Isäntämaa Italiasta tuli tympeän turnausjärjestelmän uhri ja Gigi Buffonin unelma särkyi – Romanian maalivahti vie siskonsa paidan olympialaisiin

© Kuva: Getty Images
Valioliigassa sarjanousijoiden kohtaaminen! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Alle 21-vuotiaiden EM-kisojen pudotuspelit pelataan ilman isäntämaa Italiaa. Italian putoaminen välieristä varmistui maanantai-iltana, kun Ranska ja Romania pelasivat – monien mielestä vähemmän yllättäen – maalittoman tasapelin.

Italia oli vielä ennen ottelua tyrkyllä jatkoon parhaana lohkokakkosena, mutta jo etukäteen oli tiedossa, että Ranskan ja Romanian välinen tasapeli riittäisi molemmille jatkopaikkaan. Molemmat peluuttivat ottelussa varamiehistä joukkuetta, eikä ottelussa maalipaikoilla juhlittu. Tilastoihin ei kirjattu ainuttakaan laukausta kohti maalia, kummaltakaan joukkueelta.

Italian voikin todeta olleen ainakin osittain turnausjärjestelmän uhri. Kun vain lohkovoittajat pääsevät suoraan jatkoon, saavat myöhemmin valmistuvissa lohkoissa pelaavat maat selvän edun kakkosten vertailussa. Lieneekin vain ajan kysymys, milloin alle 21-vuotiaiden EM-kisoissakin siirrytään 16 maan ja neljän lohkon formaattiin, jolloin epäreilu lohkokakkosten vertailu poistuisi.

Italian pudottua samalla mureni myös maalivahtilegenda Gianluigi Buffonin unelma peliuran päättämisestä olympialaisiin ja olympiakultaan.

Ranskan ja Romanian lisäksi välieriin selviytyivät lisäksi omat lohkonsa voittaneet Espanja ja Saksa. Juuri nämä neljä maata edustavat Eurooppaa ensi vuoden olympiaturnauksessa Tokiossa.

Tokion olympialaisiin pääsee näin tavallaan myös Romanian maalivahdin ja kapteenin Andrei Radun sisko. Sisko kuoli immuunijärjestelmäsairauteen ollessaan 14-vuotias, ja Radu lupasi tälle vievänsä tämän kaikille stadioneille, joilla hän pelaisi. Niinpä paita, jossa on Genoassa pelaavan Radun siskon kuva, on aina Romanian otteluissa maalitolpan lähellä.

EM-turnauksen välierien otteluparit ovat Espanja-Ranska ja Saksa-Romania. Yle Areena näyttää molemmat ottelut. Loppuottelu on nähtävissä TV2:ssa.

Valioliigassa sarjanousijoiden kohtaaminen! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!