Näkökulma: HIFK vei Stadin derbyä katsomossa ja kentällä – mitä derby kertoi HJK:sta?

© Kuva: Juha Tamminen

Kauden ensimmäinen Stadin derby antoi paljon analysoitavaa. Tunnelma katsomossa oli suorastaan upea, mutta kentällä nähtiin erittäin hyvän ottelun pelannut HIFK ja kysymyksiä herättänyt HJK.

Stadin derbyt palasivat täksi kaudeksi, kun HIFK nousi yhden Ykkösen kauden jälkeen takaisin liigaan. HIFK:n kannattajat, Stadin Kingit, veivät erävoiton katsomon puolella avauskohtaamisessa, vaikka kentällä päädyttiin tasatulokseen. IFK:n kannattajat halusivat selkeästi näyttää, millä joukkueella on pääsarjan parhaat ja äänekkäimmät kannattajat, ja siinä he eittämättä onnistuivat.

IFK:n kannattajapäädyssä oli ajoittain huima tunnelma. Lisäksi kannattajien tekemä tifo-lakana vei näyttävyydessään voiton HJK:n vastaavasta.

Molemmissa päädyissä nähtiin palavia soihtuja, mutta HJK:n kannattajapäädyistä yksi soihtu löysi tiensä aina kentälle saakka. On suorastaan merkillistä, että kannattajapäädystä heitetään soihtu lähelle oman joukkueen maalivahtia, minkä lisäksi soihtu poltti keinonurmeen mustan loven. HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti ei varmasti toivonut tällaisia Klubipäädyn avajaisia.

Ei IFK-leirissäkään täysin ilman hölmöilyjä jääty. Tiquinhon tekemä 1-1-tasoitus tuntui IFK:n kannattajissa niin hyvältä, että kymmenet kannattajat päätyivät juhlimaan osumaa kentän puolelle. Tunne välittyi aina lehdistökatsomoon saakka, mutta sakkokassa kerää jälkikäteen omansa.

Joka tapauksessa Stadin derbyssä oli upea tunnelma, josta kiitos kuuluu molempien joukkueiden kannattajille ja yli kymmentuhatpäiselle yleisölle.

HIFK osoitti vaarallisuutensa

HJK on saanut aiemmissa kotiotteluissaan hallita palloa mielin määrin. IFK Mariehamn ja FC Inter eivät lähteneet prässäämään, ja HJK nappasi molemmista otteluista täydet pistepotit. IFK ei lähtenyt omalla kotikentällään nöyristelemään.

IFK-päävalmentaja Tor Thodesen sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ihmetelleen esimerkiksi Interin taktiikkaa HJK:n vieraana. Thodesen ei halunnut lähteä odottelemaan HJK:n hyökkäyksiä omalle kenttäpuoliskolleen toivoen kellon käyvän nopeasti. Se oli täysin oikea ratkaisu.

IFK onnistui tukkimaan keskustan tilat. Hyökkäyksen kolmikko Saira-Tiquinho-Dunsby pelasi todella lyhyillä etäisyyksillä HJK:n toppareiden edessä estäen syöttölinjat keskustaan. Sen lisäksi IFK onnistui kollektiivisessa prässissään erinomaisesti. Silloin kun paikka tuli, IFK iski vahvasti joukkueena.

IFK:n esitys HJK:ta vastaan oli todella hyvä. Se oli jopa niin hyvä, että IFK nosti osakkeitaan sarjapaikan säilyttämisessä verrattuna esimerkiksi toiseen nousijaan, KPV:hen. Vaikka kasassa on vasta yksi piste kolmesta pelistä, peliesitys HJK:ta vastaan osoitti, että Thodesen saa parhaimmillaan revittyä punapaidoista paljon irti.

HJK:n laskeva trendi

HJK:n peliesitys herätti kysymyksiä.

Vasempana laitapuolustajana debytoinut Elderson ei ollut ajoittain edes samalla sivulla HJK:n muiden pelaajien kanssa. Tällä hetkellä Eldersonilla on vielä pitkä matka HJK:n avauskokoonpanon laitapuolustajaksi, jonne hänet ehdottomasti hankittiin.

Pelinavaaminen oli IFK:ta vastaan suorastaan tuskallista. Osittain se johtui myös siitä, ettei Elderson oikein tiennyt missä hänen pitäisi milloinkin olla. Silti keskikentän kolmikko Dahlström-Kairinen-Singh saavat katsoa pelin useampaan otteeseen videolta, sillä niin näkymättömiä kaikki kolme olivat.

On myös syytä kysyä ääneen, että kuka on HJK:n keskikentälle se seuraava, neljäs, vaihtoehto penkiltä? IFK:ta vastaan Sebastian Dahlströmin tilalle vaihdettiin Eetu Vertainen, joka nostettiin selkeästi kärkeen. Mikäli HJK:n keskikentän kolmikko ei onnistu, Lehkosuolla on hyvin vähän vaihtoehtoja vaihtopenkillään keskisektorille.

Myös tunnetasolla HJK jäi auttamatta IFK:lle. HJK:n pelaajat jäivät alakynteen samalla volyymilla kuin kannattajat hävisivät oman mittelönsä. Akseli Pelvas yritti pelin jälkeen analysoida toimittajille sitä, mistä tunteen puuttuminen kentällä mahtoi johtua, mutta ei oikein löytänyt selkeää vastausta.

Osittain puutteet tunnetilassa johtuivat myös pelistä. IFK syttyi puolustustaisteluunsa, kun taas HJK joutui puskemaan seinään. Harhasyötöt ja pallonmenetykset eivät tuottaneet klubilaisille samanlaisia onnistumisen tunteita kuin mitä ne tuottivat tähtirinnoille.

Mika Lehkosuo otti omaan piikkiinsä sen, että hän teki derbyyn pienen muutoksen hyökkäämisen ensimmäisessä vaiheessa. Muutos ei toiminut.

Kolmeen edelliseen peliin HJK on tehnyt yhden maalin. Sen lisäksi HJK:n pelaaminen IFK:ta vastaan oli kauden heikointa. Lehkosuo sanoi ottelun jälkeen, että joukkueen on parannettava seuraavaan peliin ylivoimien luontia ja tuen antamista. Sen kummoisemmasta asiasta ei Lehkosuon mukaan ole kysymys.

Töitä ainakin riittää harjoituskentällä, sillä viimeaikaiset esitykset eivät ole sitä, mitä HJK:lta on lupa odottaa. Lehkosuo – jos joku – tietää sen, joten muutoksen on tultava pian. Aika näyttää minkälainen se muutos lopulta on.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.