Markku Kanerva ei halua verrata Teemu Pukkia Hyypiään tai Litmaseen – avasi myös Roman Eremenkon poisjääntiä: ”Ei sota yhtä miestä kaipaa”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomella on tällä hetkellä yksi maailman kuumimmista hyökkääjistä. Teemu Pukki on tullut ryminällä Valioliigaan. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva valitsi tietysti Pukin joukkueeseensa seuraaviin EM-karsintaotteluihin. Kanerva kuitenkin peräänkuulutti malttia Pukki-buumin osalta.

Pukki on paukuttanut Norwichin paidassa kolmeen peliin viisi maalia ja antanut vielä päälle yhden maalisyötön. Suomalaishyökkääjä jakaa Valioliigan maalipörssin kärjen yhdessä Manchester Cityn tähtilaituri Raheem Sterlingin kanssa. Tehojen valossa Pukki on jopa kärjessä, sillä Sterlingiltä ei löydy yhtään maaliin johtanutta syöttöä.

Valioliigan ensimmäiset kolme kierrosta ovat nostattaneet Suomessa melkoisen buumin jalkapallon, ja ennen kaikkea Teemu Pukin ympärille. Myös A-maajoukkueen päävalmentaja on iloinnut Pukin ilmiömäisestä startista maailman kovimmassa liigassa.

– Totta kai olen tuulettanut. Kyllä näistä suomalaisten onnistumisista nauttii. Kyllä sitä on kiva katsoa, kun kaveri (Pukki) painaa livenä palloa maaliin. Yhtälailla sitä tuulettaa, kun esimerkiksi (Lukas) Hradecky tekee jonkun huipputorjunnan, Kanerva kertoo toimittajille.

Teemu Pukki on varastanut otsikot Suomen lisäksi myös ulkomailla. Kuva: Getty Images.

Pukki on ymmärrettävästi ollut myös kuuma aihe Englannissa. Jopa kansainvälisesti merkittävä yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal teki artikkelin Pukista. Otsikossa kerrottiin Valioliigan kuumimman hyökkääjän olevan suomalainen kisälli. Myös Kanervan puhelin on soinut ahkeraan.

– Kyllähän niitä pyyntöjä on tullut aika paljon. Pariin olen vastannut. Ihan kaikkeen ei ole aikaa, kun hommia riittää ihan tässä joukkueen valmistautumisessa. Täytyy miettiä, mihin sen ajan käyttää, Kanerva toteaa.

Pukin onnistumiset Valioliigassa ovat varmasti olleet parasta, mitä suomalaiselle jalkapallolle on tapahtunut moneen vuoteen. Jalkapallo on noussut yleisesti Suomessa kahvipöytien keskustelunaiheeksi. Kaduilla näkee Norwichin pelipaitoja, joiden selässä komeilee Pukin nimi ja numero 22.

Kanervan mukaan Pukki on ansainnut valokeilansa. Maajoukkueluotsi ei pelkää, että ensi viikolla maajoukkueleiritykselle saapuisi diivamainen supertähti. Jalat pysyvät Pukilla tiukasti maassa.

– Tärkeää on, että Temellä säilyy fokus oleellisessa, ettei liikaa humaloidu tästä suosiosta. Hän on niin maanläheinen kaveri, että pystyy keskittymään olennaiseen, Kanerva luottaa.

Pukin meno on ollut todella vakuuttavaa jo reilun vuoden ajan. Viime kaudella Englannin Mestaruussarjan parhaaksi pelaajaksi valittu suomalaishyökkääjä on tällä hetkellä uransa huipulla, ainakin suosiollisesti. Lehdet kirjoittavat ja kaikki haluavat osansa Pukista. Silti Kanerva toppuuttelee vielä vertauksia esimerkiksi Jari Litmasen tai Sami Hyypiän saavutuksiin.

