Maanantai-iltana tulee kuluneeksi viikko kuluvan veikkausliigakauden kenties kaikkein eniten puhuttaneimmasta yksittäisestä tilanteesta. Pelattiin ottelua Inter-HJK Turun Veritas Stadionilla, kun HJK:n toppari Faith Friday Obilor suoritti rajun kahden jalan pulkkataklauksen Interin laitapuolustaja Luciano Balbin koiville. Ruman taklauksensa jälkeen Obilor vielä tönäisi kaksin käsin Interin Mikko Kuninkaan kumoon, ja erotuomari Mattias Gestranius nosti nigerialaiselle välittömästi punaisen kortin.

Argentiinalaispuolustaja Balbin pelättiin aluksi loukkaantuneen vakavammin, mutta sairaalassa otetut röntgenkuvat paljastivat, ettei luita ollut murtunut. Sosiaalisessa mediassa Obilorin taklaus sai kuitenkin murskatuomion, ja kansa vaati laajalti Obilorille viiden ottelun pelikieltoa.

Perjantaina pelatusta Ilves-ottelusta Obilor oli luonnollisesti pelikiellon takia sivussa. Koska Palloliiton säännöissä suorasta ulosajosta seuraa automaattinen kahden ottelun pelikielto, ei HJK:n keskuspuolustuksessa nähdä Obiloria myöskään tiistaisella Vaasan vierailulla.

Mutta entäpä sitten lauantain kotiottelu SJK:ta vastaan, ja HJK:n muut toukokuun ottelut? SuomiFutiksen toimitus ei varmaan ole ainoa paikka, missä Obilorin pelikiellon pituutta pohditaan. Siksi soitimme Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtajalle. Emme kuitenkaan tulleet hullua hurskaammiksi.

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Markus Manninen vastasi ystävällisesti puhelimeen, mutta totesi, ettei halua kommentoida ”keskeneräisiä asioita”. Sitäkään Manninen ei voinut kertoa, aiotaanko kurinpitovaliokunnassa ylipäätään käsitellä Obilorin tapausta.

Otteluraportti on kyllä saatu, ja ”asianosaisille tahoille annetaan aina mahdollisuus lausuntoon”. Se, tuleeko Obilorin panna jatkumaan, vai saako hän pelata jo lauantaina, selviää kuitenkin vasta virallisten uutisten joskus aikanaan julki tullessa – jos siis jotain uutisoitavaa on.

Kysyin samassa yhteydessä myös, onko Stadin derbyssä nähdyistä järjestyshäiriöistä luvassa seuraamuksia. Parin viikon takaisessa Helsingin paikallisottelussa kun HJK:n fanikatsomosta heitettiin kentälle soihtu – ja katsomossa niitä paloi enemmänkin – ja HIFK:n kannattajia hyppäsi kentän puolelle tasoitusmaalin jälkeen. Manninen totesi, että soihdut ovat kategorisesti Veikkausliigassa kiellettyjä. Tästä siis tultaneen mitä luultavimmin järjestävää tahoa HJK:ta sakottamaan.

Jäin kuitenkin puhelun jälkeen pohtimaan, miksi sain kysymyksiini vastauksena näinkin totaalisen mediahiljaisuuden. Monissa muissa maissa – mainittakoon nyt esimerkkeinä vaikkapa Englannin Valioliiga ja Espanjan La Liga – sarjaorganisaatio tiedottaa medialle, jos jokin kyseenalainen tapaus, potentiaalinen rikkomus tai lisäsanktioon mahdollisesti johtava rike on otettu kurinpitokäsittelyyn. Veikkausliigassa linja näyttää kuitenkin olevan toinen.

Manninen myönsi minulle, että kurinpitokäsittelyssä on mahdollista tehdä myös päätös, joka ei johda lisäsanktioihin tai jatkoseuraamuksiin. Siitä huolimatta emme tiedä vieläkään, aiotaanko Obilorin tapausta edes palaverissa käsitellä. Ei siis auta muu kuin odottaa.

Mielestäni linjaus on erikoinen, eikä varsinaisesti puhu avoimemman toimintakulttuurin puolesta. On päivänselvää, että Obilorin tapaus jalkapalloyleisöä kiinnostaa, ja varmasti sitä enemmän, mitä lähemmäs SJK-ottelu tulee. Silti tapausta käsitellään – tai ollaan käsittelemättä – yhtä suurena valtiosalaisuutena kuin paavin valintaa tai Antti Rinteen hallitustunnusteluja.

Ei keskeneräisiä asioita pidäkään kommentoida – se on erittäin helppo ymmärtää – mutta varmasti kiinnostavaa olisi tietää, onko mitään käsiteltävää asiaa edes olemassa.