Juha Maliselle uusi apuvalmentaja Pikkuhuuhkajiin – ”Olen parhaimmillani siinä, miten valmistetaan joukkue voittamaan jalkapallo-ottelu”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen on täydentänyt valmennusryhmäänsä espanjalaisella Joaquin Gomezilla.

Gomez, 33, aloittaa Pikkuhuuhkajien apuvalmentajana kesäkuun alussa. Hän jatkaa myös työssään Englannin Mestaruussarjassa pelaavan Stoke Cityn apuvalmentajana.

– Olen saanut työskennellä seurajalkapallon parissa viimeiset kymmenen vuotta. Maajoukkuetoiminta on jotain mitä en ole kokenut, ja se tulee haastamaan minua uudella tavalla. Se motivoi minua ja uskon, että minulla on paljon annettavaa Suomen Palloliitolle, Gomez kommentoi Palloliiton sivuilla.

– Olen todella iloinen, että pääsimme sopimukseen Stoken ja managerimme Nathan Jonesin kanssa. Odotan uutta mahdollisuutta innolla ja olen valmis aloittamaan työt.

Malisen valmennusryhmään kuuluvat apuvalmentajat Gomez ja Stephen Ward sekä maalivahtivalmentaja Mikko Kaven. Gomez tulee tekemään töitä läheisesti myös videoanalyytikko Jouko Kylmäojan kanssa.

– Olen parhaimmillani siinä, miten valmistetaan joukkue voittamaan jalkapallo-ottelu. Siihen pyritään monin eri tavoin. Olen kiinnostunut pelin taktisesta puolesta, pelaajien pitää tietää kentälle mennessään useita tapoja voittaa vastustaja.

Gomez vieraili Pikkuhuuhkajien leirillä Espanjassa maaliskuussa kolmen päivän ajan.

– Olin todella vaikuttunut pelaajien potentiaalista ja tavasta, jolla Juha haluaa joukkueen pelaavan. Näin ottelun Norjaa vastaan (8-3-voitto), ja se oli upea esitys. Olin kokonaisuudessaan tyytyväinen siihen, millaisen kuvan sain pelaajista ja taustatyhmästä. Keskustelut Juhan kanssa johtivat siihen, että haluan olla mukana ryhmässä.

Malinen halusi paitsi vahvistusta valmennusryhmäänsä, myös haastajan itselleen. Näin ollen ulkomainen valmentaja oli alusta asti korkealla luotsin toivelistalla. Tunne vain vahvistui helmikuussa, kun hän vieraili U21-pelaajien seurajoukkueissa Englannissa.

– Haluan ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa pääsen keskustelemaan jalkapallosta ja olemaan erikin mieltä. Haluan valmennusryhmääni rikastuttavan ilmapiirin. Stephen on jämäkkä ja erittäin luotettava. Englannin matkan jälkeen tiesin, että minun pitää etsiä toista valmentajaa vielä laajemmalla säteellä, mutta tehtävä osoittautui vaikeaksi.

Gomezin toi vaihtoehdoksi Huuhkajien nykyinen maalivahtivalmentaja Antti Niemi, joka oli työskennellyt Gomezin kanssa Brightonissa, Englannissa.

– Keskustelumme toimi hyvin heti alusta alkaen ja päätimme, että hän tulee käymään Espanjan leirillämme. Näin, miten hän toimii kentällä valmentajana sekä keskusteluissa valmennusryhmän ja pelaajien kanssa. Kaikki meni hyvin ja siitä olemme jatkaneet. Hänellä on iso rooli Stokessa, mutta seura lähti mukaan sopimukseemme, kun päävalmentaja Jones hyväksyi sen.

Gomezilla on vahva pohja videoanalyysissä ja pelin analysoiminen on edelleen hänen vahvuutensa.

– Joaquin on tehnyt vastustajan analyysiä paljon myös Stokessa ja tulee tekemään sitä meilläkin Kylmäojan kanssa. Mestaruussarjassa on käytännössä Valioliigan tasoista osaamista, eli maailman huippua, kun ajatellaan apukeinoja pelin analysoitiin ja otteluihin valmistautumiseen. Saamme todella arvokkaan lisän tälle osa-alueelle.

– Lisäksi hän on hyvä kenttävalmentaja, eli tulemme jakamaan tehtäviä. Haluamme käyttää ihmisten vahvuuksia.

– Tärkeintä on kehittää joukkuetta, mutta haluan kehittää myös itseäni, sanoo Malinen.

U21-maajoukkue on koolla seuraavan kerran kesäkuussa. Joukkue kohtaa Pohjois-Makedonian Slovakiassa 8.6. ja Ruotsin Lappeenranssa 11.6. Gomez saapuu Suomeen edellisellä viikolla ja matkaa Malisen kanssa katsomaan Veikkausliigan ottelun Rovaniemen Palloseura-Helsingin Jalkapalloklubi (31.5.).

– Maajoukkue on hyvin erilainen ympäristö kuin seurajoukkue. Aikaa siihen, että ryhmä on jälleen yhtenäinen, on vähän. Tavoitteemme on saada heidät joukkueeksi ja voittamaan kaksi ottelua. Odotan sitä innolla, sanoo Gomez.

Joaquin Gomez – valmennuskokemus

2003-2009 Useita jalkapallo- ja urheiluvalmentajan tehtäviä Espanjassa

2009-2010 C.P. Parla Escuela, päävalmentaja (U18) ja apuvalmentaja edustusjoukkue

2010-2011 BHAFC, Naisten ja tyttöjen jalkapallojohtaja ja -valmentaja

2011-2013 Brighton & Hove Albion, akatemiavalmentaja

2013-2015 Brighton & Hove Albion, apuvalmentaja

2015-2016 Derby County, Head of Tactical Analysis

2016-2019 Luton Town, apuvalmentaja

2019- Stoke City, apuvalmentaja


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.