Ilves-ennakko 2019: Harva osaa matkia liigan mallioppilasta – pienellä budjetilla tulosta ja Eurooppaan

© Kuva: Juha Tamminen
Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Viime kausi

Ilveksen kohdalla viime kauden puinti täytyy aloittaa faktalla, että seura teki viime vuonna Ilves Edustus Oy:n historian parhaan taloudellisen tuloksen. Voittoa kertyi ennen veroja 115 000 euroa. Sen lisäksi Ilves Edustus Oy:n kaikki seitsemän tilikautta ovat olleet positiivisia. Ilves on tehnyt taloudellisesti erittäin kestävää ja hyvää työtä.

Viime kaudella sijoitus Veikkausliigassa oli viides. Tulos oli Ilves-leirissä ehkä pienoinen pettymys, mutta todellisuudessa viides sija oli hyvin lähellä maksimisuoritusta. 27 vuoden tauon jälkeen Ilves pääsi myös aistimaan europelien tunnelmaa. Kokemus jäi kuitenkin lyhyeksi, kun bulgarialainen Slavia Sofia pudotti Ilveksen heti ensimmäisellä karsintakierroksella yhteismaalein 3-1.

Kokonaisuutena Ilveksen viime kautta voi pitää onnistuneena. Tamperelaiset olivat selkeästi keskikastin paras joukkue. Ilves roikkui vielä loppukaudella mitalitaistelussa mukana, mutta viimeiseen viiteen otteluun tulleet neljä tappiota pudottivat Ilveksen keskikastin ykköseksi.

Piste-eroa neljänneksi sijoittuneeseen Honkaan ja europeleihin itsensä maalieron turvin raivanneeseen KuPS:iin oli lopulta yhdeksän pistettä. Toisaalta kuudenneksi sijoittunut VPS jäi Ilveksestä selkeät kahdeksan pistettä.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wissiltä nähtiin loppukaudesta kova ratkaisu, kun hän penkitti tähtipelaajat Eero Tammisen, Issa Thiawin sekä Lauri Ala-Myllymäen. Ilveksellä oli enää teoreettiset mahdollisuudet europeleihin, joten Wiss halusi antaa vastuuta nuorille pelaajille. Samalla hän halusi näpäyttää niitä pelaajia, joilla ei ollut vielä sopimusta tulevasta kaudesta eikä jatkosopimusta näköpiirissä.

Lopulta edellä mainituista pelaajista vain Ala-Myllymäki allekirjoitti kahden vuoden jatkosopimuksen kasvattiseuransa kanssa, kun ulkomailta ei sopivaa tarjousta löytynyt. Tamminen siirtyi FC Interiin ja Thiaw KuPS:iin.

Ilveksen paras maalintekijä oli kamerunilaishyökkääjä Marius Noubissi, joka teki yhdeksän maalia. Noubissi myytiin kesken kauden Belgian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, ja Ilves sai kaupasta Wissin mukaan tuntuvan korvauksen.

Toiseksi eniten Ilvekselle maaleja teki KuPS:n riveihin siirtynyt Thiaw (seitsemän maalia). Ensi kaudella Ilveksellä on jälleen paljon tehoja korvattavanaan, mutta se ei Tampereella ole mikään uusi lähtökohta. Vuodesta toiseen Ilves on menettänyt parhaimmat pelaajansa leveämmän leivän perässä muualle, ja aina on tilalle löytynyt mitat täyttäviä pelimiehiä.

Valmennus

Jarkko Wiss saapui Ilveksen peräsimeen kaudeksi 2016. Sitä ennen Ilvestä valmensi Keith Armstrong, jonka kanssa sukset menivät sen verran ristiin, että ilmeisesti viimeiset oikeuden määräämät korvaukset seura sai maksettua Armstrongille vasta helmikuussa.

Jarkko Wiss osaa puristaa pelaajistaan parhaan suoritustason irti. Kuva: Juha Tamminen.

Ennen saapumistaan Ilvekseen, Wiss ehti valmentaa Palloliiton leivissä Suomen juniorimaajoukkueita. Kokemus nuorten pelaajien kanssa toimimisesta on auttanut Wissiä rakentamaan identiteetin Ilvekselle, jonka joukkue on vuodesta toiseen ollut sarjan nuorimpia. Wiss on ehdottomasti Veikkausliigan parhaita valmentajia kehittämään nuoria pelaajia, ja ennen kaikkea saamaan heistä parhaan irti kivikovassa sarjassa.

Vuodesta toiseen Wiss on tehnyt Ykkösen ja pääsarjan välimaastossa olevista nuorista pelaajista salonkikelpoisia Veikkausliigaan. Wissin avauskaudella 2016 Ilves sijoittui viidenneksi, jonka lisäksi jalkapallotoimittajat valitsivat Wissin Vuoden valmentajaksi. Kaudella 2017 tuli jättipotti, kun Ilves nousi pronssille ja europeleihin.

Wissin luotsaama Ilves pyrkii tekemään pieniä hienosäätöjä vastustajan mukaan. Kaiken tekemisen keskiössä ovat kuitenkin keskikenttäpelaajien lyhyet etäisyydet, kun pallo riistetään. Se mahdollistaa riiston jälkeen pallon pitämisen omalla joukkueella. Samaan aikaan hyökkäyspään pelaajat levittävät kenttää niin pysty- kuin sivusuunnassakin.

Hitaissa hyökkäyksissä Ilves pyrkii täyttämään taskuja. Emile Paul Tendeng sekä Lauri Ala-Myllymäki saavat temmeltää melko vapaassa roolissa kymppialueella. He hakevat usein palloa hyökkäysalueen taskuihin, joista pallo pyritään pelaamaan laitoihin tai jopa boksiin pystysyötöillä. Suomen Cupissa iso rooli on myös ollut vasemmalla laidalla viihtyvällä Ilari Mettälällä, joka pitää kenttää erinomaisesti leveänä.

Puolustaessa Ilves ryhmittyy usein 4-3-3-järjestelmään. Ilves ei säntäile eikä lähde prässäämään korkealta, vaan pyrkii ohjaamaan pelin ahtaaseen rakoon, jossa se iskee usean pelaajan voimin. Kun pallo on riistetty, tuki on lähellä ja pelin painopiste pyritään nopeasti vaihtamaan.

Arvio

Sija: 3

Kahdeksas, viides, kolmas, viides. Siinä ovat Ilveksen nykyisen veikkausliigataipaleen sijoitukset. Nykyisen päävalmentajan Jarkko Wissin alaisuudessa sijoitukset ovat olleet kolme jälkimmäistä, joten tuohon ketjuun kolmas sija osuu vallan mainiosti.

Puhtaasti seurojen pelaajalistaa katsomalla on vaikea löytää kestäviä argumentteja sille, miksi Ilves olisi sarjassa lopulta pronssilla ja pelaisi eurolopputurnauksen finaalissa pääsystä Eurooppa-liigan karsintoihin. Ilveksen menestys perustuu vahvaan organisaatioon ja siihen, että joukkuetta valmentaa Jarkko Wiss.

Wiss on mestari takomaan nuorista pelaajista raudanlujia veikkausliigapelaajia. Sitä on mahdotonta kiistää, kun katsoo edellä mainittuja tuloksia. Wissin aikana Ilves on joka vuosi ylisuorittanut pelaajistoonsa nähden. Voiko siis enää olla yllätys, mikäli Ilves jatkaisi samalla kaavalla myös kaudella 2019?

Tammela täyttyy tänäkin vuonna useaan otteeseen. Kuva: Juha Tamminen.

Talven Suomen Cup on antanut jälleen samaisesta ”ylisuorittamisesta” osviittaa. Ilves ei ollut ennen puolivälieriä (kirjoitushetkellä puolivälieräparit vasta arvottu) hävinnyt vielä kertaakaan ja oikeastaan ainoa kauneusvirhe oli 1-1-tasapeli RoPS:ia vastaan. Wiss on jälleen tekemässä tempun, jota varmasti monessa kahvipöydässä ihmetellään, vaikka ei enää pitäisi.

Lisäksi Ilveksen organisaatio on terveellä pohjalla. Toimistolla ei haikailla tai haihatella menestyksen perään, vaan tehdään töitä päivittäisellä tasolla niin hyvin kuin mahdollista. Talouspuoli on ollut vahvassa nosteessa, ja tulostavoitteet seuran sisällä ovat maltillisia. Tämä luo optimaalisen työrauhan Wissille, joka saa rauhassa jalostaa pelaajiaan. Terve organisaatio ja erinomainen valmennus tuottavat hyvää tulosta. Voisi kuvitella, että moni yrittäisi jäljitellä Ilveksen toimintaa, mutta se ei onnistu vain sormia napsauttamalla. Siksi Ilves on liigan mallioppilas, josta monen tulisi ottaa oppia.

Pelillisesti Ilves pystyy haastamaan itseään huomattavasti suuremmalla budjetilla operoivat joukkueet. Wiss on saanut myytyä vuodesta toiseen oman pelitapansa niin hyvin joukkueelleen, että sen toteuttaminen kentällä luo etulyöntiaseman. Ilveksen pelaaminen ei ole mitään ydinfysiikkaa. Wiss pyrkii korostamaan joukkueensa vahvuuksia ja iskemään niiden avulla ottelukohtaisesti vastustajan heikkouksiin.

Emme näe mitään syytä sille, etteikö Wissin sapluuna toimisi myös kaudella 2019. Nyt Ilves pääsee myös keskittymään täysipainoisesti Veikkausliigaan, mikä antaa pienen edun vertailussa esimerkiksi ylemmän keskikastin joukkueisiin (KuPS, RoPS ja Inter).

Jalkapallossa sattumalla on toki osuutensa, ja paha loukkaantumiskierre voisi olla Ilveksen kaudelle kuolinisku. Tampereella pyritään kuitenkin vaikuttamaan loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn. Heli Rekimies on työskennellyt Ilveksen päätoimisena fysiikkavalmentajana jo viime kaudesta lähtien. Sanottakoon silti, että useamman avainpelaajan loukkaantumista Ilves ei kestä.

Mestaruustaistoon Ilveksellä ei ole asiaa, mutta pronssi ja eurolopputurnauksen finaali on tamperelaisten haarukassa.

Tärkein pelaaja – Emile Paul Tendeng

Emile Paul Tendeng teki paluun Ilvekseen. Kuva: Juha Tamminen.

Takaisin Ilves-paitaan saapunut Emile Paul Tendeng, 26, on tamperelaisten hyökkäyspelaamisen mottori yhdessä Lauri Ala-Myllymäen kanssa. Tendengillä on taito hakeutua hyvässä peliasennossa taskuihin, joista hän pystyy antamaan puhkovia syöttöjä niin laidalle kuin toppareiden selustaan.

Pallovarma Tendeng pystyy myös omalla taidollaan haastamaan 1vs1-tilanteissa ja hän on hyvä imemään vastustajia itseensä, jolloin tilaa syntyy. Tendengillä on myös tärkeä rooli kokeneempana pelaajana johtaa joukkuetta yhdessä maalivahti Mika Hilanderin kanssa.

Läpimurtopelaaja – Eemeli Raittinen

Talven Suomen Cupin otteluissa mukavasti peliaikaa saanut 19-vuotias Eemeli Raittinen on mitat täyttävä keskushyökkääjä. Raittinen on hyvä voittamaan pääpalloja ja nuorukainen teki cupissa yhden maalin ja antoi yhden maalisyötön.

Raittisen kohdalla ensi kausi voi mennä pääasiassa Ilveksen kakkosjoukkueen mukana Kakkosessa, mutta toisaalta talven vahvat otteet voivat tuoda saumoja myös edustusjoukkueen puolella. Jarkko Wiss osaa tuoda nuoria pelaajia systeemiinsä, joten mitenkään mahdotonta ei ole, että Raittinen nousisi jo tulevalla kaudella useampaan otteeseen kokoonpanoon. Tilille saattaa peliminuuttien lisäksi kilahtaa myös muutama maali.

Väitteet

 • Ilves tekee jo kahdeksannen peräkkäisen plusmerkkisen tilikauden, ja tärkeä syy siihen on kesken kauden tehty pelaajamyynti.
 • Jarkko Wiss valitaan vähintään kahdesti kuukauden valmentajaksi.
 • Ilari Mettälä tekee vähintään seitsemän maalia liigassa.

