KPV-ennakko 2019: Olosuhteet mietityttävät, mutta sarjan kiinnostavin lupaus tuo tehoja ja tekee läpimurron

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

KPV:n taustalla häärivä rahoittaja Matti Laitinen sai kauden 2018 päätteksi sen, mikä oli miehen pitkäaikainen unelma. Kokkolan jalkapalloylpeys nousi karsintojen kautta Veikkausliigaan kaudeksi 2019.

Laitisen kärsivällisyys oli koetuksella jo kaudella 2017, kun Honka ja TPS veivät lopulta KPV:n nenän edestä Veikkausliigan sarjapaikat. Silloin Laitinen jo uhkasi lopettaa seuran taloudellisen tukemisen. Jokin sai kuitenkin Laitisen vielä ”one more year” -hengessä jatkamaan KPV:n taustalla, ja jälleen kerran vain nousu kelpasi metallialalla rahansa tehneelle liikemiehelle.

Nousuhaave koki kovan kolauksen, kun HIFK nappasi Ykkösen toiseksi viimeisessä ottelussa 2-1-voiton kotikentällään. Joukkue ja kannattajat suuntasivat takaisin Kokkolaan, ja seuran yllä leijui kysymysmerkkejä: ”Tässäkö tämä oli?”

Helsingin Telia 5G Areenalla nähty ottelu kuitenkin osoitti sen tosiasian, että Kokkola on jalkapallokaupunki. Helsinkiin oli matkustanut Kokkolasta peräti 500 kannattajaa. Lopulta sarjasijoitus oli Ykkösessä toinen, ja ratkaiseva kahden pisteen ero HIFK:hon johtui nimenomaan tuosta Helsingissä koetusta tappiosta.

Matti Laitisen taloudelliset panostukset palkittiin liiganousulla. Kuva: Juha Tamminen.

Ratkaisu venyi liigakarsintoihin, jossa vastaan tuli tuttu seura vuoden takaa Ykkösestä, Turun Palloseura. Karsintojen avausottelu herätti vahvat epäilykset KPV:n liigakelpoisuudesta, kun peli päättyi juuri ennen pimeän tuloa, valaisemattomalla ja mutaisella Kokkolan keskuskentällä, maalittomaan tasapeliin.

Toisessa osaottelussa KPV puolusti tiiviinä eikä antanut TPS:lle juurikaan tekopaikkoja. Sen sijaan KPV käytti oman paikkansa murhaavalla tehokkuudella. Sami Rähmönen vei avausjaksolla TPS:n 1-0-johtoon, mutta Kalle Multanen toi kokkolalaiset tasoihin juuri ennen taukovihellystä.

Toinen puoliaika oli Jarmo Korhosta parhaimmillaan. Joukkue puolusti tiiviinä ja onnistui pitämään Palloseuran pois parhailta sektoreilta. Vierasmaali teki lopulta Korhosen ja Laitisen unelmista totta.

KPV:n paras maalintekijä kaudella 2018 Ykkösessä oli Kalle Multanen, joka siirtyi kauden jälkeen KTP:hen.

Valmennus

Jarmo Korhosen, 54, kova työ palkittiin viime syksynä, kun KPV nousi kauden 2018 päätteeksi liigaan. Korhonen on tallustanut pitkän uran suomalaisen jalkapallon kirkkaimpien valojen tavoittamattomissa. Nyt Korhonen pääsee vihdoin näyttämään taitonsa pääsarjatasolla.

Jarmo Korhosen joukkue voittaa puolustuksen kautta. Kuva: Juha Tamminen.

Korhonen valmensi ensimmäisen kerran Kokkolassa vuosina 2008-10. Tuolloin Korhonen luotsasi joukkueen parhaimmillaan liigakarsintoihin, joissa JJK oli kuitenkin parempi. Sen jälkeen tie vei Joensuuhun JIPPOn riveihin. Paluu Kokkolaan tapahtui vuonna 2016.

Korhonen ei ole uunituoreen sarjajärjestelmän kannattaja, eikä myöskään aiempi kolminkertainen sarja ollut valmentajan mieleen. Korhosen mukaan paras mahdollinen sarjajärjestelmä olisi 14 joukkueen kaksinkertainen sarja. Korhonen toi Pitäjäläisen haastattelussa selkeästi esiin oman mielipiteensä.

– Jatkuvat muutokset ovat naurettavia. Jos saisin päättää, Suomessa pelattaisiin neljäntoista joukkueen kaksinkertainen sarja. Jatkuva kikkailu sarjasysteemeillä on turhauttavaa. Viime aikoina käytössä ollut kolminkertainen sarja on naurettava, suorasanainen Korhonen totesi.

Korhonen luottaa pelisysteemissään armottoman kovaan puolustukseen, jonka ympärille koko joukkueen pelaaminen rakentuu. Tiivis puolustaminen, nopeat tilanteenvaihdot ja erikoistilannepelaaminen on Korhosen pelikirjassa merkattu paksulla tussilla.

Korhosen KPV:ssä puolustuslinja makaa melko alhaalla ja laukauksia blokataan antaumuksella. Kun KPV lähtee hyökkäämään, keskialue pyritään ohittamaan nopeasti. Pallo pyritään pelaamaan joko maata pitkin tai usein myös ilmassa vastustajan selustaan, jonne hyökkäyspään pelaajat lähtevät nopeasti positiivisen tilanteenvaihdon jälkeen. Lisäksi Korhonen haluaa panostaa erikoistilanteisiin. Tilanne rakennetaan lähes joka kerta, kun KPV saa erikoistilanteen vastustajan kenttäpuoliskolta.

Arvio

Sija: 10

Liigakarsinnoista sarjapaikan varmistanut KPV haluaa tulla jäädäkseen Veikkausliigaan. Kokkolan keskuskentän olosuhteita pyritään parantamaan pidemmällä tähtäimellä. Lisäksi Kokkolassa jalkapallo on ihmisille sydämen asia. Matti Laitisen taloudellinen tuki mahdollistaa myös sen, että seuralla on muskeleita operoida siirtomarkkinoilla.

Hankinnat ja Suomen Cupin lohkovaiheen ottelut ovat osoittaneet sen, että KPV on yllätysvalmis joukkue, jossa luotetaan perinteiseen pelisapluunaan. KPV lähtee jokaiseen otteluun pitämään omaa päätä puhtaana, ja siinä se tulee myös ensi kauden aikana usein onnistumaan. Ajoittain vaikuttaa siltä, että päävalmentaja Jarmo Korhonen on kirjauttanut pelaajien sopimuksiin bonuksen blokatuista laukauksista, sillä sen verran ahkerasti pelaajisto laukauksien eteen itsensä laittaa.

KPV kärsii alkukaudesta huonoista olosuhteista. Kokkolan keskuskentän luonnonnurmi ei ole vielä kauden alussa siinä kunnossa, että siellä voitaisiin pelata. KPV:llä on huhtikuussa kolme kotiottelua, jotka kaikki se joutuu pelaamaan evakossa Seinäjoella.

KPV voi yllättää kaudella 2019. Kuva: Juha Tamminen

Näin ollen KPV joutuu pelaamaan huhtikuussa kaikki viisi otteluaan vieraskentällä. Toisaalta huhtikuun vieraspelit ovat SJK:ta ja VPS:aa vastaan, joten ainakin SJK:ta vastaan kenttä on jo aiemmista ”kotiotteluista” tuttu. Pisteitä KPV joka tapauksessa tarvitsee heti huhtikuusta lähtien, joten tilanne ei missään nimessä ole sarjanousijalle ihanteellinen.

Povaamme KPV:lle onnistunutta kautta Veikkausliigassa. Vähintään säilyminen on täyttä realismia Kokkolassa. Täydellinen onnistuminen voi nostaa KPV:n jopa kilpailemaan paikasta eurolopputurnaukseen, mutta rahkeet eivät välttämättä vielä riitä ylempään jatkosarjaan.

Joka tapauksessa KPV on hyvällä tiellä, ja kun olosuhteet saadaan Kokkolassa kuntoon, on seuralla hyvät mahdollisuudet tulevaisuudessa nousta Veikkausliigan keskikastin joukkueeksi. Se toki vaatii sitä, että Matti Laitisen taloudellinen tuki jatkuu.

Tärkein pelaaja – Hendrik Helmke

Hendrik Helmke pelasi kaudella 2017 FC Lahden riveissä. Kuva: Juha Tamminen.

Veikkausliigassa tasonsa muun muassa Jarossa ja FC Lahdessa osoittanut saksalainen keskikenttäpelaaja Hendrik Helmke, 31, löysi tulevaksi kaudeksi Kokkolaan. Helmke on KPV:lle elintärkeä pelaaja, joka osaa rytmittää keskikenttää. KPV:n hyökätessä vauhtia on ajoittain enemmän kuin järkeä, ja näissä tilantessa Helmken kokemus ja rauhallisuus tuo turvaa.