– Täytyy sillä tavalla pitää maltti, että nyt on pelattu vasta kolme peliä 38:sta (Valioliigaa). Että jos verrataan Samiin (Hyypiään) ja Littiin, niin siellä kuitenkin nosteltiin Mestarien liigan pyttyä ja oltiin mestareita. Sillä asteella Norwich ja Teme eivät ole kuitenkaan.

– Alku on ollut toki hyvä ja toivottavasti ainakin henkilökohtaisella tasolla Teme pärjäisi maalipörssissä ja tehopörssissä. Hyvä hype on nyt päällä, ja olen ilolla seurannut ylipäätään sitä, mitä suomalaisen jalkapallon ympärillä pyörii tällä hetkellä. Futis on ollut hyvin framilla.

Eremenkon päätös oli pettymys

Viime viikolla Kanerva kertoi, ettei Rostovissa Venäjän liigaa pelaava Roman Eremenko ole mukana tulevissa EM-karsintaotteluissa. Eremenko päätti jäädä tulevista Kreikka- ja Italia-otteluista sivuun. Sen jälkeen Kanerva teki oman ratkaisunsa, ettei Eremenkoa nähdä karsinnoissa lainkaan. Maajoukkueura voi kuitenkin jatkua yhä karsintojen jälkeen.

Kanerva avasi tarkemmin, miten Eremenkon poisjäänti lopulta tapahtui.

Roman Eremenko (oik.) on tehnyt Venäjän liigassa yhden maalin ja kaksi maalisyöttöä seitsemään otteluun. Kuva: Getty Images.

– Kaikkeen tässä on matkalla varrella osannut varautua, mutta kyllä se tietyllä tapaa tuli pienenä yllätyksenä. Vielä kun on katsonut hänen otteitaan Rostovissa, kun näytti, että hän on hyvässä kunnossa. Sitten kun en vastausta saanut, vaikka sitä tavoittelin, niin ajattelin, että jotain tässä nyt sitten ehkä on. Hän harkitsi pitkään päätöstään, joten osasin tavallaan varautua siihen, että tällainenkin se päätös voi olla.

Eremenko oli Kanervan kaavailuissa vahvasti mukana. Venäjän liigassa todella hyvin kautensa aloittanut Eremenko olisi kieltämättä tuonut rutkasti lisäarvoa Huuhkajien pallolliseen peliin. Toisaalta uuden pelaajan tuominen sisään kesken karsintojen olisi voinut olla myös riski. Kanerva ei kuitenkaan lähtenyt spekuloimaan, kuinka suuri riski olisi voinut olla.

– Valitsen pelaajat tarpeen ja käyttökelpoisuuden mukaan. Minulle se oli pettymys (ettei Eremenko tullut), koska en minä olisi muuten häntä pyytänyt mukaan, ellei minulla olisi ollut hänelle jokin rooli tarjolla. Mutta tosiaan, ei sota yhtä miestä kaipaa, ja sen tämä joukkue on osoittanut. Matkan varrella on ollut loukkaantumisia ja kovia jätkiä on ollut poissa, mutta olemme onnistuneet ne paikkaamaan.

Kanerva teki lopullisen päätöksen Eremenkon suhteen näiden karsintojen osalta. Mitään ovea ei siis ole lopullisesti laitettu kiinni

– Tärkeää on nyt tämän asian osalta viheltää peli poikki ja antaa joukkueelle työrauha. Ei minunkaan tarvitse sitten jokaisessa tapaamisessa tätä asiaa spekuloida, Kanerva sanoo nauraen.

Suomi kohtaa ensi viikon torstaina 5.9. Kreikan Tampereella ja sunnuntaina 8.9. Ratinaan saapuu vieraaksi Italia. Tällä hetkellä Suomi on omassa karsintalohkossaan toisena. Italia johtaa lohkoa ja Kreikka on neljäntenä.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


EM-FUTIS: 5€ Ilmaisveto

1. Siirry Betsafelle tästä
2. Klikkaa ”Lunasta”
3. Saat ilmaisen 5€ vedon mihin tahansa EM-matsiin

Huom! Ilmaisveto on voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille