moren KP Toppari 15.6.1991
4 suomi Markus Halsti KP Toppari 19.3.1984
13 kolumbia Luis Carlos Murillo VP Vasen laitapuolustaja 16.10.1990
australia Dylan Murnane VP Vasen laitapuolustaja 18.1.1995
33 sveitsi Joel Untersee OP Oikea laitapuolustaja 11.2.1994
3 suomi Janne Saksela OP Oikea laitapuolustaja 14.3.1993
8 portugali Bubacar Djaló PKK Puolustava keskikenttä 2.2.1997
10 suomi Lucas Lingman KK Keskikentän keskusta 25.1.1998
suomi Sebastian Dahlström KK Keskikentän keskusta 5.11.1996
6 brasilia Jair KK Keskikentän keskusta 3.8.1994
21 suomi Santeri Väänänen KK Keskikentän keskusta 1.1.2002
47 suomi Matti Peltola KK Keskikentän keskusta 3.7.2002
22 suomi Kevin Kouassivi-Benissan OL Keskikentän oikea laita 25.1.1999
27 slovenia Filip Valencic HKK Hyökkäävä keskikenttä 7.1.1992
37 japani Atomu Tanaka HKK Hyökkäävä keskikenttä 4.10.1987
9 suomi Riku Riski VH Vasen laitahyökkääjä 16.8.1989
24 papua-uusi-guinea David Browne VH Vasen laitahyökkääjä 27.12.1995
17 uusi-seelanti Logan Rogerson OH Oikea laitahyökkääjä 28.5.1998
20 suomi Enoch Banza OH Oikea laitahyökkääjä 4.2.2000
7 brasilia Luis Henrique KH Keskushyökkääjä 17.3.1998
11 suomi Roope Riski KH Keskushyökkääjä 16.8.1991
29 suomi Anthony Olusanya KH Keskushyökkääjä 1.2.2000

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Elderson, 31, ilman seuraa

HJK haki vasemman laitapuolustajan tontille korvaajaa Tromsøhön siirtyneelle Juha Piriselle. Lopulta haaviin tarttui Nigerian maajoukkuemies Elderson, jolla on kivenkova CV Veikkausliigaan. Elderson on hyvin samanlainen hankinta kuin Taye Taiwo oli vuonna 2015. Elderson tuo kokemusta kovista peleistä ja on eittämättä yksi pelipaikkansa parhaista ensi kaudella Veikkausliigassa.

 • Lassi Lappalainen, 20, RoPS

Viime kauden lainalla RoPS:ssa pelannut Lappalainen palaa takaisin emoseuraansa HJK:hon suurin odotuksin. Viime kaudella kahdeksan maalia ja kuusi maalisyöttöä tehoillut Lappalainen on saamassa HJK:ssa ison roolin laiturina. HJK-siirron myötä Lappalainen on myös valittu jo Huuhkajiin kahdesti, joten urakehitys on erinomaisella tolalla. Lappalainen voi hyvin olla seuraava nimi, jolla HJK tekee isot rahat.

 • Harmeet Singh, 28, Sarpsborg 08 (Norja)

HJK etsi pitkään keskikentälle vahvistusta ja lopulta vastaus löytyi Norjan pääsarjasta. Harmeet Singh tuo kokemusta HJK:n varsin nuorelle keskikentälle. Singh pelasi viime kaudella Norjan Eliteserienissä 28 ottelua, ja mieheltä löytyy kokemusta Norjan lisäksi Ruotsin, Hollannin ja Puolan pääsarjoista.

 • Ivan Tarasov, 19, Zenit (Venäjä), lainalla

Nuori venäläislupaus Ivan Tarasov on helppo tunnistaa kentällä kaulatatuoinnistaan, mutta myös äärettömän nopeista jaloistaan. Tarasov hankittiin HJK:hon lainasopimuksella, jossa on myös optiot aina kauteen 2021 saakka. Laidalla viihtyvä Tarasov väläytti taitojaan jo harjoitusottelussa Hammarbytä vastaan, kun hän teki kaksi maalia. Tarasovilla on ominaisuudet loistaa Veikkausliigassa.

 • Marco Bueno, 24, ilman seuraa

HJK:n hyökkääjähaku venyi pitkälle alkukevääseen, mutta lopulta kannattajien toiveisiin vastattiin, kun Marco Bueno liittyi joukkueeseen. Buenolle on tarjolla iso rooli HJK:n hyökkäyksessä, sillä miehen odotetaan täyttävän Klaussin jättämät – ainakin tehojen valossa – valtavat saappaat. Meksikon maajoukkuetta muun muassa Rion olympialaisissa edustanut Bueno on ainakin ennakkoon väkivahva hankinta Veikkausliigaan. Uuteen viileään maahan ei ole kauheasti aikaa sopeutua, sillä tehoja pitäisi syntyä heti ensimmäisestä ottelusta lähtien.

 • Kaan Kairinen, 20, FC Midtjylland (Tanska), lainalla
 • Henri Toivomäki, 27, KuPS
 • Samu Laitinen, 19, Klubi 04
 • Otto Ollikainen, 17, Klubi 04
 • Santeri Väänänen, 17, Klubi 04
 • Kevin Kouassivi-Benissan, 19, Klubi 04
 • Robin Källman, 19, Klubi 04

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Ville Jalasto, 32, Kongsvinger (Norja)
 • Enoch Banza, 18, KPV, lainattu
 • Anthony Annan, 32, B. Jerusalem (Israel)
 • Mikko Sumusalo, 28, FC Honka
 • Kalle Katz, 19, RoPS, lainattu
 • Hannu Patronen, 34, HIFK
 • Juha Pirinen, 27, Tromsø IL (Norja)
 • Jordan Domínguez, 23, UB Conquense (Espanja)
 • Macauley Chrisantus, 28, ilman seuraa
 • Klauss, 21, Hoffenheim

Ihanneavaus

Veikkausliiga: HJK:n ihanneavaus 2019

HJK-uutiset

HJK oli matkalla edes hetkeksi sarjakärkeen – AC Oulu tyrmäsi aikeet lisäajalla

HJK johti veikkausliigaotteluaan AC Oulun vieraana Bojan Radulovicin jo 14. minuutilla iskemällä rankkariosumalla vielä, kun pelikello näytti 90 minuuttia. Voitolla helsinkiläiset olisivat ottaneet sarjan piikkipaikan...

Näin HJK:n päävalmentaja Toni Koskela kommentoi upeaa vierasvoittoa Mariborista

HJK haki torstai-iltana upean 2-0-voiton Mariborin vieraana Eurooppa-liigan karsintojen kolmannen kierroksen avausottelussa. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela kehui joukkueensa esitystä. Avauspuolisko meni maaleitta. HJK iski avausmaalinsa...

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

 • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
 • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
 • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.