Helmkellä on myös painava laukaus, josta nähtiin osviittaa Suomen Cupin lohkovaiheen ottelussa SJK:ta vastaan. Helmke on myös todella tärkeä johtava pelaaja pukukopissa yhdessä Sebastian Mannströmin sekä Ville Koskimaan kanssa.

Läpimurtopelaaja – Enoch Banza

Ennen viime kautta Enoch Banza oli yksi kauden puhutuimmista nuorista pelaajista ja häneltä odotettiin lopullista läpimurtoa Veikkausliigan laitapelaajien eliittiin. Odotukset olivat kuitenkin turhan suuret, eikä HJK:ssa lopulta vastuuta kertynyt juuri nimeksikään.

Tulevaksi kaudeksi Banza sai toivotun lainasopimuksen ja lähtee hakemaan uudestaan läpimurtoa Kokkolasta. Nyt luvassa on rutkasti vastuuta, ja Banza on jo vastannut mukavasti huutoon Suomen Cupin lohkovaiheen otteluissa kahdella täysosumallaan. Vasta 19-vuotias oikea laitahyökkääjä on kuin nakutettu KPV:n nopeaan tilanteenvaihtofutikseen. Ei olisi mikään ihme, jos Banza olisi vähintään kymmenessä maalissa mukana ensi kaudella.

Väitteet

 • KPV on kuuden pelatun ottelun jälkeen sarjataulukossa kuuden parhaan joukossa.
 • Enoch Banza tekee vähintään seitsemän maalia ensi kaudella.
 • Kokkolan keskuskentän olosuhteet nousevat otsikoihin syksyllä 2019.

KPV on osoittanut jo Suomen Cupissa, että joukkue on yllätysvalmis. Varsinkin kauden alussa KPV tulee napsimaan mukavasti pisteitä, joiden avulla sarjapaikka turvataan jo hyvissä ajoin. Lainalla HJK:sta pelaava Enoch Banza tekee läpimurron kaudella 2019. Kokkolan olosuhteista riittää parranpärinää myös ensi syksynä, kun ratkaisuotteluita pelataan.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
22suomiTeppo MarttinenMVMaalivahti6.5.1997
1suomiJoonas MyllymäkiMVMaalivahti9.9.1989
67suomiOliver LakanenMVMaalivahti24.8.2000
-senegalEl-Hadji Gana KaneKPToppari11.4.1995
4suomiJuhani PikkarainenKPToppari30.7.1998
5suomiVille Koskimaa (C)KPToppari21.5.1983
17suomiNoa LehtonenKPToppari26.8.2003
7suomiJuri KinnunenVPVasen laitapuolustaja9.3.1990
3serbiaMilos JosimovVPVasen laitapuolustaja27.9.1984
18suomiHonar AbdiOPOikea laitapuolustaja30.11.1994
21suomiTimo RauhalaOPOikea laitapuolustaja7.9.1989
6ghanaIsaac ShazePKKPuolustava keskikenttä25.6.1989
10saksaHendrik HelmkeKKKeskikentän keskusta13.7.1987
23suomiPatrik PoutiainenKKKeskikentän keskusta14.6.1991
16suomiAdam VidjeskogKKKeskikentän keskusta7.7.1998
20suomiHarri HeiermannKKKeskikentän keskusta8.9.1996
8suomiSebastian MannströmHKKHyökkäävä keskikenttä29.10.1988
15suomiSanteri MäkinenHKKHyökkäävä keskikenttä22.2.2002
64suomiBenno HanslianVKKVasen keskikenttä16.8.1993
27viroMaksim GussevOKKOikea keskikenttä20.7.1994
11suomiJoni MäkeläOHOikea laitahyökkääjä28.9.1993
44suomiEnoch BanzaOHOikea laitahyökkääjä4.2.2000
28kolumbiaYessy MenaKHKeskushyökkääjä5.7.1989
9suomiSimo RoihaKHKeskushyökkääjä27.12.1990

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Juri Kinnunen, 29, TPS

TPS:ssä kaudesta 2014 pelannut Juri Kinnunen on takuuvarma vahvistus laitapuolustajan tontille. KPV kiinnitti viime kauden liigakarsinnoissa vastustajan riveissä olleen Kinnusen, kun TPS putosi Ykköseen. Kinnunen on työteliäs pelaaja, joka jättää kaikkensa kentälle jokaisessa ottelussa. Sellainen pelaaja sopii hyvin Jarmo Korhosen sapluunaan. Kinnuselle onkin luvassa iso rooli KPV:n puolustuslinjassa.