Ilveksen toiminta on ollut useamman vuoden ajan esimerkillistä Veikkausliigassa. Työtä tehdään pitkäjänteisesti ja niillä resursseillä, mitä käytettävissä on. Se tarkoittaa pelaajamyyntejä, mutta myös hyviä tuloksia, kiitos Jarkko Wissin. Ilari Mettälällä meni viime kausi loukkaantumisen takia pipariksi, mutta ehjänä pysyessään Mettälä nousee ensi kaudella tunnetuksi muuallakin kuin Tampereella ja Varsinais-Suomessa.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
12suomiEetu HuuhtanenMVMaalivahti31.1.2003
32suomiMatias RiikonenMVMaalivahti24.2.2002
1suomiMika Hilander (C)MVMaalivahti17.8.1983
16suomiTatu MiettunenKPToppari24.4.1995
13ghanaBaba MensahKPToppari20.8.1994
3suomiDiogo TomasKPToppari31.7.1997
17suomiJuho PietolaKPToppari6.4.2002
15suomiMikael AlmenVPVasen laitapuolustaja8.3.2000
28suomiTuure MäntynenVPVasen laitapuolustaja17.1.2000
4suomiFelipe AspegrenOPOikea laitapuolustaja12.2.1994
2suomiJanne SakselaOPOikea laitapuolustaja14.3.1993
5brasiliaJairKKKeskikentän keskusta3.8.1994
7suomiJoona VeteliKKKeskikentän keskusta21.4.1995
14suomiTuure SiiraKKKeskikentän keskusta25.10.1994
30nigerYusif MoussaKKKeskikentän keskusta4.9.1998
21suomiJanne-Pekka LaineKKKeskikentän keskusta25.1.2001
10suomiLauri Ala-MyllymäkiHKKHyökkäävä keskikenttä4.6.1997
25senegalEmile Paul TendengHKKHyökkäävä keskikenttä31.12.1992
23suomiNaatan SkyttäHKKHyökkäävä keskikenttä7.5.2002
9suomiIlari MettäläVHVasen laitahyökkääjä26.4.1994
20suomiEero TamminenVHVasen laitahyökkääjä19.5.1995
19suomiEetu MömmöVHVasen laitahyökkääjä4.5.2002
8suomiIiro JärvinenOHOikea laitahyökkääjä3.11.1996
27suomiMaksim StjopinOHOikea laitahyökkääjä8.4.2003
26norsunluurannikkoTiemoko FofanaKHKeskushyökkääjä22.10.1999
18suomiEemeli RaittinenKHKeskushyökkääjä3.2.2000

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • David Addy, 27, ilman seuraa

RoPS:sta kaudelta 2017 tuttu David Addy tuo kokemusta ja laatua Ilveksen takalinjoille, vasemman puolustajan paikalle. Addyn palkintokaapista löytyy muun muassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus ja pari Portugalin cupin voittoa. Vastuuta on luvassa runsaasti ja Ilveksellä on vielä Addysta optio kaudesta 2020.

 • Jair, 24, AC Oulu

Keskikentällä viihtyvä brassi Jair teki jo Suomen Cupissa yhden maalin ja antoi yhden maalisyötön. AC Oulussa viime kaudella kaikissa Ykkösen otteluissa täydet minuutit pelannut Jair on hyvä vahvistus Ilvekselle. Vastuuta on myös tulossa paljon Lauri Ala-Myllymäen ja Emile Paul Tendengin alapuolella keskikentän ankkurina.

 • Samuel Afum, 27, ilman seuraa

Ilves on viime vuosina onnistunut ulkomaisissa täsmähankinnoissaan. Talven pohjalta on kuitenkin vielä vaikea sanoa, mikä on ghanalaishyökkääjä Samuel Afumin pelillinen anti Ilveksen hyökkäykselle. Liikaa ei Ilveksellä ole mitat täyttäviä keskushyökkääjiä, joten ainakin saumansa Afum tulee saamaan. Kovia pelejä Afum on eittämättä urallaan pelannut, sillä taustaa löytyy niin Sveitsin, Egyptin kuin Serbiankin pääsarjoista.

 • Emile Paul Tendeng, 26, SJK
 • Aleksi Tarvonen, 24, FC KTP
 

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Issa Thiaw, 26, KuPS
 • Mauro Severino, 19, HIFK
 • Eero Tamminen, 23, FC Inter
 • Jani Tanska, 30, FC Lahti
 • Martti Haukioja, 19, VPS
 • Niklas Jokelainen, 18, RoPS
 • Alim Moundi, 23, TPS
 • Tuomas Rannankari, 27, ilman seuraa

Ihanneavaus

Veikkausliiga: Tampereen Ilveksen ihanneavaus 2019

Ilves-uutiset

HJK jyräsi Veikkausliigan avauksessa – Ilveksellä 20 laukausta kohti maalia!

HJK haki vakuuttavan esityksen jälkeen täydet kolme pistettä Veikkausliigan avauksestaan FC Lahden vieraana. Kotijoukkue oli pelin alussa hieman terävämpi, mutta HJK:n siirryttyä johtoon ei...

Veikkausliigan ensikierroksen avauskokoonpanot julki – IFK Mariehamnin puolustuslinja yllättää, SJK:lla nuori debytantti

Veikkausliigan kauden 2020 avauskierros käynnistyy keskiviikkona kello 18.30. Ohjelmassa on viisi ottelua, ja avauskokoonpanot on julkaistu. Erittäin mielenkiintoinen on IFK Mariehamnin avauskokoonpano, sillä joukkueen puolustuslinjassa...

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!