 • Teppo Marttinen, 21, SJK

Viime kaudella Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi valittu Teppo Marttinen, 21, pelasi viime kauden lainalla KPV:ssä. Otteet olivat niin vakuuttavia, että seura kiinnitti Marttisen riveihinsä vuoden sopimuksella. Marttisella on iso rooli luvassa myös Veikkausliigan puolella. JJK-kasvatti pääsee nyt näyttämään tasonsa pääsarjan puolella. Marttinen on vielä varsin nuori maalivahti, mutta miehellä on kaikki eväät nousta liigaveskareiden eliittiin.

 • Juhani Pikkarainen, 20, FC Wacker 2 (Itävalta)

Vasta 20-vuotias Juhani Pikkarainen on jo ehtinyt kiertää ulkomailla. Itävallassa muun muassa Red Bull Salzburgin akatemiassa ja FC Wackerin reserveissä pelannut Pikkarainen on lupaava toppari, joka on saanut myös ensikasteensa alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Pikkaraiselta löytyy myös KPV-taustaa, sillä hänen isänsä Tommi Pikkarainen pelasi Kokkolassa KPV:n edellisellä pääsarjakaudella vuonna 1990. Isä-Pikkarainen valmentaa nykyisin Ykkösessä pelaavaa TPS:aa. Juhani Pikkarainen olisi varmasti mahtunut isänsä valmennukseen Turkuun, mutta hän valitsi silti KPV:n.

 • Maksim Gussev, 24, FC Flora (Viro)
 • Benno Hanslian, 25, JJK
 • Hendrik Helmke, 31, ilman seuraa
 • Joni Mäkelä, 25, KuPS
 • Honar Abdi, 24, JJK
 • Isaac Shaze, 29, Gefle (Ruotsi)
 • Yessy Mena, 29, Leones FC (Kolumbia)
 • Enoch Banza, 18, HJK, lainalla
 • Simo Roiha, 28, RoPS
 • Adam Vidjeskog, 20, PS Kemi
 • El-Hadji Gana Kane, 23, Sandefjord (Norja)
 

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Patrick Byskata, 28, ilman seuraa
 • Oskari Saviranta, 19, ilman seuraa
 • Riku Lelo Lun Koka, 19, ilman seuraa
 • Kim Ågren, 28, ilman seuraa
 • Pavel Martin, 23, FC Levadia
 • Kostiantyn Yaroshenko, 32, ilman seuraa
 • Henri Myntti, 36, lopetti
 • Ville Huuhka, 24, ilman seuraa
 • Aram Hasanzada, 24, ilman seuraa
 • Matthew Mendy, 35, lopetti
 • Teemu Mäki, 25, GBK
 • Kalle Multanen, 29, KTP
 • César Hinestroza, 29, Patriotas (Kolumbia)
 • Reza Chaab, 21, Sepidrood (Iran)
 • Charalampos Chantzopoulos, 24, Sacramento FC (USA)
 • Maksym Zhychykov, 26, Arsenal Kiova, (Ukraina)
 • Elmer Kääntä, 21, GBK
 • Joonas Nissinen, 21, MP

Ihanneavaus

Veikkausliiga: Kokkolan Pallo-Veikkojen ihanneavaus 2019

KPV-uutiset

KPV aikoo hakea Ykkösen sarjapaikkaa kaudelle 2022

Ykkösessä seitsemänneksi päätynyt Kokkolan Pallo-Veikot on päättänyt hakea Ykkösen sarjapaikkaa myös kaudelle 2022. Asiasta kerrottiin tiistain tiedotustilaisuudessa. Maanantaina moni hieraisi silmiään, kun perinteikäs seura poisti...

Mitä ihmettä? Perinteikäs suomalaisseura katosi kuin tuhka tuuleen – mitään ei jäänyt jäljelle

Suomen Ykkösessä viime kaudella seitsemänneksi sijoittunut Kokkolan Pallo-Veikot on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Viime kuussa KPV tiedotti, että seuran pääomistajana vuodesta 2013 lähtien toiminut Matti...

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen